Η χώρα μας κατέχει ένα θλιβερό προνόμιο. Είναι η μοναδική στην Ευρώπη της οποίας οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από χώρες της αλλοδαπής. Πρόκειται για μια αδυναμία που όχι μόνο προσβάλλει ένα κράτος το οποίο θέλει να λέγεται σύγχρονο. Στερεί και από τους Ελληνες αυτούς ένα βασικό δικαίωμα, το δικαίωμα στο εκλέγειν.

Είναι επομένως από κάθε άποψη αδιανόητο τον 21ο αιώνα να πρέπει ένας πολίτης να υποβληθεί σε ένα πολυδάπανο ταξίδι για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Και είναι αδιανόητο από τη στιγμή που και η βούληση των πολιτών αυτών είναι εκφρασμένη και τα εργαλεία υπάρχουν. Τι φαίνεται να λείπει; Η πολιτική βούληση.

Οσο και να φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να άρει άμεσα αυτήν την εκκρεμότητα. Οφείλει να δεσμευτεί χωρίς μισόλογα πως θα εξασφαλίσει το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτούς τους συμπολίτες μας. Αλλά και να αφήσει στην άκρη σκέψεις περί ειδικής προσμέτρησης αυτών των ψήφων, υποδεέστερης αυτής των Ελλήνων που κατοικούν στην Ελλάδα. Τέτοιες σκέψεις και σχεδιασμοί υπονομεύουν την αρχή της ισότητας των πολιτών. Στις εκλογές οι πολίτες δεν χωρίζονται σε α’ και β’ κατηγορίας, η ψήφος είναι καθολική και ίση.

Η κυβέρνηση φαίνεται να ξεχνά ή να αγνοεί πως στις δημοκρατίες τα κυβερνητικά πεπραγμένα κρίνονται με την ψήφο όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Ας μάθει λοιπόν πως η διασφάλιση αυτού του δικαιώματος είναι δημοκρατική επιταγή.