Σε πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση (ξεπερνώντας μόνο την Τουρκία!!) ανάμεσα στις χώρες της Δ. Ευρώπης αναφορικά με την ποιότητα και το επίπεδο της Δημοκρατίας.

Προβληματική Δημοκρατία θεωρείται η Ελλάδα με επίκεντρο, σύμφωνα με την έκθεση, το κράτος και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Το κράτος, αντί για εργαλείο  διευκόλυνσης της ζωής των πολιτών, ήταν και είναι μηχανισμός απορρόφησης των πελατειακών δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και εμπόδιο στην προώθηση των όποιων δημιουργικών πρωτοβουλιών των πολιτών.

Η κυβέρνηση συνιστά έναν μηχανισμό αδράνειας, κωλυσιεργίας και αναποφασιστικότητας που τελματοποιεί τις όποιες εξελίξεις και δημιουργεί αδιέξοδα σε κάθε προσπάθεια της χώρας να πάει ένα βήμα μπροστά. Αντί για τέτοιες κινήσεις, η κυβέρνηση εξαντλεί τις δραστηριότητές της σε κινήσεις υπονόμευσης των πολιτικών της αντιπάλων κυνηγώντας πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες διαφθοράς που φέρνουν στον νου πρακτικές φασιστικών κινημάτων (βλ. Jasin Stanley, «Πώς λειτουργεί ο φασισμός» 2018, σελ. 42).

Η ελευθερία του λόγου επίσης βάναυσα καταπιέζεται στους πανεπιστημιακούς χώρους όπου κάθε αντιαριστερή φωνή είναι υπό διωγμό, ενώ η ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής και περιουσίας κινδυνεύει από ασύδοτες αριστερίστικες ομάδες κάτω από προφανή κυβερνητική ανοχή.

Το μεταναστευτικό ζήτημα επίσης θέτει σοβαρά θέματα δημοκρατίας. Η ανεμπόδιστη ροή παράνομων ατόμων και οι συνεχείς παραβιάσεις των εξωτερικών συνόρων της χώρας πραγματοποιούνται σε αντίθεση με αντιλήψεις πλειοψηφίας του λαού. Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει καταντήσει άθλια ενώ έχουν γλιτώσει από παρόμοιες συνθήκες οι γερμανικές πόλεις.

Ολα αυτά δείχνουν μια κατάσταση σοβαρών αδυναμιών της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους καθηγητές του Χάρβαρντ Steven Levitsky και Daniel Ziblatt («Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες», 2018) στην εποχή μας οι Δημοκρατίες δεν κινδυνεύουν από εξωτερική ανατροπή αλλά από τη διάβρωση που μπορεί να υφίστανται από δικούς τους εκλεγμένους ηγέτες…