Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε λοιπόν χθες στη Βουλή με μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Ο παρατηρητής μου στάθηκε στην ηχηρή απουσία του Νίκου Φίλη. Ως γνωστόν ο πρώην υπουργός και πεπειραμένος ανήρ διαφωνεί εκ προοιμίου με τη διαδικασία και ήθελε εξαρχής πιο προωθημένες θέσεις για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Μαθαίνω όμως και κάτι που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν εισηγητής της αναθεώρησης και παρότι εκφράστηκαν άλλες απόψεις από διαφόρους συριζαίους. Εννοώ, κάποιοι είπαν πως πρέπει να είναι άλλος – όχι τόσο σε κόντρα απέναντι στο πρόσωπο, αλλά κόντρα στην υπουργική ιδιότητα. Με παρέμβαση από «ψηλά» τελικά ήταν ο Κατρούγκαλος – που πάντως ξέρει τα θέματα ως συνταγματολόγος – αν και η άποψη που επίσης ακούστηκε ήταν να εισηγηθεί ο Νίκος Παρασκευόπουλος που ξέρει επίσης τα θέματα και επειδή σε τέτοιες διαδικασίες δεν είθισται να τοποθετούνται υπουργοί.

Καρτ ποστάλ

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, εθεάθη ο Σταύρος Θεοδωράκης στους διαδρόμους της Βουλής να μοιράζει καρτ ποστάλ με τα «Θέλω» του Ποταμιού, δηλαδή τις προτάσεις του κόμματός του εκλαϊκευμένα. Ο καθείς και ο καημός του. Η δε Φώφη Γεννηματά αφού πρώτα είχε αντιπαρατεθεί σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν γύρισε στο γραφείο της, οι βουλευτές και οι συνεργάτες της την υποδέχθηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα. Γενικά τα πήγε πολύ καλά έλεγαν χθες οι συνομιλητές της και παρότι τελικώς δεν ενέταξε απόσπασμα από λόγο της Ρόζας Λούξεμπουργκ για να απαντήσει στον Πρωθυπουργό – που επίσης επικαλέστηκε τη μεγάλη γερμανίδα επαναστάτρια. Ο Τσίπρας μνημόνευσε ακόμη τον Νίκο Πουλαντζά, αλλά με επίκληση των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έπειτα από καιρό ανέβηκε  στο βήμα και τοποθετήθηκε για την αναθεώρηση του Συντάγματος – αν και το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις από τον «αστικό κοινοβουλευτισμό».

Ράσα σε κίνηση

Παράλληλα η Βουλή χθες είχε μουσαφιραίους. Μιλώ για τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος που είδε κόμματα. Οχι, μην πάει το μυαλό σας εκεί που νομίζω, τον Αλέξη Τσίπρα θα τον δουν την επόμενη εβδομάδα. Είδαν όμως ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Λεβέντη. Μάλιστα τον Πρόεδρο των Ενωσης Κεντρώων τον είδαν 40 λεπτά στο γραφείο του, απόγευμα, γύρω στις τέσσερις. Οι σχέσεις του εν λόγω κόμματος με την Εκκλησία είναι ιδιαίτερα στενές – θυμάστε που μητροπολίτες έπεισαν πριν από καιρό τον Λεβέντη να μην παραιτηθεί από τη Βουλή. Να πω λοιπόν πως τις προηγούμενες μέρες έσπασαν τα τηλέφωνα στα γραφεία της Ενωσης Κεντρώων από κληρικούς και μητροπολίτες που ζητούσαν συνάντηση με τον Λεβέντη για τη συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους. Χθες πάντως, ο τελευταίος είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να περάσει και μίλησε για «προδοσία της πίστης». Κατέθεσε την άποψη δε ότι «δεν μπορεί να δεχτούμε την ουδετερότητα και να εξισώνεται η Ορθοδοξία, που είναι η πλειοψηφούσα θρησκεία, με δόγματα και αιρέσεις».

 

«Οχι» από Γιάννα

Ηχηρή διάψευση όλων των ρεπορτάζ για υποψηφιότητά της είχαμε χθες από τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Μιλώ για τα ευφάνταστα σενάρια που την ήθελαν υποψήφια για τον Δήμο Αθήνας και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εκπληκτη παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες συζήτηση για τον Δήμο Αθήνας η οποία με εμπλέκει. Τίποτε απ’ αυτά δεν έχει ίχνος αλήθειας» δήλωσε η άλλοτε «σιδηρά κυρία» του 2004 και έβαλε τέλος σε κάθε καλοθελητή ή μεταπράτη σεναρίων.

Τράβηξαν όπλα

Δεύτερο κρούσμα σε τόσο κοντινό διάστημα είναι εξωφρενικό. Και στο ΚΚΕ είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση. Χθες λοιπόν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας κατήγγειλε πως ένας ασφαλίτης τράβηξε όπλο σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης συνδικαλιστών οικοδόμων στην Αθήνα, στην γωνία Ομήρου και Ακαδημίας. Χθες να θυμίσω ήταν πανοικοδομική απεργία. Στη συνέχεια, κατέφθασαν στον χώρο – καταγγέλλουν οι οικοδόμοι – κι άλλες αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ) και εγκλώβισαν τους συνδικαλιστές με πρόθεση να προχωρήσουν σε προσαγωγές. Να θυμίσω πως και στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε η παρουσία ασφαλίτη, κυκλοφορεί κα βίντεο από το ΠΑΜΕ. Η ΓΑΔΑ βέβαια διέψευσε χθες το περιστατικό λέγοντας πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός βρισκόταν στο σημείο για λήψη μέτρων σε συμβολαιογραφείο, μαζί με άλλους αστυνομικούς, ενώ ουδέποτε προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο. Οι του Περισσού βέβαια έχουν άλλη γνώμη και βλέπουν ολόκληρο σχέδιο καταστολής σε εξέλιξη.

Εμαθαν τα κόλπα

Και επειδή εκλογές έρχονται, σας έχω μερικά νέα. Από ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Μαθαίνω που λέτε πως ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας θα κατέβει στον Βόρειο Τομέα της πρώην Β’ Αθήνας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης θα πάει στον Νότιο Τομέα της ίδιας πάντα εκλογικής περιφέρειας, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική του πρώην ενιαίου Υπολοίπου. Ολα αυτά συνεπάγονται και ζευγαρώματα ή και συμμαχίες κάτω από το τραπέζι (εννοώ αλληλοπριμοδοτήσεις) με συνυποψηφίους. Συνηθίζονται αυτά, ως γνωστόν, και οι συριζαίοι τα έμαθαν τα κόλπα.