Η τελευταία φορά που είδα τη Στέλλα, ήταν πέρυσι, στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. Ετρεχα κάτω από τη γέφυρα και η Στέλλα στεκόταν από πάνω ανάμεσα στο πλήθος και φώναζε για να μου δώσει δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα. Ηταν ένα άτυπο ραντεβού που δίναμε οι δυο μας κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο, χωρίς καμιά εκ των προτέρων συνεννόηση, τη δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη, τότε γίνεται ο αγώνας.

Η Στέλλα μόνη της το είχε ορίσει πριν από έξι χρόνια, όταν έμαθε ότι θα τρέξω στον πρώτο μου Μαραθώνιο στην Αθήνα. Ρώτησε άλλους, έμαθε και διάλεξε να σταθεί στο πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής. Εκεί που το σώμα έχει πια κουραστεί πολύ και το μυαλό αρχίζει να φλερτάρει με την εγκατάλειψη. «Γεια σου Ολγα – δύναμη», «Πάμε γερά», «Καλό τερματισμό». Ηταν οι τρεις φράσεις που φώναζε δυνατά κάθε χρόνο όταν με έβλεπε από μακριά να έρχομαι τρέχοντας. Και ήταν αυτή η επευφημία που με έκανε να μην εγκαταλείπω, τις φορές που ένιωθα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο τον αγώνα.

Εναν αγώνα που στα δύσκολα όλοι ψάχνουμε να κάνουμε μια θετική σκέψη, από κάπου να πιαστούμε. Εγώ μέχρι να φτάσω στο 32ο χιλιόμετρο είχα για στήριγμα αυτό το ραντεβού με τη Στέλλα και όταν περνούσα από εκεί, πιανόμουν από τη φωνή της, που ηχούσε μετά, συνέχεια στα αυτιά μου και συνέχιζα. Πάντα τερμάτιζα, δεν ήθελα να απογοητεύσω τη φίλη μου, ήταν και αυτό ένα κίνητρο, ένα παιχνίδι του μυαλού.

Φίλη κολλητή δεν ήμουν με τη Στέλλα· μα την εκτιμούσα πολύ και τη θαύμαζα που μεγάλωνε μόνη της την κόρη της. Για αυτό και κάθε φορά που κατέβαινα στην Αθήνα, από το νησί, ήθελα να τη συναντήσω έστω και για λίγο. Εκτιμούσα δε πολύ το γεγονός ότι ερχόταν κάθε χρόνο να με συναντήσει στον αγώνα – ήταν η μόνη που ερχόταν, η μόνη που καταλάβαινε πόσο ανάγκη το είχα.

Εως πέρσι. Στον τελευταίο Αυθεντικό Μαραθώνιο δεν μπόρεσε να έρθει στο ραντεβού. Δεν θα μπορέσει να έρθει ποτέ πια. Κι όμως, ήταν εκεί. Μαζί μου. Αυτή τη φορά από την εκκίνηση στον Μαραθώνα. Με πήρε από το χέρι νοερά και διανύσαμε μαζί τα 42.195 μ. μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Ολγα Κοτοπούλη είναι 50 ετών, χορτοφάγος, δρομέας από το 2013, ζει και εργάζεται στη Χίο. Εχει τρέξει 8 μαραθωνίους και 20 άλλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων