Βρίσκεται μπροστά σε μια επιχείρηση κατακερματισμού – η ίδια την περιγράφει ως «ρεσάλτο» – με στόχο την άλωση της Δημοκρατικής Παράταξης. Για τη Φώφη Γεννηματά η απάντηση είναι η συσπείρωση, εξού και η απόφασή της να προσφύγει σε έκτακτο συνέδριο για την ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου. «Οποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, εμμένοντας στην αυτόνομη πορεία του κεντροαριστερού φορέα. «Δεν είμαι Τσίπρας. Ούτε παζάρια κάνω ούτε αλισβερίσια», απαντά στους ισχυρισμούς του προέδρου της ΔΗΜΑΡ περί ανταλλαγμάτων για την καταψήφιση της Συμφωνίας. Εξηγώντας, μάλιστα, τη διαγραφή του, επισημαίνει πως η ψήφος του δεν ήταν «απλά ναι σε μια κακή συμφωνία, αλλά και στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα». Τι συμβαίνει όμως με όσους υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός «προοδευτικού μετώπου» με τον ΣΥΡΙΖΑ; «Η προσπάθειά τους να προσδώσουν στις προσωπικές αυτές επιλογές προσχηματικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά δεν πείθει κανέναν», απαντά η Γεννηματά.

Στόχος του συνεδρίου, εξηγεί, δεν είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ – «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ». «Η πολυκομματική λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας», επισημαίνει, μιλώντας για την πορεία του κεντροαριστερού φορέα ώς τώρα. «Το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκε για να λειτουργεί ως ένας δυναμικός, δημοκρατικός πολιτικός φορέας και δεν θα επιτρέψω να αναιρεθεί αυτό το βασικό χαρακτηριστικό». Για τα διαδικαστικά του συνεδρίου, τονίζει πως σέβεται την αυτοτέλεια όλων, όμως «τα κόμματα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω για να μπορέσει ο ενιαίος πια στη λειτουργία του φορέας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά».

Γιατί λάβατε την απόφαση για προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής;

Δεν παίρνω αποφάσεις εν θερμώ αλλά και ποτέ δεν δίστασα να προχωρήσω σε τολμηρά βήματα όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου ούτε θα σπρώξω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η πολυκομματική λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Η εικόνα μας συχνά έδειχνε αντί πολυφωνίας Βαβυλωνία, αντί πλουραλισμού σύγχυση και αντί αποτελεσματικής λειτουργίας γραφειοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκε για να λειτουργεί ως ένας δυναμικός, δημοκρατικός πολιτικός φορέας και δεν θα επιτρέψω να αναιρεθεί αυτό το βασικό χαρακτηριστικό. Στις εκλογές θα πάμε συντεταγμένα με ενιαία φωνή και ουσιαστική πολιτική ενότητα.

Σηματοδοτεί μια τέτοια απόφαση επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, όπως ακούγεται τις τελευταίες μέρες;

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Δημιουργήσαμε μια μεγάλη παράταξη με στόχο να εκφράσουμε το σύνολο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε ποτέ δεν έφυγε για να επιστρέψει τώρα. Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής και της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Πιστεύω όμως ότι πέρα από σύμβολα και ονόματα μεγαλύτερη ακόμα σημασία έχουν οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες και το έργο της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα εδώ και αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη και στη νέα εποχή.

Το ενιαίο κόμμα τι σημαίνει πρακτικά για τους σχηματισμούς που απαρτίζουν τον φορέα; Θα διαλυθούν ή θα απενεργοποιηθούν;

Σέβομαι τον χαρακτήρα και την αυτοτέλεια όλων. Θεωρώ όμως ότι είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Αποφάσεις δεσμευτικές και σεβαστές από όλους. Τα κόμματα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω για να μπορέσει ο ενιαίος πια στη λειτουργία του φορέας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Μόνο έτσι  θα αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής ενιαία ισχυρή φωνή και αποτελεσματική δράση όπως απαιτούν οι συνιδρυτές του προοδευτικοί πολίτες.

Εγιναν λάθη στη μέχρι τώρα πορεία του Κινήματος Αλλαγής; Γιατί δεν λειτούργησε το πολυκομματικό μοντέλο;

Το Συνέδριο είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να αποτιμηθεί από όλους η μέχρι σήμερα πορεία μας. Το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκε μεν ως πολυκομματικός φορέας αλλά ήμουν εξ αρχής σαφής ότι δεν υπάρχει χώρος για τιμάρια και βαρονίσκους. Υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος, υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή και σαφές πλειοψηφικό μήνυμα. Θέλω ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό με σαφές πολιτικό μήνυμα.

Τι συμβαίνει με τη ΔΗΜΑΡ; Πώς κρίνετε την απόφαση του προέδρου της για αποχώρηση;

Η δική μου απόφαση αφορούσε τη στάση του βουλευτή Επικρατείας Θ. Θεοχαρόπουλου και όχι της ΔΗΜΑΡ. Αλλο η διαφορετική άποψη και άλλο η ψήφιση στη Βουλή ενάντια στην άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου και του συνόλου τη Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Σε μια στιγμή μάλιστα που η ψήφος δεν είναι απλά ναι σε μια κακή συμφωνία αλλά και στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Επομένως από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής δεν τέθηκε κανένα θέμα αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Το θέμα τέθηκε από τον πρόεδρό της με διαφωνία πολλών στελεχών της όπως έγινε ήδη γνωστό.

