Μια δημοφιλής τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1980, το «Auf Wiedersehen, Pet», εξιστορούσε τις περιπέτειες επτά ανδρών που, όντας άνεργοι στη Βρετανία, μεταναστεύουν στη Δυτική Γερμανία για να βρουν δουλειά σε οικοδομή.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Ελευθερία Μετακίνησης έκανε πολύ πιο εύκολο το να ζει, να εργάζεται και να ταξιδεύει κάποιος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολοι μας εργαζόμαστε στον χώρο της ψυχαγωγίας και, ως εκ τούτου, συχνά χρειάζεται να ταξιδέψουμε και να δουλέψουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εδώ και περίπου 30 χρόνια, η Ελευθερία Μετακίνησης έχει κάνει τη ζωή μας και την εργασία μας πολύ εύκολη.

Και δεν είμαστε οι μόνοι: πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις, έχουν παντρευτεί και έχουν κάνει οικογένεια εκεί.

Ωστόσο, βάσει των προτάσεων της Τερίζα Μέι για το Brexit, τα δικαιώματα αυτά πρόκειται να αφαιρεθούν. Οι μελλοντικές γενιές των νεότερων Βρετανών, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 2016, θα χάσουν τα δικαιώματα που απόλαυσαν οι δικές μας γενιές.

Η Βρετανία κινδυνεύει να κλειστεί στο καβούκι της μόνο και μόνο επειδή κάποιοι είπαν ψέματα στους πολίτες το 2016. Τα μέλη της εκστρατείας υπέρ του Brexit υποσχέθηκαν στους πολίτες ότι θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν «ακριβώς τα ίδια προνόμια» που απορρέουν από την ένταξή μας στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα «θα ανακτούσαν τον έλεγχο της χώρας τους». Ωστόσο, η συμφωνία της Τερίζα Μέι για το Brexit δείχνει ότι οι υποσχέσεις αυτές δεν θα τηρηθούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να πληρώσει 50 δισ. στερλίνες για τον «λογαριασμό του διαζυγίου» με την ΕΕ. Αλλά με τι αντάλλαγμα; Απολύτως κανένα. Τουναντίον, θα χάσουμε όλα τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα ως μέλη της ΕΕ: περιορισμένο εμπόριο, λιγότερες ευκαιρίες και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Οι Βρετανοί θα χάσουν το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη. Και, εξαιτίας της μεγαλύτερης απώλειας εθνικής κυριαρχίας και ελέγχου στην Ιστορία της Βρετανίας, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες της ΕΕ χωρίς να έχουμε κανέναν λόγο στη διαμόρφωσή τους.

Πολλές χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις – οι περισσότερες από τις οποίες βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο, στις εισαγωγές και εξαγωγές σε ολόκληρη την ΕΕ – είναι πλέον αντιμέτωπες με διαρκή αβεβαιότητα. Η συμφωνία για το Brexit υπόσχεται απρόσκοπτο εμπόριο μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν παρέχει καμία εγγύηση για το μετά.

Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους. Εταιρείες κλείνουν εργοστάσια ή αποφασίζουν να μην κάνουν επενδύσεις επειδή δεν μπορούν να είναι σίγουρες για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον μακροπρόθεσμα. Τα βρετανικά νοικοκυριά καλούνται ήδη να πληρώσουν μεγαλύτερους λογαριασμούς, λόγω της πτώσης της στερλίνας. Εκατομμύρια στερλίνες από μελλοντικά ευρωπαϊκά κονδύλια – για έρευνα, επιστήμη και τέχνες – κινδυνεύουν να χαθούν.

Ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η συμφωνία για το Brexit θα πλήξει σοβαρά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός που υποτίθεται ότι ήταν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, δήλωσε ότι η αυτή συμφωνία είναι χειρότερη από την παραμονή στην ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η καθαρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας επιθυμεί να έχει λόγο επί του Brexit μέσω ενός δημοψηφίσματος. Δείχνουν, επίσης, ότι η καθαρή πλειοψηφία των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Τον περασμένο Οκτώβριο, 700.000 πολίτες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκαν στο κεντρικό Λονδίνο για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να έχουν τον τελευταίο λόγο στο Brexit: μια Λαϊκή Ψήφο.

Εναπόκειται πλέον στους εκλεγμένους στη Βουλή πολιτικούς μας να καταψηφίσουν αυτή την απαίσια συμφωνία για το Brexit και να δώσουν τον τελευταίο λόγο στον βρετανικό λαό. Εάν βρουν το θάρρος να το πράξουν, ζητάμε από την Ελλάδα και από όλη την ΕΕ να δώσει στη Βρετανία τον χρόνο που απαιτείται για να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα και να επανεξετάσει το Brexit. Διακυβεύεται το μέλλον τόσο πολλών ανθρώπων.