Ως τη μέρα που όλοι οι πολίτες πρέπει να ενωθούν «σε ένα κοινό όραμα» αντιμετωπίζει την επομένη των εθνικών εκλογών ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μελάς. Οπως αναφέρει, η χώρα έχει ανάγκη να γυρίσει σελίδα, γιατί «τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη του κ. Τσίπρα, η κοινωνία διχάστηκε πάνω σε ψεύτικα διλήμματα». Μιλώντας για τους στόχους του, τονίζει ότι επιθυμεί να μεταφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή την εμπειρία από την ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση και αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς: στην προσπάθεια για συγκρότηση «ψηφιακού κράτους», στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση και στην υιοθέτηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Το σύνθημά σας είναι «νέα δύναμη». Με ποιον τρόπο και σε ποιους τομείς φιλοδοξείτε να δώσετε αέρα ανανέωσης και νέας δυναμικής;

Υπηρετώ εδώ και επτά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλω να μεταφέρω την εμπειρία μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι αμέτρητες οι φορές που δουλεύοντας τον Πειραιά ήρθα αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, την ασυνεννοησία των κρατικών δομών και την έλλειψη κατανόησης των αναγκών του εμπορικού κόσμου. Θέλω να συμβάλω λοιπόν στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα νέο ψηφιακό κράτος, ώστε πολύ σύντομα οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο να γίνονται και ηλεκτρονικά. Επίσης, θέλω να εργαστώ στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την υιοθέτηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Στην πόλη μου, τον Πειραιά, καταφέραμε, για παράδειγμα, με στοχευμένες αναπλάσεις να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να ανθήσει η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στηρίξαμε την τοπική οικονομία, καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία από 27% το 2014 στο 18,5% σήμερα. Δημιουργήθηκαν 17.000 νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υλοποιήσαμε αναπλάσεις, όπως το Εμπορικό Κέντρο και η Τρούμπα, ενώ άνοιξαν 721 νέες επιχειρήσεις μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε γειτονιά του Πειραιά, σε κάθε νησί, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ποιες είναι οι βασικές – αλλά και άμεσα εφαρμόσιμες – προτεραιότητές σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της καθημερινότητας του πολίτη. Στόχος είναι να μειώσουμε συνολικά τη φορολογία για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, με παράλληλη μείωση της κρατικής σπάταλης, ώστε να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Σήμερα, ένας στους δύο φορολογουμένους οφείλει χρήματα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να στερούνται βασικές ανάγκες. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και φορολογικές ελαφρύνσεις, σε κλάδους της οικονομίας που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης, όπως ο πρωτογενής τομέας και η οικοδομή, με αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. Αντίστοιχα έχουμε προαναγγείλει μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα του έθνους την επόμενη δεκαετία.

Στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες;

Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τελευταία ευκαιρία μας, ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα. Ζήσαμε μια άσχημη δεκαετία, πέρα από κάθε προηγούμενο. Το εισόδημά μας συρρικνώθηκε, φίλοι έφυγαν στο εξωτερικό, δικοί μας άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, υπερφορολογηθήκαμε. Βήμα βήμα θα τα διορθώσουμε όλα αυτά, όμως πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοιου είδους περίοδος. Τώρα είναι στιγμή να φύγουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Στον Πειραιά είμαστε τυχεροί διότι έχουμε μια δημοτική Αρχή που αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα της εποχής και τραβάει μπροστά, παρά τα εμπόδια που έθετε συνεχώς η απερχόμενη κυβέρνηση. Πλέον, με την επερχόμενη πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου ανοίγεται μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κράτος να ενώσουν δυνάμεις, ώστε η πόλη να εξελιχθεί σε ένα καινοτόμο και σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με ενεργή συμμετοχή στο ναυτιλιακό cluster, σύνδεση του Πανεπιστημίου Πειραιά με την τοπική ανάπτυξη και συμβολή με την έρευνά του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Πώς θα ήταν η ιδανική – για εσάς – 8η Ιουλίου; Πώς φαντάζεστε, δηλαδή, την επομένη των εκλογών;

Η 8η Ιουλίου πρέπει να είναι η μέρα, που όλοι οι Ελληνες, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουμε την προηγούμενη ημέρα, πρέπει ενωθούμε σε ένα κοινό όραμα. Τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη του κ. Τσίπρα η κοινωνία διχάστηκε πάνω σε ψεύτικα διλήμματα. Είναι ανάγκη λοιπόν ο επόμενος Πρωθυπουργός να γεφυρώσει τα χάσματα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω ό,τι μας χώρισε και να προχωρήσουμε μπροστά. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας και είναι εθνική αναγκαιότητα να έχουμε καταφέρει να επαναφέρουμε την αισιοδοξία στην καθημερινότητά μας.