Οι εκτιμήσεις που θεωρούσαν πως πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στον ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι βρίσκεται μια νέα τρομοκρατική ομάδα, η οποία περνά φάση εξέλιξης και πειραματισμού, επιβεβαιώθηκαν. Η οργάνωση Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο (ITS) – Αθήνα – Εικονοκλαστική Σέχτα με την προκήρυξη που ανήρτησε σε ισπανική ιστοσελίδα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και έδωσε το στίγμα της. Η οργάνωση εντάσσει τον εαυτό της στη σκηνή του οικο-εξτρεμισμού, των βίαιων δηλαδή οργανώσεων που προβάλλουν ως αιτιολόγηση των πράξεών τους την οικολογική καταστροφή από τον σύγχρονο πολιτισμό. Σε αυτή την τοποθέτηση συντελούν η επιλογή της ιστοσελίδας Maldicion Eco-extremista, η αναφορά στον γνωστό οικο-εξτρεμιστή Kevin Garrido που πέθανε σε κελί στη Χιλή και φυσικά η ένταξή τους στην οργάνωση-ομπρέλα ITS που έχει αντίστοιχες ομάδες στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε βιώσει στην Ελλάδα κάποιες επιθέσεις και βανδαλισμούς σε κρεοπωλεία που σχετίζονταν με στρεβλές εκδοχές της οικολογικής κινητοποίησης, αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια ξεκάθαρα οικο-τρομοκρατική οργάνωση. Οι οργανώσεις αυτές έχουν μια έντονη τελεολογική και αποκαλυπτική ιδεολογία, καθώς εμφορούνται από δύο βασικές προσεγγίσεις: α) ο πλανήτης λόγω της τεχνολογίας και της εξέλιξης του πολιτισμού καταστρέφεται και β) οι φυσικές καταστροφές είναι μέρος της εκδίκησης της φύσης, άρα και η ανάληψη βίαιης και τρομοκρατικής δράσης είναι επέκταση της φυσικής εκδίκησης.

Εχουν μια ακραία μηδενιστική-νιχιλιστική προσέγγιση και θεωρούν ως εχθρό το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτισμού. Κάτι που υπάρχει και στην προκήρυξη της οργάνωσης και είναι ένα σημείο που πρέπει να μας δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. Μια οργάνωση που στοχοποιεί άκριτα και συνολικά την κοινωνία, όπως ξεκαθαρίζει σε αρκετά σημεία η προκήρυξη, θέλει να προκαλέσει μαζικές απώλειες. Αλλωστε, όπως παραδέχτηκαν, αυτός ήταν ο στόχος και στην επίθεση στον Αγιο Διονύσιο. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή τακτικής τόσο από πλευράς σκοπού, όσο και στην επιλογή των στόχων. Μπορεί η κεντρική εκκλησία να αναδεικνύεται ως στόχος υψηλού συμβολισμού, αλλά είναι παράλληλα και μέρος συνάθροισης πολλών ανθρώπων, κάτι που την καθιστά «μαλακό» στόχο για μια οργάνωση που δηλώνει πως θέλει μαζικό αριθμό θυμάτων.

Η γλώσσα και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες είναι σκληρή, ξεκαθαρίζουν πως όχι μόνο θέλουν να χυθεί αίμα, αλλά και πως «τα χέρια μας δεν τρέμουν όταν έρθει η ώρα να χυθεί αίμα». Σε αυτή την πίστη εντάσσεται και η απουσία προειδοποιητικού τηλεφωνήματος. Συνολικά, πρόκειται για μια οργάνωση που πιστεύει στα τυφλά χτυπήματα, θέλει μαζικούς νεκρούς και δεν την ενδιαφέρει η συμπάθεια ή η ανοχή της κοινωνίας. Πρόκειται για μια αλλαγή προς το χειρότερο που φέρνει την κοινωνία, την πολιτεία και της Αρχές Ασφαλείας στην Ελλάδα αντιμέτωπες με μια τρομοκρατική τακτική –  τυφλά χτυπήματα – που έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους και τρόμο στην Ευρώπη. Πρέπει επομένως να αυξηθεί το επίπεδο επαγρύπνησης όλων.

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, δρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών