Οπως καταδεικνύουν τα ποιοτικά της στοιχεία, η δημοσκόπηση της MRB για «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Σε γενικές γραμμές ωστόσο επιβεβαιώνει την τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Και η γενική αυτή τάση λέει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει προς την αυτοδυναμία.

Αυτή η πορεία όμως είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Ο βασικός λόγος είναι πως οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες, τουλάχιστον την περίοδο της Μεταπολίτευσης, που πραγματοποιούνται σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού. Κι αυτό σημαίνει πως είναι κάθε άλλο παρά εύκολο να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής. Θα επιστρέψουν οι πολίτες μαζικά στις κάλπες σαράντα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές; Ή θα προτιμήσουν τα περίφημα «μπάνια του λαού»;

Ακόμη δυσκολότερο είναι να αποτυπωθεί το είδος της αποχής. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς με ακρίβεια ποιο είναι το μείγμα ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα ψηφίσουν επειδή είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος κι εκείνους που θα ψήφιζαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επειδή θεωρούν δεδομένη την αυτοδυναμία.

Είναι ένας προβληματισμός που διακατέχει τα επιτελεία των κομμάτων, όπως μαρτυρά και η υπενθύμιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα οδηγήσει σε νέες εκλογές. Οι επαναληπτικές εκλογές όμως είναι το τελευταίο που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη είναι απαραίτητο ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας. Αυτό το περιβάλλον κι αυτή την πορεία μπορούν να τα εξασφαλίσουν μόνο οι ψηφοφόροι.