Το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει ριζώσει στη χώρα εδώ και 40 χρόνια. Οι συνέπειες είναι να έχουν χαθεί απλοί άνθρωποι, αστυνομικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες. Και εν τέλει το πολιτικό σύστημα εδώ και 40 χρόνια δεν μπορεί να συνεννοηθεί, αν και η ασφάλεια των πολιτών είναι ευθύνη της πολιτείας όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Αν τελικά δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, οι συνέπειες για τη χώρα και για τους πολίτες και για τους αστυνομικούς θα είναι πραγματικά τραγικές. Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι η μεγάλη της βιομηχανία. Ολοι μπορούμε να φανταστούμε τον αντίκτυπο, όσο υπάρχει τρομοκρατία. Και κατά δεύτερο εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε και απώλειες ζωών.

Επιτέλους ας καθίσουν οι αρμόδιοι να συνεννοηθούν και αν χρειασθεί ακόμα να αλλάξουν και το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ακόμα έχουμε τέτοια ζητήματα εγχώριας τρομοκρατίας. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα έχουν αυτές την ευθύνη και μόνο.

Για το πρόσφατο συμβάν, το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, σημαίνει ότι οι δράστες ήθελαν θύματα. Είναι τρομακτικό. Για να μην υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα ώστε να προλάβουν τα χειρότερα, σημαίνει απώλεια ζωής. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για συζητήσεις και αλληλοκατηγορίες. Ηρθε η ώρα για πράξεις και αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη τα πράγματα αφέθηκαν ξανά στην τύχη τους… Βλέπουμε σήμερα ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας γιγαντώνεται αντί να ξεριζώνεται. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Αυτή είναι η ουσία και η ρίζα του προβλήματος.

Ο Σπήλιος Κρικέτος είναι αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών