Μεγάλη επιτυχία φαίνεται να σημειώνει η κυβέρνηση στη δημιουργική  παράφραση του Βολταίρου: ο εχθρός του καλού για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι το καλύτερο, αλλά το μη χειρότερο.

Ο προϋπολογισμός του 2019 κερδίζει άξια μια θέση στη λίστα των μη επιτευγμάτων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση καταθέτει πανηγυρίζοντας. Τι πανηγυρίζει; Το ότι φτωχοποιεί την κοινωνία, έχει αποφασίσει – και δη νομοθετήσει – να τη φτωχοποιήσει περαιτέρω και την τελευταία στιγμή πετάει μια οριακή ελάφρυνση των ήδη νομοθετημένων εν είδει κόκαλου σε εμάς, τους «πρόσπινους κύνες» και περιμένει να κουνήσουμε την ουρά.

Πότε γίνεται όλο αυτό; Την, παρατεταμένη, στιγμή που έχουν βγει οι δανειστές και όχι η Ελλάδα από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές (το δεκαετές κινείται πάνω από το 4,5%), το ΧΑ χτυπά χαμηλό διετίας, η Κομισιόν τονίζει ότι καμία από τις 16 ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν έχει προχωρήσει, ο ΟΟΣΑ πως η ανάπτυξη είναι εύθραυστη διότι επενδύσεις δεν γίνονται και το τραπεζικό σύστημα πάσχει δομικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται (αλλά αυξάνονται ταυτόχρονα και οι κατασχέσεις), οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες λιμνάζουν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται και περικόπτεται.

Επειτα από 29 νέους φόρους, 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, περικοπές 35% σε κύριες και 45% σε επικουρικές νέες συντάξεις, η κυβέρνηση κατέθεσε τον πρώτο «μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό με δύο δισεκατομμύρια πρόσθετους φόρους.

Η κυβέρνηση παίρνει πολλά και δίνει λίγα. Παίρνει από πολλούς και δίνει σε λίγους.

Σε ποιους; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, βασισμένη σε στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι συμβασιούχοι και μετακλητοί του Δημοσίου απολαύουν μισθού 53% υψηλότερου από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Μετακλητοί και συμβασιούχοι είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 17% στο διάστημα 2014-17. Ετσι, ο μέσος μηνιαίος μισθός των μετακλητών υπερβαίνει πλέον τα 1.500 ευρώ την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί 3% μείωση και έχουν μέσο μισθό 982 ευρώ. Η κυβέρνηση είναι προσεκτική με αυτό που θεωρεί πελατολόγιό της. Φροντίζει να αυξάνει και τον μισθό αλλά και το κοινό της. Στα χρόνια της έχουμε γύρω στους 100.000 νέους συμβασιούχους, 2.500 νέους μετακλητούς και μία αύξηση 2 δισ. του μισθολογικού κόστους.

Στο διά ταύτα, εάν είσαι τυχερός και συμμετέχεις στην επιδοματική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνεσαι κομμάτι του πελατειακού κράτους. Αλλιώς, σε αφήνει απέξω να κουνάς την ουρά στην παλαιότερη εκδοχή του παλιού.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων προέδρου ΝΔ, επισκέπτρια λέκτορας University of Cambridge