ΕΧΟΥΜΕ να κάνουμε με το πρωτάθλημα των δανεικών; Με το καψούλι του δανεικού από τον ΠΑΟΚ Κάτσε άνοιξε το σκορ ο Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκης. Νωρίτερα στο ΟΑΚΑ, ασίστ και γκολ, από τους δανεικούς από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο, Γιαννούλη – Κουλούρη. Αμφότεροι διεθνείς, στις επιλογές του Aγγελου Αναστασιάδη. Που πνευματικά (πέρα από την Παναγιά) ανήκει στον ΠΑΟΚ και σωματικά στην Εθνική. Κι όχι ότι τους κάνει χάρη. Και οι δύο το αξίζουνε. Πρώτος σκόρερ, με 8 γκολ, είναι ο δανεικός Κουλούρης. Με τους τρεις δανεικούς από τον ΠΑΟΚ πορεύεται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο Ατρόμητος. Ο Αστέρας αντίθετα, μία ομάδα του ίδιου βεληνεκούς, χωρίς δανεικούς, είναι επίσης δεύτερος. Αλλά από το τέλος. Κι έχεις τους μαθητευόμενους μάγους, που υποδύονται τους υφυπουργούς Αθλητισμού, να βάζουν κατά καιρούς, το θέμα στο τραπέζι. Σε στυλ, να ‘χαμε να λέγαμε.

Κομπιούτερ

Ο αλήστου μνήμης Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής απειλούσε ότι θα λύσει το θέμα των δανεικών με νομοθετική ρύθμιση. Ο Γιώργος Βασιλειάδης το έβαλε στα προαπαιτούμενα, για να δώσει τα λεφτά της ΕΡΤ. Τρίχες κατσαρές. Το θέμα είναι καθαρά ποδοσφαιρικό. Της ΕΠΟ και λύνεται μέσα σε πέντε λεπτά. Αν τα στελέχη της Ομοσπονδίας, αντί να ξύνουν πατσές, ασχολούνταν με τη δουλειά τους. Αν ήξεραν τη δουλειά τους. Αν, αντί για νταραβέρια, έλυναν θέματα και προβλήματα. Αν αντί να παίζουν όλη την ημέρα παιχνίδια στο κομπιούτερ, όπως ο ένας από τους πολλούς αργόσχολους της Νομικής Υπηρεσίας, έκαναν ένα τηλέφωνο. Ενα. Οχι δύο. Στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας. Θα μάθαιναν το αυτονόητο. Οτι ο συνολικός αριθμός των δανεικών είναι απεριόριστος. Η κάθε ομάδα μπορεί να έχει όσους θέλει. Με την προϋπόθεση: σε κάθε άλλη ομάδα, μπορεί να δίνει, έναν μόνο δανεικό. Η Σίτι π.χ. θα μπορούσε να έχει 43 δανεικούς. Αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τους μοιράζει έναν έναν.

ΑΠΟ έναν, στις άλλες 19 ομάδες της Πρέμιερσιπ κι από έναν στις 24 ομάδες της Τσάμπιονσιπ. Και κανένα πρόβλημα. Ενας δανεικός δεν κάνει τη διαφορά. Δεν θα τους έδινε και τον Αγουέρο. Τρεις δανεικοί σε βγάζουν Ευρώπη. Σε κρατάνε στην κατηγορία. Αν κι έχει συμβεί με έναν. Ο Μήτρογλου, με οκτώ γκολ που είχε πετύχει, τον δεύτερο γύρο που πήγε δανεικός, να σώσει τον Πανιώνιο. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για τρεις. Με τη αλλοίωση του ανταγωνισμού και του πρωταθλήματος να είναι δεδομένη. Ποιος από την ΕΠΟ ν’ ασχοληθεί; Οι βλαχοδήμαρχοι του ΔΣ; Ή, τα στελέχη του δεκαχίλιαρου του μήνα; Η επιλογή τους άλλωστε δεν έγινε με βάση τις γνώσεις τους περί του αντικειμένου του ποδοσφαίρου. Οι ικανότητές τους στα νταραβέρια μετρήσανε. Για νταραβεριτζήδες τους αξιολογήσανε και τους πήρανε. Το νταραβέρι είναι που προηγείται. Το ποδόσφαιρο έπεται.

Τσιμέντο

ΚΑΙ για να μην αδικούμε τους σημερινούς, που δήθεν θα φτιάχνανε το ποδόσφαιρο, το νταραβέρι ήταν ανέκαθεν το κυρίαρχο στην Ομοσπονδία. Κι όλα τα άλλα τσιμέντο να γίνουν. Ουδείς ασχολείται με την παραγωγή έργου στην Ομοσπονδία. Δεν τους ενδιαφέρει καν. Το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό δεν είναι στην ατζέντα της καθημερινότητάς τους. Δεν υπάρχει δουλειά. Μόνο νταραβέρι. Εξυπηρετήσεις να γίνονται, «δουλειές» να τακτοποιούνται. Δύο γαϊδουριών άχυρο να μοιράσουν, δυσκολεύονται. Τα ματς του Κυπέλλου ορίζουν, τα βάζουν «απάνω» σ’ αυτά του πρωταθλήματος και μετά τα αναβάλλουν. Σε ανάρτηση στο σάιτ, έχουν αναφέρει για παιχνίδι της εθνικής Παίδων, που έγινε στα Γιάννινα, ότι διεξήχθη «επί φινλανδικού έδαφος». Και τι έγινε; Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει το δεκαχίλιαρο να πέφτει. Οταν δεν είναι ικανοί για τα απλά και τα εύκολα, θ’ ασχοληθούν με τα «δύσκολα», όπως οι δανεικοί;