Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σήμερα οφείλονται στον συνεχώς κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η απειλή έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και οι δασμοί έχουν αυξηθεί, οι αγορές σε όλον τον κόσμο ανησυχούν πολύ. Ωστόσο, οι περισσότεροι σχολιαστές αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το είδος της επίδρασης που θα είχε μια εμπορική σύγκρουση σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Κίνα έχει παραβιάσει ιστορικά πολλά από τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου. Αλλά η προσπάθεια να διορθωθεί αυτό τώρα αυξάνοντας τους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα είναι μάταιη. Ακόμη χειρότερα, θα προκαλούσε δυσανάλογη επιβάρυνση στην τιμολογιακή πολιτική των ΗΠΑ. Η τιμολογιακή της πολιτική βασίζεται σε μια θεμελιώδη παρανόηση του τι σημαίνουν τα διμερή εμπορικά ελλείμματα.
Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Είμαι τώρα στη Νυρεμβέργη. Οταν το λεωφορείο που με έφερε εδώ σταμάτησε σε μια περιοχή εξυπηρέτησης, πήγα σε ένα κατάστημα και αγόρασα σνακ και καφέ. Επειδή το κατάστημα δεν αγόρασε τίποτα από εμένα, δημιούργησα εμπορικό έλλειμμα με το κατάστημα και το κατάστημα δημιούργησε ένα πλεόνασμα μαζί μου. Με το σκεπτικό του Τραμπ θα έπρεπε να επιστρέψω στο κατάστημα, να παραπονεθώ για αυτή την ανισορροπία και να επιμείνω ότι το κατάστημα τώρα αγοράζει προϊόντα αντίστοιχης αξίας από εμένα. Αν κάθε χώρα ακολουθήσει αυτή τη λογική, θα επιστρέψουμε γρήγορα σε έναν κόσμο ανταλλαγής προϊόντων και η ποιότητα της ζωής μας θα μειωθεί πολύ. Ενας λόγος για τον οποίο ο κόσμος σήμερα ευημερεί είναι ότι οι χώρες μπορούν να έχουν έλλειμμα με έναν εμπορικό εταίρο και πλεόνασμα με έναν άλλον.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα βασίζεται μόνο εν μέρει σε δασμούς για να ανταποκριθεί στον Τραμπ και επίσης καταφεύγει σε άλλα μέτρα που πιθανόν να του κοστίζουν λιγότερο - όπως η αύξηση του πατριωτικού αισθήματος, η στοχοποίηση εταιρειών όπως η Boeing και η προστασία των τεχνολογικών της εταιρειών. Η Κίνα ουσιαστικά χρησιμοποιεί τον χρόνο που έχει γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να παραμείνουν με υψηλούς δασμούς για πολύ καιρό. Και αν συμβεί αυτό, στο τέλος θα ευνοηθεί η οικονομία της Κίνας.
Ο Καουσίκ Μπασού είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University και συνεργάτης του Brookings Institution