Η κοινωνία μας ζει τις τελευταίες δεκαετίες με μια βόμβα στα θεμέλιά της. Και αυτή δεν είναι άλλη από το λεγόμενο Δημογραφικό, ένα πρόβλημα που επισημαίνεται σε όλες, μα όλες τις μελέτες. Στην τελευταία από αυτές, την οποία δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», σημειώνεται πως ένας τοξικός συνδυασμός γήρανσης του πληθυσμού, υπογεννητικότητας και έκρηξης των ευέλικτων μορφών εργασίας θα έχει τεράστιο κόστος. Το ασφαλιστικό σύστημα θα επιβαρυνθεί με 50 δισ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Μπορεί οι πολίτες μιας κοινωνίας να εργάζονται ως τα 70 τους χρόνια για να συντηρηθούν; Μπορεί άνθρωποι αυτής της ηλικίας να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία σαν να είναι δέκα και είκοσι χρόνια νεότεροι; Δεν μπορεί. Και αυτή η φυσική αδυναμία δεν είναι παρά ακόμη μία παράμετρος του ουσιαστικού προβλήματος που επισημαίνουν οι ειδικοί: Η κοινωνία μας θα κινδυνεύσει με μια συρρίκνωση τέτοιου μεγέθους που θα απειληθεί με αφανισμό.

Το Δημογραφικό είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ. Δεν αφορά το μέλλον, αλλά το σήμερα, είναι πρόβλημα του παρόντος. Επιβάλλεται λοιπόν ένας πανεθνικού χαρακτήρα συναγερμός για την αναστροφή της πορείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα πως η αναστροφή των δημογραφικών τάσεων είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Οπως επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, ο συναγερμός πρέπει να χτυπήσει τώρα για να φανούν τα αποτελέσματα σε τριάντα – σαράντα χρόνια. Επιτέλους, ας φροντίσει αυτή η γενιά για την επόμενη.