Ισχύουν οι ισχυρισμοί του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι του προσφέρατε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα την καταψήφιση της Συμφωνίας; Και ότι αρνηθήκατε να κατέβει σε κάποια περιφέρεια με σταυρό;

Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά – και τα αντιπαρέρχομαι. Σε όσους τυχόν μπερδεύονται υπενθυμίζω ότι εγώ δεν είμαι Τσίπρας. Ούτε παζάρια κάνω ούτε αλισβερίσια!

Τι διαφοροποιεί τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στη Συμφωνία των Πρεσπών; Ο ένας διαγράφηκε και ο άλλος όχι.

Το πρόβλημα με τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η άθλια και προσχεδιασμένη αξιοποίηση και διαστρέβλωσή της από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου για να πλήξει την παράταξή μας. Είναι τέτοια η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να πιαστεί από κάπου που δυστυχώς κανείς εκπλήσσεται.

Από την κυβέρνηση σας κατηγορούν πως στο θέμα του Μακεδονικού ταυτίζεστε με τη ΝΔ. Γιατί είπατε όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Η θέση μας δεν έχει καμία σχέση με τις ακραίες θέσεις, τη διχαστική ρητορική με τη ΝΔ, που έχει εξάλλου μεγάλες διαχρονικές ευθύνες για το θέμα αυτό. Η δική μας στάση υπαγορεύεται από αίσθημα εθνικής ευθύνης και τον γνήσιο πατριωτισμό που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της παράταξής μας. Είμαστε διαχρονικά υπέρ της λύσης αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης. Κι εδώ υπάρχει και κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν: οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ουδέποτε δέχθηκαν οποιαδήποτε υποχώρηση στις ανεδαφικές αξιώσεις στα πεδία της εθνικότητας και της γλώσσας. Είναι ακριβώς οι αξιώσεις τις οποίες πανηγυρικά δέχθηκε ο κ. Τσίπρας. Είναι, ακριβώς, οι «εθνικές γραμμές» που υπηρετήθηκαν επί δεκαετίες, για να έρθει ο κύριος Τσίπρας ως yes man των ισχυρών, με «μυστική διπλωματία», να υποχωρήσει και από αυτές.

Πάντως, πολλά κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ήταν ιδιαίτερα οξεία η αντίδρασή σας στο θέμα της Συμφωνίας.

Επεσήμανα ήδη τη θέση μας ότι η πατρίδα μας δεσμεύεται τελεσίδικα με μια κακή συνθήκη, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει. Δεν έχει τη δική της πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τη Συμφωνία. Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών a la carte. Αλλοι υποτίθεται ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά όχι τη Συμφωνία και άλλοι ότι στηρίζουν τη Συμφωνία αλλά όχι την κυβέρνηση. Με τον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιεί ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα ως όχημα εξυπηρέτησης του πολιτικού του σχεδίου. Χωρίς να τον απασχολεί ότι με τη Συμφωνία αυτή διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η αυστηρότητα της θέσης μας είναι στάση ευθύνης και πατριωτικό μας καθήκον. Αντιστοιχεί απολύτως με τη σοβαρότητα του θέματος και όσων πολιτικά απαράδεκτων μέσων μετέρχεται ο κ. Τσίπρας.

Βλέπουμε πρώην μέλη του φορέα να μιλούν για συνεργασία μεταξύ των δύο σχηματισμών. Εκφράζουν μια τάση στον ευρύτερο χώρο ή πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις;

Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και ατομικές συμπεριφορές. Η προσπάθειά τους να προσδώσουν στις προσωπικές αυτές επιλογές προσχηματικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά δεν πείθει κανέναν. Ολοι καταλαβαίνουν ότι αποτελούν αναλώσιμα εργαλεία στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανίσει αντίβαρα στα ακροδεξιά βαρίδια με τα οποία συγκυβερνά.

Υπάρχει για σας περιθώριο για προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή, όπως λένε τα στελέχη σας, το προσκλητήριο αποτελεί πρόσχημα για «λεηλασία» της Κεντροαριστεράς;

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κανένα μέτωπο με κανέναν. Προχωράμε τον δικό μας δρόμο. Οποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Η φιλολογία περί μετώπων και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ απλά εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους. Επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους πολίτες με ψεύτικα διλήμματα εντείνοντας την πόλωση και τον διχασμό. Αυτή η μικροκομματική τους όμως αντίληψη εγκυμονεί κινδύνους για νέες περιπέτειες και νέα αδιέξοδα για τη χώρα. Ας το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη τους οι πολίτες. Ιδιαίτερα η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποδυθεί «κόντρα ρόλο» εμφανιζόμενος ως δήθεν κεντροαριστερός τώρα στα στερνά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα προσπάθεια εμπαιγμού για την πολιτική του επιβίωση.

Πώς θα ανακόψετε την «επίθεση φιλίας»;

Δεν πρόκειται για επίθεση φιλίας, αλλά για ρεσάλτο προκειμένου να αλώσει τη Δημοκρατική Παράταξη και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Διαμορφώνουμε τη δική μας ισχυρή ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ταυτότητα που αναδεικνύει τις διακριτές μας διαφορές από τις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού, δημιουργούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτοί τελικά θα δώσουν τη δική τους απάντηση.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ακόμα ανοιχτό σε ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες;

Οι πολίτες με την ψήφο τους θα μας κατατάξουν και θα καθορίσουν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα για την επόμενη μέρα. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού την πρότασή μας για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση – με στόχους, προτεραιότητες, αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα – για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε έτοιμοι με την εντολή του λαού να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Ο δικός μας αγώνας είναι να ανατρέψουμε το σκηνικό του διχαστικού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες σε νέα αδιέξοδα.