Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελευθερία του Τύπου έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό πλήγμα στη χώρα μας. Η τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Σκάι και της «Καθημερινής» δεν πιστοποιεί απλώς αυτό το γεγονός. Υπενθυμίζει ότι οι επιθέσεις αυτές μπορούν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν η προάσπιση της ελευθεροτυπίας γίνεται α λα καρτ ή μόνο έπειτα από τυφλά χτυπήματα. Εάν ό,τι σχετίζεται με τη δημοκρατία δεν υπόκειται στη βάσανο της καθημερινής άσκησης.

Το πρόβλημα έχει προσλάβει δυστυχώς διεθνείς διαστάσεις – και μάλιστα σε χώρες που ήταν υπερήφανες για τις επιδόσεις τους. Με άλλα λόγια, η ενημέρωση δεν πλήττεται μόνο στην Τουρκία, τη Ρωσία ή την Κίνα. Ο Τύπος έχει μπει στο στόχαστρο και στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο της χώρας. Δέχεται επιθέσεις και στην Ιταλία από την κυβέρνησή της, ενώ δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη Μάλτα και τη Σλοβακία για να αποδειχθεί ότι η άλλοτε υπεράνω πάσης υποψίας Ευρώπη μόνο αλώβητη δεν είναι.

Ας δώσει η τρομοκρατική επίθεση την αφορμή στην ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει εμπράκτως ότι δεν χωρίζει τα μέσα ενημέρωσης σε φίλους και εχθρούς. Αξίζει ο έπαινος στους εργαζομένους του Σκάι και της «Καθημερινής» για την παρρησία με την οποία δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Πράγματι, οι δημοσιογράφοι δεν πτοούμαστε. Αλλά ήδη η ανάγκη μιας τέτοιας διακήρυξης αποτελεί τραύμα για τη δημοκρατία.