Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να σταματήσει να απαιτεί από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν σ' αυτή να μοιράζονται την τεχνολογία τους με τους συνεργάτες τους στη χώρα. Η πολιτική αυτή απαγορεύεται ρητώς από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τους οποίους η Κίνα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί από την ένταξή της στον ΠΟΕ το 2001. Οι Κινέζοι αρνούνται ότι παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα, θεωρώντας ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν αναγκάζονται να μοιράζονται τεχνολογία: Υποστηρίζουν ότι το κάνουν εθελοντικά, ώστε να έχουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά και στις κινεζικές ευκαιρίες παραγωγής. Ωστόσο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τη συμπεριφορά της Κίνας ως μορφή εκβιασμού.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης η Κίνα να σταματήσει την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο για να κλέψει τεχνολογία και άλλα βιομηχανικά μυστικά από αμερικανικές εταιρείες. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησε να τερματίσει την ψηφιακή κλοπή της αμερικανικής βιομηχανικής τεχνολογίας έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2015. Δυστυχώς, η συμφωνία που επιτεύχθηκε τότε ήταν περιορισμένη. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στις αμερικανικές εταιρείες, πιθανώς πραγματοποιούμενες από κινεζικές κρατικές βιομηχανίες και άλλες εξελιγμένες οργανώσεις, έχουν αυξηθεί και πάλι τα τελευταία χρόνια.
Οι δασμοί των ΗΠΑ σαφώς βλάπτουν την κινεζική οικονομία. Η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά και η οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά. Η ετήσια πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν μόλις 4%. Οι κινεζικές Αρχές κάνουν δηλώσεις που σηματοδοτούν την προθυμία τους να συνάψουν συμφωνία με τις ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσουν την οικονομική επιβράδυνση και να αντιστρέψουν την πτώση στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Λευκός Οίκος κάνει επίσης θετικές δηλώσεις για τη διαπραγμάτευση, διότι φαίνεται να ενισχύει τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος στην αντιμετώπιση του θεμελιώδους προβλήματος της κλοπής τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τη σταματήσουν. Οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς που θα βλάψουν περαιτέρω την κινεζική οικονομία αναγκάζοντας τις κινεζικές Αρχές να πάρουν σοβαρότερα τις αμερικανικές απαιτήσεις - και να διαπραγματευτούν αναλόγως.
Ο Μάρτιν Φέλντστιν είναι καθηγητής Οικονομικών στο Harvard University και επίτιμος πρόεδρος του National Bureau of Economic Research