Σε κάθε αγώνα τρεξίματος υπάρχουν δρομείς που τελικά καταλήγουν να ακυρώνονται εξαιτίας παρατυπιών στη συμμετοχή ή και την επίδοσή τους. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, η περίπτωση του Ημιμαραθωνίου του Σεντσέν στην Κίνα είναι ξεχωριστή. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και οι διοργανωτές του ανακοίνωσαν πως έπιασαν συνολικά 258 συμμετέχοντες να κλέβουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αναγκάζοντάς τους να τους διαγράψουν από τα τελικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, 18 δρομείς βρέθηκαν να τρέχουν με ψεύτικα bibs, ενώ 237 έκοψαν δρόμο για να τερματίσουν πιο άνετα. Το πιο διασκεδαστικό της υπόθεσης είναι πως τις κινήσεις τους κατέγραψαν οι κάμερες κυκλοφορίας των δρόμων και τοπικοί φωτογράφοι, «καρφώνοντάς» τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών σκέφτηκαν να γλιτώσουν απόσταση, προτιμώντας να βρουν παραδρόμους, κόβοντας μέσα από θάμνους και πάρκα μεταξύ του 2ου και του 3ου χιλιομέτρου του Ημιμαραθωνίου.

Οι διοργανωτές μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ανέφεραν: «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις παραβιάσεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το τρέξιμο στον Μαραθώνιο δεν είναι απλά μια άσκηση, είναι μια μεταφορά για τη ζωή και κάθε δρομέας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του». Το μαζικό φαινόμενο κλεψίματος στον συγκεκριμένο αγώνα προκάλεσε ποικίλα σχόλια στην Κίνα. Και φυσικά έγινε viral στο Διαδίκτυο λόγω του σχεδόν επ’ αυτοφόρω πιασίματος των υπαιτίων από τις κάμερες. Αλλωστε, πρόκειται για μια κατάσταση που είναι ολοένα και πιο συχνή στη συγκεκριμένη χώρα εξαιτίας του ανερχόμενου αριθμού των διοργανώσεων που ετοιμάζονται αλλά και της δημοφιλίας του αθλήματος.  

Δρομείς που κάνουν απάτες σε μικρούς ή μεγάλους αγώνες υπάρχουν παντού, πολλοί φυσικά και στην Ελλάδα – και δεν πιάνονται πάντα. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Μέχρι όμως οι υπεύθυνοι των διοργανώσεων να δουν πιο σοβαρά το ζήτημα εκείνοι θα μπορούν να ποζάρουν ανενόχλητοι με μετάλλια μαραθωνίου στο λαιμό τους…