Το να βρει κανείς λίγο χρόνο να βγει για τρέξιμο στο πάρκο της γειτονιάς του δεν αποτελεί μόνο μια ευχάριστη ανάπαυλα – πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι μικρές εξορμήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνδύασε τα αποτελέσματα από εννέα μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε επτά χώρες και συνολικά 8 εκατ. ανθρώπους σχετικά με τους χώρους πρασίνου και τη θνησιμότητα όλων των παραγόντων: διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ έκθεσης σε χώρους πρασίνου στις αστικές περιοχές και την καλύτερη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση 0,1% στο πράσινο μέσα σε 500 μ. από το σπίτι ενός ατόμου, μείωνε κατά 4% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν οι μελέτες: ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία, Αυστραλία, Καναδά, Ιταλία και Ελβετία. «Το μήνυμα είναι ότι ο χώρος πρασίνου είναι καλός για την υγεία και οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες περιοχές ζουν περισσότερο» λέει στο περιοδικό US Bicycling ο Μαρκ Νιουχάιζεν, καθηγητής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας. «Οι χώροι πρασίνου μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν την ψυχική υγεία», συνεχίζει, «η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη σωματική δραστηριότητα και κοινωνικές επαφές, να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ολα αυτά μπορούν να συμβάλουν σε μεγαλύτερες και πιο υγιείς ζωές».

Σε γενικές γραμμές, παρατηρεί ο Νιουχάζεν, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν χώρους που έχουν κάποια βιοποικιλότητα και ένα ορισμένο επίπεδο ηρεμίας. Το να περνούν τουλάχιστον μερικές ώρες την εβδομάδα σε αυτό το περιβάλλον είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερα οφέλη, πιστεύει. Φυσικά, η προσθήκη άσκησης όπως το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sports Medicine διαπίστωσε ότι το τρέξιμο έξω – σε αντίθεση με το εσωτερικό, στον διάδρομο κάνει τους δρομείς να νιώθουν λιγότερη κόπωση! Η αίσθηση ότι έρχεσαι περισσότερο σε επαφή με τη φύση μπορεί να δώσει κίνητρο, να βελτιώσει τη διάθεση και ακόμη και να αλλάξει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με το άγχος. Συμπέρασμα: Για να σας βρει καλύτερα μια προπόνηση χωρίς να δουλέψετε σκληρότερα, βγείτε έξω – ειδικά σε ένα μέρος όπου έχει πράσινο.