Το Esperia Palace Hotel στη συμβολή με την οδό Εδουάρδου Λω άνοιξε το 1963 ως ένα από τα καλύτερα κεντρικά ξενοδοχεία στην Αθήνα, γνωστό για το δημοφιλές εστιατόριό του. Σταμάτησε τη λειτουργία του το 2010, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο προκηρύχθηκε από τον ΕΦΚΑ πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Αυτή τη φορά ως ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Χθες άνοιξαν οι προσφορές για τον διαγωνισμό στα γραφεία του ΕΦΚΑ, όπου ανήκει το ακίνητο. Την υψηλότερη προσφορά έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός όμιλος Fattal Group προσφέροντας μηνιαίο μίσθωμα κοντά στα 96.000 ευρώ. Ο όμιλος Fattal, μαζί με τη Yasbek Hotel Establishment, λιβανέζικων συμφερόντων, σε συνεργασία με τη Marriott, και ο όμιλος Βερούκα (αλυσίδα Βazaar) από κοινού με την Accor ήταν οι τρεις υποψήφιοι που υπέβαλαν φάκελο για την απόκτηση του Esperia Palace. Η Yasbek φέρεται να προσέφερε ως μίσθωμα 94.250 ευρώ τον μήνα και το κοινό σχήμα Βερούκα – Accor τίμημα στα 90.000 ευρώ.

Επέκταση του φυσικού αερίου σε 24 πόλεις τα επόμενα 5 έτη

Με στόχο την επέκταση του φυσικού αερίου σε 24 συνολικά πόλεις της επαρχίας η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το επενδυτικό της πλάνο για την πενταετία 2019 – 2023.

Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά, ο πρόεδρος Σταύρος Ραπτόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ, ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 281 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να διασυνδεθούν 45.800 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Ο πρώτος κύκλος των έργων θα ξεκινήσει στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Κι έπειτα της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μελέτη κόστους γίνεται για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου. Η ΔΕΔΑ ετοιμάζει και πρόγραμμα επιδότησης για τις διασυνδέσεις των οικιακών καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων.

Κοντά στη διεθνή καταχώριση ως παραδοσιακό προϊόν ο γύρος

Ο γύρος είναι ένα προϊόν που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο παραγωγής. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να καταστεί το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν στην ΕΕ.

Ο φάκελος αναγνώρισης του γύρου ως του πρώτου Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) τίθεται σε διαβούλευση μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Μέχρι τότε θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση κατά της αίτησης φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην ελληνική επικράτεια. Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι έπειτα από ένα διάστημα 12-18 μηνών θα μπει στην τελική ευθεία για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο γύρος θα είναι το πρώτο ΕΠΙΠ της Ελλάδας στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.