Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η οριστική απαλλαγή τεσσάρων σημαινόντων προσώπων στην υπόθεση Novartis επιβεβαιώνει ότι αυτά διασύρθηκαν τόσον καιρό χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον τους. Το ότι η υπόθεση παραμένει ακόμα ανοιχτή για πέντε πρόσωπα καταδεικνύει την επιδίωξη της απερχόμενης κυβέρνησης να κρατήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους σε «ομηρεία» ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Οταν η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, η τελευταία είχε, κατ' άρθρο 86 του Συντάγματος, αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσει την άσκηση ή μη δίωξης. Το ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αδικαιολόγητα αρνήθηκε να ερευνήσει την ουσία της υπόθεσης, με επίκληση δήθεν αναρμοδιότητας, αυτό δεν επηρεάζει τη νομική φύση της απόφασης. Η τακτική Δικαιοσύνη όφειλε να διαπιστώσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει με την απόφαση της Βουλής για μη δίωξη.
Η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να επανέλθει μόνο εφόσον προέκυπταν νέα δεδομένα, όχι με απόδοση ελαφρώς διαφορετικών χαρακτηρισμών στα ίδια περιστατικά. Αντί η υπόθεση να κλείσει, η δικογραφία εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται μεταξύ Δικαιοσύνης και Βουλής. Και εν τέλει ζητείται η άρση της ασυλίας μόνο ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πάλι χωρίς στοιχεία. Και αυτή δεν ζητείται καν για άσκηση δίωξης, αλλά για κλήση σε ανωμοτί εξηγήσεις! Είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα δήθεν «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά, επιδιώκοντας συγχρόνως την αποσταθεροποίηση του ΚΙΝΑΛ;
Για αυτή την κατάσταση δεν είναι άμοιροι ευθύνης και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση ότι υποκύπτουν σε πολιτικές πιέσεις για συγκεκριμένες ενέργειες. Η υποχρέωση διαβίβασης δικογραφιών στη Βουλή «αμελλητί», όπως προβλέπει το Σύνταγμα, προϋποθέτει πάντως ότι τα στοιχεία εμφανίζουν μια ελάχιστη σοβαρότητα. Μια απλή αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο δεν είναι αρκετή, αν απουσιάζει οποιοδήποτε σοβαρό στοιχείο, για να απασχοληθεί η Βουλή.
Υπενθυμίζω ότι τρεις εισαγγελείς παραιτήθηκαν από την υπόθεση, επικαλούμενοι πιέσεις. Υπενθυμίζω ειδικότερα τη δήλωση από το περιβάλλον της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για επαναλαμβανόμενες αντιθεσμικές πρακτικές από κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος φέρεται ότι επιχείρησε να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αν τελικώς αποδειχθούν, είναι πρωτοφανείς και πρωτάκουστες. Οπως πρωτοφανής είναι και ο ευτελισμός του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάρτυρες αντιφατικοί, μάρτυρες που αλληλοκατηγορούνται, μάρτυρες που τα ονόματά τους έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο!
Οταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, σαφώς και πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Αλλά χωρίς στοιχεία δεν επιτρέπεται να διασύρονται πρώην πρωθυπουργοί, ούτε άλλα σημαντικά πολιτικά στελέχη. Η υπόθεση Novartis, το κατά ΣΥΡΙΖΑ δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της.
Ο Θεόδωρος Φορτσάκης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τέως πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής Επικρατείας ΝΔ