Υποψήφια στη Β’ Πειραιά με το ΜέΡΑ25 και από τις στενότερες συνεργάτιδες του Γιάνη Βαρουφάκη, η Φωτεινή Μπακαδήμα λέει πως το ΜέΡΑ25 «είναι η μόνη πραγματική αντιπολιτευτική δύναμη που μπορεί να σταθεί κριτικά απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, έχοντας ένα ρεαλιστικό και καθ’ όλα εφαρμόσιμο πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από όλα τα μέλη μας πανευρωπαϊκά», ενώ εκτιμά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε σκληρότερη νομοθεσία και εντατικοποίηση της λιτότητας και των πολιτικών που στοχοποιούν τις ασθενείς και αδύναμες ομάδες των πολιτών, οδηγώντας τες ακόμη περισσότερο στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση».

Ποιο είναι για εσάς το δίλημμα των εθνικών εκλογών;

Θεωρώ πως το δίλημμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζουν τα δυο κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων διαγκωνίζονται για την παραμονή ή την είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το δίλημμα δεν είναι αν η ψήφος θα πάει στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που πρακτικά δεν θα αλλάξει κάτι για την επόμενη μέρα για τους πολίτες. Αυτό που καλούμαστε να αποφασίσουμε και να πράξουμε ανάλογα είναι αν θα αντιδράσουμε στη λιτότητα και τις πολιτικές εξαθλίωσης που εφαρμόζονται και οδηγούν στην ερημοποίηση και τη διαιώνιση του καθεστώτος χρεοδουλοπαροικίας στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα. Και μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα, που θα επηρεάσει όχι μόνο το δικό μας αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών, οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να υπερβούμε φόβους, απειλές ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη.

Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών και την ενίσχυση του MέΡΑ25 και τι σημαίνει να βγείτε ισχυροί από την κάλπη για τη χώρα;

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών, που θα ενισχύσει το ΜέΡΑ25 για να ακουστεί αυτή η φωνή στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25 είναι η μόνη πραγματική αντιπολιτευτική δύναμη που μπορεί να σταθεί κριτικά απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, έχοντας ένα ρεαλιστικό και καθ’ όλα εφαρμόσιμο πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από όλα τα μέλη μας πανευρωπαϊκά. Ως εκ τούτου, το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα που από την επομένη των εκλογών, βγαίνοντας ισχυρό από την κάλπη και έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή αυτά που πρέπει πραγματικά να συζητηθούν και να ανακόψει προσπάθειες περαιτέρω φτωχοποίησης του λαού και ερημοποίησης της χώρας. Και το βασικότερο θα αγωνιστεί να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τον άνθρωπο.

Θα μπορούσατε προγραμματικά να συγκλίνετε με κάποια άλλη κοινοβουλευτική δύναμη;

Το ΜέΡΑ25 θα μπορούσε να συγκλίνει προγραμματικά μόνο με κάποιο κόμμα που θα συμφωνούσε και θα αποδεχόταν το πρόγραμμά μας για τη χώρα. Δυστυχώς, οι επιλογές των κοινοβουλευτικών δυνάμεων δείχνουν πως μοναδικό τους μέλημα είναι να αυξήσουν το ποσοστό τους και όχι να κάνουν βήματα ελάφρυνσης του βάρους που νιώθουν οι πολίτες ή βελτίωσης της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Ετσι, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο και πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης ή συνεργασίας ή συμπόρευσης.

Πώς πιστεύετε και τι πρωτοβουλίες θα πάρετε για να επιστρέψει ο κόσμος στην πολιτική και να μην απαξιωθεί αυτή περαιτέρω;

Πιστεύουμε πως ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος είναι ο καναπές, γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σηκωθεί ο κόσμος από αυτόν, για να διεκδικήσει, για να τολμήσει να ξαναονειρευτεί. Το ΜέΡΑ25 θέλει να επιστρέψουν οι πολίτες στην πολιτική και η δημοκρατία στον δήμο. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, όπως Διαδίκτυο, βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, εκδηλώσεις, δράσεις υποψηφίων, μελών και ομάδων για να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας για το κόμμα και το πρόγραμμά μας και να τους παρακινήσουμε να ενεργοποιηθούν και κυρίως να πάνε να ψηφίσουν. Η αποχή δεν είναι ποτέ η λύση. Καλό θα είναι όλοι, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξουν, να πάνε στην κάλπη. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τη δύναμη της απόφασης στα χέρια μας, να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας γιατί το μέλλον αλλάζει συ(μ)-ΜέΡΑ.

Γιατί, αλήθεια, στρατεύεστε και δίνετε τη μάχη με το MέΡΑ25;

Είχα την τύχη και τη χαρά να είμαι μαζί με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη το 2015 στο υπουργείο Οικονομικών και όταν εκείνος έφυγε ακολούθησε και η δική μου παραίτηση. Λίγο αργότερα μαζί με πολλούς άλλους συνοδοιπόρους φτιάξαμε το DiEM25, το κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης που αποτέλεσε μητρικό φορέα του ΜέΡΑ25. Ετσι, όταν δημιουργήθηκε ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 στην Ελλάδα και πήρε τη μορφή του ΜέΡΑ, οι σύντροφοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εκτός από μέρος του συμβουλίου του DiEM για την Ελλάδα έγινα μέρος της πρώτης Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 μετά την ιδρυτική του συνδιάσκεψη. Συμπερασματικά, δεν θα μπορούσα να μη δηλώσω έτοιμη να πολεμήσω για τις ιδέες και το πρόγραμμα του κόμματος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ζητώντας την ψήφο των πολιτών της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Πειραιά, μιας περιφέρειας που είναι ιδιαίτερη όσο και όμορφη.

Η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια και τι εκτιμάτε για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα;

To αφήγημα πως η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια έχει αναπτυχθεί έντονα τον τελευταίο καιρό και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και η χώρα είναι και θα παραμείνει δεσμευμένη από τα δεσμά των δανειστών της και σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας για πολλά χρόνια ακόμη. Ετσι, δεν εκτιμώ πως θα αλλάξει κάτι το προσεχές χρονικό διάστημα. Κάθε άλλο μάλιστα. Θα πρέπει να περιμένουμε σκληρότερη νομοθεσία και εντατικοποίηση της λιτότητας και των πολιτικών που στοχοποιούν τις ασθενείς και αδύναμες ομάδες των πολιτών, οδηγώντας τες ακόμη περισσότερο στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση. Μόνο αν επιλέξουμε να αντιδράσουμε και να σταθούμε ρεαλιστικά ανυπάκουοι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες της.