Με απορία αντιμετώπισαν πολλοί βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα στηρίζοντας έμμεσα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ακρως προβληματική» χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ο Χανς Μίχελμπαχ μιλώντας στα «ΝΕΑ». Ο Μίχελμπαχ εκλέγεται βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) στην Ομοσπονδιακή Βουλή τα τελευταία 25 χρόνια και είναι στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, την οποία εκπροσωπεί στην πανίσχυρη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Μπούντεσταγκ. Στο Μακεδονικό υπάρχουν διαφορές με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ο Μίχελμπαχ προειδοποιεί να μην ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα και τους πολιτικούς της.

Κύριε Μίχελμπαχ, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Αθήνα και είχε μια ιδιαίτερα θερμή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ανήκετε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού συνασπισμού της Χριστιανικής Ενωσης. Τι εντύπωση σας άφησε η επίσκεψη αυτή;

Θέλουμε φυσικά να διατηρηθούν οι στενές επαφές με την Ελλάδα. Είναι μία σημαντική χώρα, είμαστε φίλοι των Ελλήνων. Αλλά θεωρούμε την πολιτική ατζέντα της καγκελαρίου στη συγκεκριμένη συγκυρία, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί πώς θα προχωρήσει η χώρα, άκρως προβληματική. Μείναμε έκπληκτοι με το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση με τον Τσίπρα έγινε χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Δεν επαρκεί ότι έκλεισε για την Ελλάδα η εποχή των Μνημονίων με την ολοκλήρωση και του τρίτου Μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο;

Η Ελλάδα είχε μία σκληρή περίοδο πίσω της. Αναζητήθηκαν λύσεις. Το ερώτημα είναι εάν επί της ουσίας επαρκούν, εάν υπάρχει η βάση για την προοπτική της χώρας για το μέλλον. Αίσθησή μου είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και καλλιεργούνται ξανά λάθος προσδοκίες. Διότι μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας.

Στόχος και προοπτική είναι μετά το τέλος του Μνημονίου να επιστρέψει η χώρα στις αγορές.

Στην ετήσια διάσκεψη της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU στο μοναστήρι του Ζέεον στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε καλεσμένο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζητήσαμε τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας, συζητήσαμε για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς οικονομικές αναταράξεις. Μείναμε με την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης γνωρίζει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος και ότι ο ίδιος έχει ένα σαφές σχέδιο, χωρίς λαϊκισμούς και υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, στέλνοντας στις αγορές το μήνυμα ότι θα εργαστεί σκληρά. Η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πώς είναι οι σχέσεις του κόμματός σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Διότι η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έχει πολύ πιο καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά με τον Μητσοτάκη

Επαναλαμβάνω, παραξενευτήκαμε με τη χρονική στιγμή της επίσκεψης της Μέρκελ στον Τσίπρα. Αλλά είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το αδελφό κόμμα, που ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θέλουμε να στηρίξουμε τη Νέα Δημοκρατία για να διαμορφώσει με σταθερή και αξιόπιστη πολιτική ένα καλό μέλλον για την Ελλάδα. Η εντύπωσή μας τις δύο ημέρες με τον Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου είναι ότι ξέρει τι λέει και είναι έτοιμος να αναλάβει ευθύνες.