Σημαντικές προκλήσεις, σκάνδαλα, σοβαρές διαρροές πληροφοριών και γενικότερα μπλεξίματα με τις Αρχές αντιμετώπισαν μέσα στο 2018 πολλές εταιρείες – κολοσσοί, με ηγετική μάλιστα θέση στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Για μια ακόμη χρονιά, τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφηκαν αφορούν κυρίως τραπεζικούς ομίλους και θυγατρικές τους, αν και τα αρνητικά αυτά «πρωτεία» φαίνεται ότι διεκδικούν πλέον με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα και εταιρείες τεχνολογίας. Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Danske και η ABLV μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών και συνεργάστηκαν για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κυρίως ξεπλύματος τεράστιων ποσών μαύρου χρήματος.

Στον τομέα της τεχνολογίας εταιρείες όπως η Facebook και η Google προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ της διασφάλισης ιδιωτικότητας για τους χρήστες τους, αλλά και αύξησης των κερδών μέσω αξιοποίησης δεδομένων των χρηστών τους για διαφημιστικούς ή άλλους λόγους. Την ίδια στιγμή μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας δημιουργώντας προκλήσεις σε εταιρείες του χώρου όπως η Huawei.

Μερίδιο στην πίτα των προβλημάτων με τις Αρχές είχαν φέτος και αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Nissan παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά τη σύλληψη του πρώην πια προέδρου της, ενώ η αμερικανική Tesla μπήκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ λόγω επίμαχων δημοσιεύσεων στο Twitter από τον συνιδρυτή της Ιλον Μασκ. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα δέκα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα που σημάδεψαν το 2018.

Deutsche Bank

H Aστυνομία ερευνά

Η Deutsche Bank έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο μικροσκόπιο των αγορών με τις τιμές των μετοχών της να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις προκλήσεις για τον επικεφαλής Κρίστιαν Ζέβινγκ. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τον Σεπτέμβριο ο εποπτική Αρχή των τραπεζών της Γερμανίας, η Bafin, επέκρινε στην τράπεζα για τις διαδικασίες που ακολουθεί για την καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος χρήματος. Επίσης, σε άλλη μια ξεχωριστή υπόθεση, η Deutsche Bank συνεργάζεται με τις Αρχές στη διερεύνηση σκανδάλου ξεπλύματος χρήματος που αφορά την Danske Bank Estonia. Από το 2007 έως το 2015 η Deutsche Bank λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα και διαχειρίστηκε μεταφορές κεφαλαίων 160 δισ. ευρώ που ελέγχονται εάν είναι ύποπτες.

Danske Bank

Τα ύποπτα €200 δισ.

Στην Danske Bank και ιδιαίτερα στο παράρτημα της τράπεζας στην Εσθονία ερευνάται εάν έχει γίνει το μεγαλύτερο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα χρονικά. Η τράπεζα αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 8 δισ. δολάρια, αλλά το πλήγμα που τελικά θα δεχθεί μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι Αρχές από όλο τον κόσμο έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Danske όταν ανακαλύφθηκε ότι μεγάλο μέρος ποσού 200 δισ. ευρώ, που διακινήθηκε από τη θυγατρική της στην Εσθονία, μπορεί να είναι ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για ποσά που αφορούν κυρίως πελάτες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Ερευνώνται οι πράξεις πολλών υψηλόβαθμων στελεχών ενώ στις σχετικές έρευνες έχουν εμπλακεί και οι αμερικανικές Αρχές, οι οποίες παραδοσιακά τηρούν αυστηρή στάση σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως τουλάχιστον έχουν αποδείξει στο παρελθόν.

ABLV

Κατηγορίες για λουκέτο

Μια ακόμη τράπεζα συγκέντρωσε το 2018 αρνητική δημοσιότητα. Πρόκειται για την ABLV της Λετονίας η οποία κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος και αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες της υπό το βάρος των κατηγοριών. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την τράπεζα ότι μέσω της ABLV μετέφεραν κεφάλαια εταιρείες-κελύφη με στόχο να ξεπλένονται χρήματα για πελάτες στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία. Στα μέσα του Φεβρουαρίου οι αμερικανικές Αρχές κατηγόρησαν επίσημα την ABLV ότι μετείχε σε ξέπλυμα χρήματος ευρείας κλίμακας και ανακοίνωσαν βαριές κυρώσεις, κλείνοντας ουσιαστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας σε δολάρια. Οι καταιγιστικές αυτές εξελίξεις οδήγησαν σε μαζικές αναλήψεις ύψους 700 εκατ. ευρώ από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να αναστείλει τις δραστηριότητές της και να τη ρευστοποιήσει.

Patisserie Valerie

Γλυκές αμαρτίες

Τον Οκτώβριο η βρετανική αλυσίδα ειδών εστίασης Patisserie Valerie διαπίστωσε παρατυπίες δεκάδων εκατομμυρίων στα οικονομικά της και ζήτησε άμεσα την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Λονδίνο, ενώ έθεσε σε διαθεσιμότητα και τον οικονομικό της διευθυντή Κρις Μαρς. Η Patisserie Valerie μετά τις εξελίξεις αυτές χρειάστηκε άμεσα 20 εκατ. στερλίνες για να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο πρόεδρός της Λιουκ Τζόνσον τροφοδότησε την εταιρεία με το ποσό αυτό για να σωθούν 2.500 θέσεις εργασίας και να μείνουν ανοικτά τα καταστήματα. Δύο μέρες μετά την αποκάλυψη από την εταιρεία των προβλημάτων και την άμεση αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της, η αρμόδια κρατική Αρχή της Βρετανίας που ασχολείται με σοβαρά οικονομικά εγκλήματα – το επονομαζόμενο Serious Fraud Office ή SFO – ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες για την υπόθεση.

