Στο αποκορύφωμα της κρίσης με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφόρησε έντονα το σενάριο ανατροπής της καγκελαρίου Μέρκελ από τον τότε υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θέλει με τη βοήθεια του πάτρωνά του Σόιμπλε να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην προεδρία του CDU, επιβεβαιώνει τώρα σε ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD ότι είχε συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό με τον Σόιμπλε. «Το ανοιχτό ερώτημα ήταν, εάν θα αναλάμβανε την καγκελαρία. Μου είπε τότε: “Εάν ποτέ έφτανε μια τέτοια στιγμή, πρέπει να μπορώ να βασιστώ σε σένα”, λέει ο Μερτς, «αλλά αυτό δεν έγινε». Ο Μερτς που πέρασε εξαιτίας της Μέρκελ δέκα χρόνια πολιτικής εξορίας, θέλει τη ρεβάνς στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος την Παρασκευή.

3.000 σύνεδροι

Στην Πειραιώς ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριό τους στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου. Οι σύνεδροι θα είναι γύρω στους 3.000 και οι παρατηρητές πάνω από 2.000. Οι 1.000 σύνεδροι εξελέγησαν στις πρόσφατες εσωκομματικές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών, που ψήφισαν περί τους 120.000 πολίτες. Οι 100 σύνεδροι εξελέγησαν από τις κάλπες των κομματικών οργανώσεων του εξωτερικού. Οι υπόλοιποι είναι – με βάση το καταστατικό – ex officio. Ενας, πληροφορούμαι από τους υψηλούς προσκεκλημένους θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Κυριάκος στη δυτική όχθη

Το ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης θα έχει κεντρικό ρόλο στην ατζέντα που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του γαλάζιου συνεδρίου – χθες το βράδυ, άλλωστε, προϊδέασε γι’ αυτό με την παρέμβασή του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επιμένοντας στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την προσέλκυση επενδύσεων. Νωρίτερα, από την κομματική οργάνωση στο Ιλιον, επισημοποίησε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας.

Θερμή συνάντηση

Πράκτοράς μου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ χθες παρατήρησε έκπληκτος μια ιδιαίτερη συνάντηση. Αυτή της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Οι δυο τους ήταν οι μοναδικοί πολιτικοί αρχηγοί εκεί. Και σύμφωνα με τον άνθρωπό μου χαιρετήθηκαν θερμά. Τι κι αν τους χώρισαν πολλά;

«Οχι» σε επιτροπή

Ο Νίκος Βούτσης λέει «όχι» στην πρόταση της Γεννηματά για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Οπως την ενημέρωσε, έχει υπάρξει η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Εκκλησία και διά του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου έχει ξεκινήσει ένας συντεταγμένος διάλογος προκειμένου να διευκρινιστούν οριστικά τα ζητήματα που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων. «Οταν ο διάλογος αυτός ολοκληρωθεί και υπάρξει ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση θα φέρουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για συζήτηση με τις διαδικασίες που ορίζει ο Κανονισμός» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής.

Αθώος ξανά

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αθωώθηκε χθες ομόφωνα για δεύτερη φορά για την καθυστερημένη υποβολή πόθεν έσχες την περίοδο που ήταν οικονομικός σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου. Κάποιοι μου λένε μάλιστα ότι η απόφαση θα καθαρογραφεί έτσι ώστε να μην μπορεί να αναιρεθεί.

Ο Μίκης καταγγέλλει

Σας μεταφέρω τη χθεσινή καταγγελία του Μίκη Θεοδωράκη: «Καταγγέλλω στον ελληνικό λαό και στους φίλους της μουσικής μου στο εξωτερικό ότι το έργο μου έχει γίνει και πάλι αντικείμενο διωγμού. Αυτή τη φορά από μέρους του διορισμένου από την παρούσα κυβέρνηση κ. Κουμεντάκη, διευθυντή της Λυρικής Σκηνής. Η δίωξη και ο αποκλεισμός μου από έναν δημόσιο οργανισμό θεωρώ ότι γίνεται με τρόπο αυθαίρετο, καταχρηστικό και προπαντός ανεξάρτητο από την αποτίμηση της αξίας της καλλιτεχνικής προσφοράς μου. Πρόκειται για αποκυήματα προσωπικού πάθους και μισαλλοδοξίας, που όμως –μεταξύ άλλων – εκθέτουν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, γιατί μπορεί να εκληφθούν ως πράξης εκδίκησης λόγω των γνωστών πολιτικών μου πεποιθήσεων και θέσεων».

Διόρθωση

Eγραψα εκ παραδρομής ότι η εκδήλωση του Φίλιππου Σαχινίδη στη Λάρισα θα γινόταν χθες. Είναι, όμως, προγραμματισμένη για την άλλη Δευτέρα, 10 του μήνα. Ζητώ συγγνώμη.

«Μας κλέβουν τις ιδέες και τα συνθήματα»

Πράσινος πληροφοριοδότης μου είπε ότι όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη είναι έξαλλοι με τη ΝΔ γιατί τους κλέβουν, λέει, τις ιδέες, τις ατάκες και τα συνθήματα. Την αφορμή αυτή τη φορά έδωσε η πορτ παρόλ του κόμματος που είπε ότι ένα δίνει ο Τσίπρας στους πολίτες ενώ τους παίρνει δέκα, ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών η Φώφη Γεννηματά. Αλλά το πρόβλημα, λένε οι κεντροαριστεροί, είναι παλιό. Ας πούμε, επιμένουν ότι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ήταν δική τους πρόταση που σφετερίστηκε η ΝΔ. Ή ότι το σύνθημα περί αλλαγής που χρησιμοποιούν οι νεοδημοκράτες είναι προφανέστατα πασοκικό – για την ακρίβεια ανδρεοπαπανδρεϊκό. Και διατείνονται ότι πολλές ομιλίες του Μητσοτάκη θυμίζουν ομιλίες της Φώφης. Εγώ, πάντως, θέλω να επισημάνω ότι στην πολιτική επικοινωνία, όπως και στην τέχνη, δεν υπάρχει παρθενογένεση

Ερευνα για τις ευρωεκλογές

Το γνωστό σάιτ Politico έκανε μια πανευρωπαϊκή έρευνα ενόψει ευρωεκλογών. Για την Ελλάδα στην έρευνα εκτιμάται ότι η ΝΔ θα συγκεντρώσει το 36,79% των ψήφων, αυξάνοντας σε 10 τις έδρες της στην Ευρωβουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει το 25,4% και θα έχει 6 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής θα φτάσει το 7,88% με 2 έδρες, η Χρυσή Αυγή το 7,62% με 2 έδρες, το ΚΚΕ με 6,94% θα πάρει 1 έδρα. Η Ενωση Κεντρώων με 2,71%, το Ποτάμι με 2,29% και οι ΑΝΕΛ με 1,49% δεν θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.