Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Και είναι ακριβώς το μέγεθός της που επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό της και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν, με άλλα λόγια, μια τόσο μεγάλη επιχείρηση να λειτουργεί με τους όρους του περασμένου αιώνα και με διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να την εγκλωβίζουν. Αυτό που χρειάζεται η ίδια αλλά και η οικονομία στο σύνολό της είναι μια ΔΕΗ με όρους αγοράς. Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει μια επιχείρηση με σύγχρονο μάνατζμεντ και τρόπο λειτουργίας.

Πολύ σωστά επομένως σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από ρυθμίσεις που απελευθερώνουν τη ΔΕΗ από τα δεσμά της. Μια τέτοια επιχείρηση πρέπει να μπορεί με ταχύτητα και να προσλαμβάνει προσωπικό και να προμηθεύεται τα υλικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Πρέπει επίσης να μπορεί να αμείβει τα στελέχη της με αμοιβές που θα προσελκύσουν τους καλύτερους του εξόχως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που είναι πλέον η αγορά της ενέργειας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνει χρήση όλων αυτών των ευκολιών που παραχωρούνται στη ΔΕΗ με απόλυτη διαφάνεια. Αντίθετα, πρέπει να γίνει χρήση των εργαλείων αυτών με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ που ξοδεύεται. Ούτε βεβαίως είναι επιτρεπτό να παραπαίει η επιχείρηση και να εξακολουθούν να αμείβονται πλουσιοπάροχα τα στελέχη της, όπως συνέβη στην περίπτωση της Thomas Cook. Στην περίπτωση της ΔΕΗ θα ισχύει πάντοτε η υποχρέωση της λογοδοσίας.