Η αντιπολίτευση έκανε χθες πλάκα με τους 158 «ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού» που δήλωσαν γενναία την υποστήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κι έκανε πλάκα επειδή περισσότερο από την Τέχνη, τον Πολιτισμό και τις Πρέσπες, τους 158 γενναίους υποστηρικτές φαίνεται να ενώνει ότι είναι διορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ και συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω την πλάκα.

Δηλαδή τι περίμενε η αντιπολίτευση; Το Ποτάμι πάει, στέρεψε. Ποιοι άλλοι από διορισμένους και συγγενείς θα έβγαιναν να υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συγκυρία;

Κι ούτε καν όλοι οι διορισμένοι, ούτε καν όλοι οι συγγενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διορίσει 2.442 μετακλητούς και 3.294 προέδρους, μέλη ΔΣ κ.λ.π. Σύνολο: 5.736.

Μια αύξηση της τάξεως του 25% από το 2014. Υποθέτω πως όταν έχεις ηθικό πλεονέκτημα διορίζεις κάτι παραπάνω.

Ακόμη κι αν δεχτούμε λοιπόν ότι όλοι οι διορισμένοι ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενείς κι ότι όλοι οι συγγενείς ΣΥΡΙΖΑ είναι διορισμένοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 158 είναι πολύ λιγότεροι από τους 5.736.

Τι συμβαίνει παιδιά; Γιατί λείπουν οι υπόλοιποι;

Η μια εξήγηση είναι ότι μόνο 158 εκ των διορισμένων συγγενών δραστηριοποιούνται στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Αλλά κολοκύθια τούμπανα. Διότι οι περισσότεροι υπογράφοντες έχουν τόση σχέση με τον πολιτισμό, όση ο γράφων με την αστροφυσική.

Η άλλη εξήγηση είναι ότι οι υπόλοιποι μπορεί να είναι διορισμένοι συγγενείς, αλλά δεν είναι ηλίθιοι.

Και φυλάγονται τώρα που βρέχει σφαλιάρες. Προφανώς θα τους έχει μάθει η μαμά τους πως την υπογραφή σου κ.λ.π. δεν τη βάζεις όπου να είναι.

Αλλά τι σημασία έχει ο αριθμός; Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα των ανθρώπων.

Από τη στιγμή που τη Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζουν και ο Τέλος Φίλης (συγγραφέας) και ο Θεόδωρος Φίλος (συγγραφέας – σκηνοθέτης) νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρός αντίλογος.

Ακόμη περισσότερο όταν στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνεται μια κυρία που δηλώνει «δικηγόρος – σύμβουλος επικοινωνίας – στιχουργός». Είναι προφανές ότι η υπογραφή της μετράει για τρεις.

Ευτυχώς πάντως και για στοιχειώδεις προληπτικούς λόγους, οι διοργανωτές της υποστήριξης φρόντισαν μεταξύ των υπογραφόντων να υπάρχει και μια «σύμβουλος ψυχικής υγείας – δημοσιογράφος».

Εστω και χωρίς να καθίσταται σαφές αν πρόκειται για μια δημοσιογράφο που δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλών ψυχικής υγείας ή μια σύμβουλος ψυχικής υγείας που κάνει και τη δημοσιογράφο.

Ο,τι κι αν ισχύει πάντως η γυναίκα είναι χρήσιμη.

Υποθέτω πως μόλις τελειώσει με τις Πρέσπες θα βάλει ένα χεράκι και στο κόμμα Αντώναρου.