Google

Τα προφίλ στον αέρα

Τον Οκτώβριο αποκαλύφθηκε ότι προσωπικά στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο προφίλ 500.000 χρηστών της πλατφόρμας Google+ διοχετεύτηκαν σε εκατοντάδες εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές. Τα στελέχη της Google αντέδρασαν άμεσα και πήραν μέτρα για να ισχυροποιηθούν τα πρωτόκολλα που αφορούν τον διαμοιρασμό πληροφοριών. Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, μετά τις εξελίξεις αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Google+. Επικριτές της εταιρείας ανέφεραν ότι μπορούσε να είχε δράσει νωρίτερα για να αντιμετωπιστεί η υπόθεση. Διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η «Wall Street Journal» είχαν αναφέρει ότι η εταιρεία φοβήθηκε μήπως μπει στο στόχαστρο των εποπτικών Αρχών, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που είχε πάρει τότε το θέμα της Cambridge Analytica. Οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων και γενικότερα οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν μια δύσκολη χρονιά το 2018 λόγω των προσπαθειών για περισσότερη ιδιωτικότητα.

Marriott

Διαρροή στη ρεσεψιόν

Με μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πελατών βρέθηκε αντιμέτωπη πριν από λίγες εβδομάδες η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott, ενώ οι αμερικανικές πηγές κατηγορούν τώρα για αυτό κινέζους χάκερ. Η κυβερνοεπίθεση φέρεται να οδήγησε στη διαρροή προσωπικών δεδομένων 500 εκατομμυρίων πελατών της αλυσίδας ξενοδοχείων Starwood.

Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Sheraton, W Hotels, Westin, Le Meridien, Four Points by Sheraton, Aloft και St Regis. Η υπόθεση φαίνεται ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν ότι πίσω από την επίθεση ήταν χάκερ που εργάζονταν για το Πεκίνο. Ορισμένα από τα στοιχεία που διέρρευσαν ήταν αριθμοί πιστωτικών καρτών και οι ημερομηνίες λήξης τους. Με την υπόθεση αυτή και τις εξελίξεις με τη Huawei φαίνεται ότι ο τεχνολογικός πόλεμος στα παρασκήνια συνεχίζεται.

Huawei

Θύμα εμπορικού πολέμου

Η κόρη του ιδρυτή της Huawei Ρεν Ζενγκφέι, η Μενγκ Ουανζού, βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς συνελήφθη στον Καναδά έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ που ερευνούν εάν η εταιρεία πούλησε τεχνολογικό εξοπλισμό στο Ιράν, παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Η Μενγκ Ουανζού είναι η οικονομική διευθύντρια της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας της Κίνας και τώρα έχει αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Η Huawei έχει ανακοινώσει ότι η οικονομική της διευθύντρια δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο, εκφράζοντας την πίστη ότι οι Αρχές και στις δύο χώρες θα καταλήξουν σε δίκαιη λύση, όπως τη χαρακτήρισαν.

Το συμβάν αυτό απειλεί ξανά τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας καθώς οι δύο πλευρές έχουν κοντραριστεί το τελευταίο διάστημα για θέματα εμπορίου.

Tesla

Το πιο ακριβό Tweet

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο θύελλας λόγω του συνιδρυτή της Ιλον Μασκ.

Οι περιπέτειες του Μασκ και της Tesla με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ξεκίνησαν όταν ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο Tweeter ότι έχει βρει επενδυτή για να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο καταβάλλοντας στους μετόχους 420 δολάρια ανά μετοχή, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Η SEC ανάγκασε την εταιρεία να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Μασκ στο πλαίσιο συμφωνίας για να αποσυρθούν κατηγορίες εναντίον του για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού. Επίσης η Tesla υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων και ο Μασκ πρόστιμο άλλα τόσα. Ο Μασκ διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Tesla και ενίοτε συνεχίζει να επικρίνει τη SEC.

Nissan

Το χαρακίρι του μάνατζερ

Η είδηση ότι οι ιαπωνικές Αρχές συνέλαβαν τον πρόεδρο της Nissan και διευθύνοντα σύμβουλο της Renault Κάρλος Γκοσν προκάλεσε σοκ στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία, αφού ο ίδιος ηγήθηκε μιας από τις πιο ισχυρές συμμαχίες του κλάδου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ιαπωνικές Αρχές απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες στον Γκοσν, τον οποίο στο μεταξύ η Nissan απέπεμψε από πρόεδρο. Η Εισαγγελία του Τόκιο τον κατηγορεί για μεγάλο μέρος των αμοιβών του επί σειρά ετών. Πρόκειται για τα 44 από τα 88 εκατ. δολάρια για διάστημα πέντε ετών. Επίσης γίνεται ξεχωριστή έρευνα από τις ιαπωνικές Αρχές για να διαπιστωθεί εάν είχαν δηλωθεί λιγότερα εισοδήματα από τον Γκοσν και για το διάστημα από το 2015 έως το 2018. Οι αγορές περιμένουν τώρα να δουν πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων αυτών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς πριν από τη σύλληψή του ο Γκοσν ετοίμασε συγχώνευση.

Facebook

Τα χαμένα δεδομένα

Στις αρχές του 2018 η Facebook δέχθηκε πλήγμα από το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica. Ολα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι η Cambridge Analytica είχε συγκεντρώσει προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών της Facebook χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους.

Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η «Γκάρντιαν» και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκάλυψαν ότι η Cambridge Analytica, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων, χρηματοδοτήθηκε από την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και επεξεργάστηκε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους. Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε πλήγμα για το κύρος της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης και αποκάλυψε στους χρήστες κινδύνους που περιλαμβάνουν οι περιηγήσεις τους στο Διαδίκτυο.