Τζούφια αυτή η αγωνιστική. Παιχνίδια χωρίς ενδιαφέρον. Στο περπατιστό, σαν σε προπόνηση ο ΠΑΟΚ 3-0 τον Πανιώνιο. Στο ρελαντί και χωρίς να πιάσει υψηλή απόδοση, πέρασε ο Ολυμπιακός από τα Γιάννινα. Στα πρώτα έντεκα λεπτά η ΑΕΚ είχε καθαρίσει τον Αστέρα Τρίπολης. Πρόσωπο της αγωνιστικής; Ούτε ο Μπίσεσβαρ, ούτε ο Λάζαρος, ούτε ο Κουλούρης που έφτασε τα 12 γκολ, ούτε ο Πόνσε με τα 10. Δουλειά τους είναι να σκοράρουν. Γι’ αυτό πληρώνονται. «Κορυφαίος», ο διαιτητής Μανώλης Σκουλάς. Που πληρώνεται για να βλέπει, αλλά στην Ξάνθη δεν έβλεπε τίποτα. Δεν είδε ότι ο Κάστρο μπουρδούκλωσε μόνος τα πόδια του κι έδωσε πέναλτι. Δεν βλέπει για δεύτερη φορά, στο 84′ όταν ο Κάστρο γκρεμίζει με λαβή ελληνορωμαϊκής τον Καρασαλίδη και δεν δίνει πέναλτι υπέρ του Ατρομήτου. Είναι ο ίδιος Σκουλάς το Νο 1 πουλέν της «εξυγίανσης» που δεν είδε, δεν άκουσε και δεν έγραψε τίποτα στο ομαδικό μπούλινγκ Λουτσέσκου και Σία, στο Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ.

Λάθη

Με τον πρόεδρο της ΕΠΟ να τον καμαρώνει στην «Αθλητική Κυριακή» και να δηλώνει «έχουμε εμπιστοσύνη στους έλληνες διαιτητές». Τότε γιατί φέρνουν ξένους; Προφανώς επειδή δεν τους έχουν εμπιστοσύνη οι ομάδες. Κι όχι μία ή δύο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία. Και τον Β. Γραμμένο να συνεχίζει με συστάσεις: «Δεν μου αρέσει που κάθε Κυριακή ασχολούμαστε με τον διαιτητή και τον βοηθό. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Να καταλάβουν όλοι ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βγει βραχυπρόθεσμα ωφελημένο, αν σταματήσουμε επιτέλους να μιλάμε για τη διαιτησία». Μακροπρόθεσμα ήθελε να πει, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε σ’ αυτό. Προς το παρόν πάντως κερδισμένη βγήκε η Ξάνθη. Που πήρε ένα παιχνίδι, χωρίς να το δικαιούται. Και χαμένος ο Ατρόμητος. Που έχασε ένα παιχνίδι από λάθη του διαιτητή. Και τον οποίο Ατρόμητο, ο Β. Γραμμένος καλεί να μην ασχολείται με τη διαιτησία. Οταν όμως «ασχολείται» η διαιτησία μαζί του, τι να κάνει;

Αλλαγές

Στη συνέχεια όμως αναφερόμενος στις αλλαγές στον πίνακα των διαιτητών, του ξέφυγε: «Μετά το κόψιμο των διαιτητών που προκάλεσαν και μάλιστα με προκλητικό τρόπο τον κόσμο, πρέπει να παράξεις διαιτητές. Εφερες στη διαιτησία καινούργια πρόσωπα. Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς». Καταρχήν όποιος δεν μπορεί, πάει σπίτι του. Για να αναλάβει κάποιος άλλος. Ικανός στη διαχείριση. Κατά δεύτερο λόγο, γιατί να έχει το δικαίωμα να μιλάει ο Β. Γραμμένος για προκλητικούς διαιτητές κι όχι οι παράγοντες που υφίστανται τις προκλήσεις στο πετσί τους; Επειδή κατά τον πρόεδρο της ΕΠΟ «οι δυσμενείς κρίσεις δυσφημούν το ποδόσφαιρο». Προφανώς όταν γίνονται από παράγοντες. Ο ίδιος έχει το δικαίωμα, έστω και σε παρελθόντα χρόνο, να αναφέρεται σε διαιτητές που προκάλεσαν. Ποιοι είναι αυτοί οι διαιτητές; Αν δεν κάτω λάθος το καλοκαίρι βγήκαν από τους πίνακες Μάνταλος, Καλογερόπουλος, Στυλιαράς, Αρετόπουλος και Βάτσιος.

Βλαχοδήμαρχοι

Αν εξαιρεθεί ο τελευταίος, πρωτοκλασάτοι. Τρεις εξ αυτών διεθνείς. Ολοι μεγαλούργησαν στο περσινό πρωτάθλημα. Το πρώτο της «νέας κατάστασης» της οποίας ηγείται ο κ. Γραμμένος. Για να δικαιωθούν με τη καρατόμησή τους όσοι διαμαρτύρονταν. Οι βαθμοί όμως που χάνονται δεν επιστρέφονται πίσω. Να μην πολυλογούμε. Ακούγεται τουλάχιστον προκλητικό να υπερασπίζονται τους έλληνες διαιτητές αυτοί που έφεραν τους ξένους ύστερα από 40 τόσα χρόνια. Γυρίζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο στη δεκαετία του ’70. Οταν η παρουσία και μόνο ξένου δερβέναγα, του Μ. Περέιρα, εντάσσει την ελληνική διαιτησία σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Διαιτησία που έχει πέσει στα χέρια των βλαχοδημάρχων. Ο πρόεδρος της Ενωσης δεν θα προωθήσει στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας τον καλύτερο διαιτητή. Θα σπρώξει τον δικό του. Ο δικός του και μετρίων δυνατοτήτων θα είναι και θα πηγαίνει και το γράμμα. Με αποτέλεσμα αυτά που βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο.

Εύκολα έβγαινε Ευρώπη η Λαμία αν έπαιζε κάθε βδομάδα με τον Παναθηναϊκό.

-Ομπσέρβερ