Η χθεσινή αποχώρηση του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση είχε όλα τα κακά χαρακτηριστικά μιας σκηνοθετημένης παραγωγής και θύμιζε την κλασική παραδοχή του Ιρβινγκ Γκόφμαν «όλοι μας παίζουμε θέατρο». Ολα έγιναν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγεί κανείς από τους δύο «αγαπημένους συνεταίρους».

Δηλαδή ένας δήθεν αριστερός και ένα ακραίος εθνικιστής που πίστευε αφελώς και ανιστόρητα ότι αρκεί να φορέσει κανείς μια στρατιωτική στολή κατά τις επιθεωρήσεις για να γίνει αμέσως και «πατριώτης»!

Ομως ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να ενεργοποιήσει τη συνταγματική διαδικασία της παροχής «ψήφου εμπιστοσύνης» και θα ήθελα πολύ επιλεκτικά να αναφέρω ορισμένους σημαντικούς λόγους ένεκα των οποίων είναι απαραίτητο να καταψηφιστεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι επιβεβλημένο λοιπόν να καταψηφιστεί ο Αλέξης Τσίπρας για τα εξής απλά πράγματα:

1Γιατί στήριξε την πρωθυπουργική του εξέλιξη στα πιο απίθανα ψέματα! Ετσι, ενώ είχε υποσχεθεί στους έλληνες πολίτες ότι θα «έσκιζε» τα Μνημόνια με έναν νόμο, προχθές «αγκάλιαζε ψυχεδελικά» τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία με τη στάση της επέβαλε εν πολλοίς τα πιο αποτυχημένα Μνημόνια που διέλυσαν την ελληνική οικονομία («Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ευρώ»). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να «καταδικάζονται» ηθικά οι ανειλικρινείς πολιτικοί!

2Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταψηφιστεί γιατί προσπαθεί συστηματικά να κατεδαφίσει τη δυτική συνταγματική παράδοση, χειραγωγώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη! Και έχοντας ως εφαλτήριο την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η υπόθεση Novartis είναι ενδεικτική από αυτή την άποψη, αφού κατηγορήθηκαν αβάσιμα 10 πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού από μάρτυρες που κατέθεταν «ανώνυμα» (κάτι που ως θεσμός χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία μόνο για τα εγκλήματα της Μαφίας)! Και αυτό αποκαλύπτει τον επικίνδυνο μακιαβελισμό του Πρωθυπουργού!

3Ο Πρωθυπουργός πρέπει να καταψηφιστεί, γιατί ενώ κόβει τις συντάξεις των φτωχότερων Ελλήνων, αυξάνει από την άλλη πλευρά τις κρατικές δαπάνες, ώστε να διορίζονται «από το παράθυρο» χιλιάδες μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δείχνει πόσο βεβήλωσε ο Πρωθυπουργός τα προοδευτικά οράματα!

4Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταψηφιστεί, γιατί πάει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό αποκρύπτοντας από τους έλληνες πολίτες ότι το περίφημο άρθρο 7 της Συμφωνίας – που αναγνωρίζει τη «μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια» – δεν μπορεί αργότερα να καταγγελθεί από μία άλλη κυβέρνηση που διαφωνεί με αυτή την επιλογή (Συρίγος – Χατζηβασιλείου). Και αυτό είναι εντελώς προβληματικό (ακόμη και για όσους από εμάς πιστεύαμε αρχικά ότι πρέπει να δούμε τη Συμφωνία μακριά από ξεπερασμένους εθνικισμούς)!

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταψηφιστεί, γιατί δεν είναι ο κοινοβουλευτικός άνδρας που δίνει σημασία στην ηθική διάσταση της πολιτικής (Max Weber)!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.kalfelis@law.auth.gr