Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και όταν έρχονται μαζεμένοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν αδυνατούν να ανταποκριθούν και γράφουν χρέη στα τεφτέρια της Εφορίας. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ είναι οι φόροι που είχαν μείνει απλήρωτοι την 1η Οκτωβρίου, με τα 681 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από την αρχή του έτους οι απλήρωτοι φόροι έχουν ανέλθει στα 7,137 δισ. ευρώ.

Το Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φούσκωσαν συνολικά κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. ευρώ είναι φόροι. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ και άγγιξε τα 103,4 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις που υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, τότε τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Εφορία ισοδυναμούν με το ελληνικό ΑΕΠ.

Και όσο αυξάνονται τα χρέη, τόσο η ΑΑΔΕ πατάει το γκάζι των κατασχέσεων. Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 7.066 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Συνολικά, 1.155.649 οφειλέτες έχουν βιώσει τον εφιάλτη των αναγκαστικών μέτρων ενώ άλλοι 635.091 απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις. Το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την Εφορία διαμορφώνεται σε 4.199.379 άτομα, δηλαδή σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενος χρωστά στην Εφορία.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν το βασικότερο «όπλο» της φορολογικής διοίκησης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, μέσω κατασχέσεων αλλά και ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στο ταμείο έχουν μπει 4,4 δισ. ευρώ.