Επειδή η ψηφοφορία πλησιάζει – μιλώ για τη συμφωνία των Πρεσπών –, να πω πως τα ραντάρ έχουν εστιάσει πάνω σε συγκεκριμένους βουλευτές και τη στάση που θα τηρήσουν. Ενα από τα πρόσωπα του ενδιαφέροντος είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, για τον οποίο όμως έμαθα τα εξής: σε συνομιλητές του, λοιπόν, ξεκαθαρίζει πως δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση με τίποτε. Προφανώς εννοεί αν τεθεί ζήτημα πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν δεν πρέπει να υπολογίζει στον Χάρη. Τώρα, για τις Πρέσπες, το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο καθώς η εικόνα θολώνει. Το λέω γιατί οι συριζαίοι τον είχαν ως δεδομένο να στηρίξει, αλλά ο Θεοχάρης μετά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ διατυπώνει έναν ζωηρό προβληματισμό. Διαμηνύει, μαθαίνω, πως παρακολουθεί το ζήτημα με ανησυχία, ενώ την ίδια στιγμή εμμένει στη θέση του πως η ανάγκη εξεύρεσης λύσης υπέρ και των δύο λαών είναι δεδομένη. Για να δούμε τι θα δούμε –πάντως γενικώς τα πράγματα γκριζάρουν για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Νομπέλ

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας ζορίζεται, πάντως, με τη συμφωνία των Πρεσπών και την προσπάθεια να εξασφαλίσει 151 συμμάχους στη Βουλή, τη διάθεση μπορεί να του φτιάξει η διεθνής πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui, προκειμένου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Τσίπρας και Ζάεφ να είναι υποψήφιοι για το επόμενο Νομπέλ Ειρήνης. Η βραβευμένη Τυνήσια (Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας) βρέθηκε χθες στα Σκόπια για την πρωτοβουλία της, ενώ αύριο θα συναντηθεί στο Μαξίμου και με τον Τσίπρα.

«Πού να πάει ο Καμμένος;»

Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, εμφανίστηκε χαλαρός και ευδιάθετος χθες το βράδυ στη Βουλή, όπου παρακολούθησε κάποιες ομιλίες στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (ανάμεσά τους και του Παύλου Πολάκη). Σε μία κίνηση που σπανίζει μετά το 2015, όταν βρήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας στάθηκε για μία συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, οι οποίοι είχαν πολλά να ρωτήσουν. «Εχετε plan b αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει και πάρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση;» ήταν η πρώτη ερώτηση. «Οχι ρε παιδιά, πού να πάει; Μην ανησυχείτε…» απάντησε χαμογελώντας ο Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς εάν αναμένει σήμερα άγρια κόντρα στη Βουλή, σχολίασε: «Οχι, ο προϋπολογισμός είναι μια θεσμική συζήτηση, μιλάμε για νούμερα και πίνακες. Αλλωστε δεν βλέπετε πώς είναι το κλίμα σήμερα; Με Δήμα και Χουλιαράκη να μιλάνε με το σεις και με το σας. Σαν να είναι στην Οξφόρδη…». Η πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι λίγα λεπτά πριν βγει ο Τσίπρας από την Ολομέλεια, ο Πάνος Καμμένος εθεάθη να κινείται στον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο ισόγειο της Βουλής, συνοδευόμενος από δύο άνδρες της ασφάλειάς του. Εως αργά χθες το βράδυ, ωστόσο, παρέμεινε άγνωστο αν υπήρξε συνάντησή του με τον Τσίπρα. Παρεμπιπτόντως, το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμήνυσε μέσω διαρροών χθες στον Καμμένο ότι εμπλοκή της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν προβλέπεται.

Εμπειρία

Η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει για την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη Βασιλική Θάνου μπορεί να προκάλεσε κακεντρεχή σχόλια από ορισμένους, αλλά λαμβάνω από πολλές πλευρές – διακομματικού χαρακτήρα, θα έλεγα – θετικά μηνύματα που δεν με εξέπληξαν. Σε μια συγκυρία που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν διορίσει ή τοποθετήσει ή μετακαλέσει ένα τσούρμο άσχετους με το αντικείμενο που τους αναθέτουν, εδώ θεωρούν ότι έγινε η σωστή κίνηση, καθώς η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου διαθέτει και τη γνώση και την εμπειρία για να κατευθύνει αποτελεσματικά το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής. Να θυμίσω, εξάλλου, πως πρόκειται για θέση που είθισται να στελεχώνεται από ανώτατους δικαστικούς.

Καταργούν (πάλι) τις Εξετάσεις

Περί κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων μίλησε πάλι χθες στη Βουλή ο Κώστας Γαβρόγλου. Και προκάλεσε κύμα νέων σχολιασμών. Οπως τόνισε – μιλώντας ωστόσο για τον προϋπολογισμό του 2019 –, «είμαστε μια χώρα χωρίς Γ’ Λυκείου και γι’ αυτό έχει ευθύνη η κοινωνία στο σύνολο και όχι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πασχίζουν να της δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο του Λυκείου, να έχουμε πολύ λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και να καταφέρουμε να έχουμε ένα σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα δίνει τη δυνατότητα να εισάγεται κανείς (και) με μόνο το απολυτήριο». Πάντως ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού σχολίασε στο Τwitter: «Το να παίζεις με την αγωνία μαθητών και οικογενειών εξαγγέλλοντας για νιοστή φορά την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων καταντάει αστείο, αν δεν ήταν τόσο ανεύθυνο… Οι εκλογές γαρ εγγύς…».

Επιστολή χωρίς ανταπόκριση

Τώρα το θέμα που προέκυψε με τον Θάνο Μωραΐτη στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί κάποιος να το δει με δύο τρόπους. Μιλώ για την επιστολή που κοινοποίησε το πράσινο στέλεχος και που εν μέσω της ανησυχίας που εκφράζει για το πώς εξελίχθηκε το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές – και αυτό ενώ λίγες ώρες πριν είχε ανακοινωθεί στις λίστες υποψηφίων από το κόμμα. Οι πέριξ της Φώφης Γεννηματά θέτουν τον προβληματισμό τους για το timing. Αν έχεις κοινώς τέτοια άποψη, δεν περιμένεις την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σου για να τη διατυπώσεις – λένε – και ένα δίκιο το έχουν. Η πλευρά Μωραΐτη πάλι λέει πως απλώς ενοχλούν αυτά που γράφει και όχι το πότε επέλεξε να τα κοινοποιήσει. Ο ίδιος επίσης λέει πως όσοι επικοινώνησαν με εκείνον, συμφωνούν με τα λεγόμενά του. Για να έχετε εικόνα πάντως, κανείς από την ηγεσία δεν του τηλεφώνησε μετά την επιστολή.