Μια εικόνα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: είναι αποφασισμένοι να πάνε με ψήφο ανοχής. Επίσης, είναι δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος μετράει μέρες – εννοώ στην κυβέρνηση. Πολλοί συριζαίοι ήδη βάζουν στοιχήματα για το πότε θα αρχίσει να απασφαλίζει κατά Τσίπρα. Χθες πάντως υπήρχε η αίσθηση ότι θα φύγει μόνος του. Πλην των πιστών σε Καμμένο, Κώστα Κατσίκη και Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά. Στα κρίσιμα νομοσχέδια θα βρίσκουν τους 151, έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός. Οπότε ο άνθρωπός μου πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε χθες 2-3 μήνες με ψήφο ανοχής, ενώ επίσης χθες διάφοροι υπουργοί ήταν σίγουροι ότι μια ψήφος δυσπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να περάσει.

Οι εκατέρωθεν πιέσεις και η Μέρκελ

Ενόψει της επίσκεψης Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, πάντως, έχουν αρχίσει διάφοροι να απασφαλίζουν. Για παράδειγμα, ο Βασίλης Λεβέντης και η Ενωση Κεντρώων που χθες εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου ανάμεσα σε άλλα αναρωτιέται – προφανώς ρητορικά: «Στις 9 και 10 Ιανουαρίου που θα έρθει στην Ελλάδα η κυρία Μέρκελ, τι θα έρθει να κάνει; Ο κ. Τσίπρας ψηφίζει τις Πρέσπες. Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τις εκλογές δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, σίγουρα όμως θα ψηφίσει μετά τις εκλογές. Στο ταξίδι της κυρίας Μέρκελ δεν βλέπουμε κανένα σκοπό, εκτός από την ταπείνωση και την εκβίαση της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει το κόμμα Λεβέντη. Σε άλλο τόνο η δήλωση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή – πιο μαρξιστικά ιντελεκτουέλ: «Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα ανοίγει τον χορό των διεθνών πιέσεων, των εκβιασμών και των υποσχέσεων των ίδιων κύκλων που θα δούμε στο επόμενο διάστημα, με κύριο στόχο την άμεση «τακτοποίηση» του θέματος, που τόσο πιέζει τους νατοϊκούς». Για πιέσεις μιλούν και οι δύο πάντως. Να πω επίσης πως η ΛΑΕ οργανώνει κινητοποίηση με κίτρινα γιλέκα κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου. Ο Τσίπρας το ξέρει;

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΚΚΕ

Μέρες προετοιμασίας εκλογών, και χθες το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα ποιους υποψήφιους δημάρχους στην Αττική στηρίζει. Ενα πρώτο στοιχείο είναι πως οι 13 είναι γυναίκες. Επίσης πάνω από το 50% των υποψηφίων είναι κάτω από 50 χρονών. Στελέχη του κόμματος (όπως ο έμπειρος στα διεθνή Νίκος Σερετάκης που κατεβαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια), εργαζόμενοι, εκλεγμένοι στους δήμους τους ήδη (όπως η πολύπειρη Λούλα Καρατζά στο Χαλάνδρι) αλλά και έμπειροι συνδικαλιστές και άνθρωποι που έχουν ενεργό δράση σε κινήματα και μαζικούς φορείς. Ανανέωση λοιπόν – και προφανώς όχι με την παλιά πολιτική έννοια που ξορκίζει ο Περισσός πάντα. Να πω πάντως πως η νεότερη υποψήφια του κόμματος είναι η 24χρονη εμποροϋπάλληλος Χριστίνα Δολιανίδη που κατεβαίνει στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Ο μεγαλύτερος (ηλικιακά) είναι ο 68χρονος Κώστας Φιλιούσης που δοκιμάζεται στην Παιανία.

Βαλιτσάκια

Επειδή όμως συζητούμε για το ΚΚΕ, να πω πως χθες επίσης τρεις βουλευτές του έκαναν ερώτηση προς την κυβέρνηση για την υπόθεση των συνακροάσεων – παρεμβολών που είχαν σημειωθεί στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Οπως υπενθυμίζουν οι βουλευτές, μέχρι σήμερα, παρά την παρέλευση ενός έτους, δεν έχει βγει κανένα πόρισμα, παρότι υπάρχουν στοιχεία αξιοποιήσιμα. Για παράδειγμα, στην επίσημη έρευνα της ΑΔΑΕ αναφέρεται ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, όπως έχει αποκαλυφθεί, υπάρχουν και δύο κλήσεις – όπως λένε οι του Περισσού – από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο! Ζητούν λοιπόν άμεση διαλεύκανση.

Η μεταπήδηση ενός διπλωμάτη

Είναι μια μεταπήδηση που τη βρίσκω ενδιαφέρουσα και σας την παραθέτω. Ο διπλωμάτης Κωνσταντίνος Μπίκας ανέλαβε τις διεθνείς σχέσεις της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Μυτιληναίος. Ο Μπίκας έχει διατελέσει πρόξενος και πρεσβευτής σε κομβικές πόλεις (Βαγδάτη, Βοστώνη), από το 2012 έως το 2016 ήταν πρεσβευτής μας στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα στο Τελ Αβίβ. Να θυμίσω επίσης πως είχε διατελέσει διευθυντής του Κάρολου Παπούλια στην προεδρική θητεία του δεύτερου από το 2005 έως το 2009, ενώ την περίοδο 2009-2012 ήταν διοικητής της ΕΥΠ.

Ο Κύκλος Ιδεών και το τουρ για το νέο βιβλίο

Γενικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα. Το λέω αφού βλέπω πως έχει προγραμματίσει τρεις παρουσιάσεις του νέου βιβλίου του «Η δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα. Για την ακρίβεια, τις διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, κάτι που χωράει πολλούς και ευρείας γκάμας ομιλητές – παντού, εξάλλου, θα παραστεί και θα μιλήσει ο ίδιος ο Βενιζέλος. Στη Λάρισα ανεβαίνει την προσεχή Παρασκευή. Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Και στα Ιωάννινα την Κυριακή 13 Ιανουαρίου – εδώ θα συντονίσει και θα μιλήσει ο δικός μας Γιώργος Παπαχρήστος.