Η φήμη είναι η νομιμοποίηση της μισής αλήθειας. Αν την κατακτήσεις μια φορά, την κάνεις δική σου για πάντα. Οπως λέει και ο λαός, κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αν ρωτήσετε από τον πιο μικρό σε ηλικία φίλο του ποδοσφαίρου μέχρι τους εμπνευστές των ιερεμιάδων του αθλήματος ποια ομάδα έχει τις καλύτερες ακαδημίες, σίγουρα θα σας απαντήσουν «η Μπαρτσελόνα». Και μπορεί να προσθέσουν «…και ο Αγιαξ». Η νομιμοποίηση της μισής αλήθειας. Πράγματι ο Αγιαξ είναι ο πιο παραγωγικός σύλλογος ποδοσφαιρικών ταλέντων της Ευρώπης και ίσως του κόσμου. Αυτή τη στιγμή 77 αθλητές του που αναδείχτηκαν από τις ακαδημίες του αγωνίζονται σε κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου.

Ωστόσο, στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης – Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία – ο Αγιαξ εκπροσωπείται μόνο από 14 παίκτες. Σ’ αυτή την κατηγορία ο σύλλογος που κατατάσσεται πρώτος αποτελεί ασφαλώς έκπληξη. Πρόκειται για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με 36 παίκτες στο top 5 και 53 στο σύνολο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Η πολυδιαφημισμένη Μασία της Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 34 παίκτες στο top 5 και 47 στο σύνολο. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πινάκων διαψεύδουν τη φήμη. Μια διάψευση που όμως δεν θα φτάσει ποτέ μέχρι τη συνείδηση του απλού φιλάθλου γιατί έχει συνδέσει τον Αγιαξ και την Μπαρτσελόνα με χρυσές φουρνιές ταλέντων που έφτασαν μέχρι την κορυφή του Ολύμπου.

Η διάψευση των κασσάνδρειων εκτιμήσεων για τη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με την παρουσία αρκετών νεαρών, άγνωστων στο ευρύ κοινό, ποδοσφαιριστών στη βασική ενδεκάδα αποτέλεσαν τον σπόρο για να φυτρώσει η φήμη των περίφημων «μπέμπηδων» του Δώνη. Ποιος ξέρει όμως πως στο ρόστερ του Ολυμπιακού ανήκουν εννέα παίκτες κάτω των 23 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη; Κάτι συνέβη κάποτε, αλλά ποτέ αυτό που λένε ότι συνέβη.