Το ξέφρενο καλοκαίρι του 1987, ανάμεσα στην εποποιία του Eurobasket και στον καύσωνα, υπήρξε ένα κοσμικό γεγονός με ελαφρώς alternative χροιά. Ενα πάρτι σε κάποιο από τα μεγάλα κλαμπ της εποχής για τον γάμο της Ελενας Κουντουρά με τον ισπανό ποδοσφαιριστή της Εσπανιόλ Μισέλ Πινέτα. Ο γάμος έγινε στον Αγιο Γεώργιο στο Καβούρι, ενώ είχε κάνει εντύπωση το απλό look της 25χρονης, τότε, νύφης, παρόλο που είχε μπει ήδη σε τροχιά η διεθνής καριέρα της στο μόντελινγκ. Αυτή η φαντασμαγορική περίοδος στη ζωή της είχε ξεκινήσει τρία χρόνια πριν. Φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ – όπου είχε μπει χωρίς εξετάσεις καθώς ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις ύψος και στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων -, είχε δεσμό με το μοντέλο Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Εξαιτίας αυτής της σχέσης περνούσε κάπου κάπου από το πρακτορείο μοντέλων Agence. Εκεί, στον προθάλαμο, καθώς περίμενε τον Αλέξανδρο, την πρόσεξε η διευθύντρια του πρακτορείου Αντιγόνη Δέλιου. Εντυπωσιάστηκε από την εμφάνισή της και τη ρώτησε με τι ασχολείται. Η Κουντουρά, ανυποψίαστη ακόμη, της απάντησε ότι τελειώνει τη Γυμναστική Ακαδημία και κάπου θα διοριστεί. Την επομένη πήγαινε στο πρώτο της κάστινγκ που της έκλεισε η Δέλιου στα γραφεία του περιοδικού «Γυναίκα». Με τα φίνα χαρακτηριστικά της ξεχώριζε από τα μεσογειακής ομορφιάς μοντέλα που μεσουρανούσαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Το επόμενο καλοκαίρι την πρόσεξε στη Μύκονο ο Κάρολος Μούντι, κορυφαίος ατζέντης μοντέλων στην Ευρώπη. Ενα συμβόλαιο με το διεθνούς φήμης πρακτορείο Eva Models και η εγκατάστασή της στην Ισπανία ήταν για την Κουντουρά ευκαιρία ζωής. Οσοι τη θυμούνται από εκείνη την εποχή την περιγράφουν μάλλον αποστασιοποιημένη ως προς τον μαγικό κόσμο του μόντελινγκ. Σαν να μην ήταν δηλαδή ο βασικός στόχος της. Οσοι όμως την ήξεραν καλά λένε ότι, απλώς, απέκρυπτε συστηματικά τις φιλοδοξίες της.

Ποιος έχει πει ότι τύχη είναι να βρεθείς την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος; Η Ελενα υπήρξε πολύ τυχερή διότι της συνέβη αυτό ακριβώς. Ο ιαπωνικός οίκος καλλυντικών Shiseido έκανε τότε παγκόσμιο επαναλανσάρισμα με καλλιτεχνικό διευθυντή τον φωτογράφο Σερζ Λουτένς, μια προσωπικότητα που, στη δεκαετία του 1980, διαμόρφωσε την αισθητική γενικά και των εντύπων ειδικότερα. Ψάχνοντας ένα άφθαρτο πρόσωπο για την καμπάνια ανακάλυψε στη φιγούρα της Κουντουρά τη σιλουέτα και το πρόσωπο που θα υπενθύμιζαν ενδεικτικά αλλά διακριτικά τις ιαπωνικές καταβολές της εταιρείας. Το επταετές συμβόλαιο με τη Shiseido έφερε και την εκτόξευση της καριέρας της. Τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της καμπάνιας στα μεγαλύτερα διεθνή περιοδικά και την ίδια στις πασαρέλες των σπουδαιότερων σχεδιαστών του κόσμου. Και επειδή πολλά λέγονταν για πολλές τότε, η Ελενα Κουντουρά είναι, όντως, η Ελληνίδα με την πιο ουσιαστική καριέρα και τις μεγαλύτερες αμοιβές στο εξωτερικό. Εκείνη την εποχή ήταν ακριβοθώρητη στην Ελλάδα. Αλλά ακόμη και όταν βρισκόταν εδώ απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Ολοι μιλούσαν για μια πολύ συντηρητική γυναίκα, ακόμη και στο ντύσιμό της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ ακόμη δούλευε ως μοντέλο, η Ελενα Κουντουρά «αποστάτησε». Με τον αδελφό της Νίκο, που από την αρχή της καριέρας της βρισκόταν στο πλευρό της, κάτι μεταξύ συγγενούς και μάνατζερ, άνοιξε το πρακτορείο Elena’s Models, με σκοπό να σπάσει την πρωτοκαθεδρία του Agence που την είχε αναδείξει. Ηξερε άλλωστε ότι αυτό το επάγγελμα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης και η ίδια πατούσε τα 30. Από τον Νίκο γνώρισε και τον δεύτερο σύζυγό της, τον μπασκετμπολίστα Σαράντη Παπαχριστόπουλο – με τον Πινέτα είχαν χωρίσει δύο χρόνια μετά τον γάμο τους. Τους λογαριασμούς της με το μόντελινγκ τους κλείνει οριστικά το 1996 και ανοίγει καινούργιους με τα έντυπα, αφού εν τω μεταξύ ο Παπαχριστόπουλος – με τον οποίο έκανε δύο αγόρια – έγινε εκδότης. Διευθύνει περιοδικά μόδας, αλλά εκεί δεν κάνει τη διαφορά όπως στις μεγάλες πασαρέλες. Η Κουντουρά γίνεται σιγά σιγά πρόσωπο του παρελθόντος. Ωσπου επανέρχεται το 2003.

Ολική επαναφορά και ολική μεταμόρφωση. Η Ελενα Κουντουρά, που το 2003 γίνεται στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και το 2004 εκλέγεται βουλευτής στην Α’ Αθήνας, διατηρεί (στα 42 της τότε) τη σιλουέτα του μοντέλου, αλλά με τα σύνολα που επιλέγει – μάλλον για να επικοινωνήσει αυστηρότητα – δεν περισώζει και πολλά από την αύρα του. Η ανάμειξή της με την πολιτική φέρνει στη δημοσιότητα και τη φιλοβασιλική δραστηριότητα του πατέρα της Αλέξανδρου. Στρατιωτικός, συμμετείχε το 1967 στο βασιλικό αντιπραξικόπημα, ενώ το 1974 ίδρυσε μαζί με τον στρατηγό Γεώργιο Κουρούκλη, θείο της Ζωής Λάσκαρη, τη Βασιλική Εθνική Οργάνωση (η ονομασία απαγορεύθηκε και έτσι έγινε Βυζαντινή Εθνική Οργάνωση) που στο δημοψήφισμα της ίδιας χρονιάς υποστήριξε την παλινόρθωση. Η Κουντουρά επανεκλέχθηκε το 2009, αλλά το 2012 προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Ελληνες και ξαναβγήκε βουλευτής.

Στη συγκυβέρνηση του Ιανουαρίου 2015 γίνεται αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ενώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναβαθμίζεται σε υπουργό Τουρισμού. Στα θετικά της υπουργικής καριέρας της, η θεαματική αύξηση των επισκεπτόμενων την Ελλάδα τουριστών. Από την άλλη, της καταλογίζουν ότι άφησε ανεξέλεγκτο το Airbnb. Oι πρόσφατες – βαρετό να τις επαναλάβουμε – κομματικές μετακινήσεις της δεν εκπλήσσουν όσους ήξεραν ότι ήδη από το 2017 είχε απευθείας σχέσεις με το γραφείο του Νίκου Παππά και το Μαξίμου (όχι με την Κουμουνδούρου). Το μέλλον θα δείξει αν η Ελενα Κουντουρά είναι τελικά το μοντέλο που έγινε πολιτικός ή η πολιτικός που υπήρξε μοντέλο.