Τα κατάφερε πάλι ο Ολυμπιακός. Αφού κατάφερε να χάσει από τον ΠΑΟΚ, κατάφερε να μην κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν ακριβώς έτσι, ήταν κάπως έτσι. Δεν το έβαλε μόνος του με αυτογκόλ, έβαλε γκολ καριέρας ο Κάτσε (φωτογραφία πάνω) στην πρώτη και τελευταία τελική των Πρασίνων εντός εστίας. Είχε πάλι είκοσι τόσες τελικές, έπαιξε τον αντίπαλό του στο μισό γήπεδο και κατέφερε να μην κερδίσει. Είχε ακόμα απέναντί του τον ελβετό διαιτητή Γιάκοτετ που έκλεισε τα μάτια στο χέρι – πέναλτι του Μακέντα. Το Γεώργιος Καραϊσκάκης ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο είχε γείρει επικίνδυνα. Η κλίση έφτασε σχεδόν στο 90%. Ο Παναθηναϊκός ευθύς εξαρχής είχε κάτσει ίσως. Πιο πίσω δεν υπήρχε. Επιλογή της συνύπαρξης, Νάτχο – Φορτούνης, έκανε τους Ερυθρόλευκους να γέρνουν μονόμπαντα, καθώς έβγαιναν συνέχεια από δεξιά με τον Ποντένσε. Τελικά, αντί να το βάλει, το έφαγε κόντρα στη ροή του ματς.

Και παρά την πίεση που άσκησε, το μόνο που κατάφερε ήταν να ρεφάρει με τον Σισέ.

Χτένισμα

Ισοπαλία στο Καραϊσκάκης μετά το διπλό στο ΟΑΚΑ κι εύλογο να γεννάνε και τα κοκόρια του ΠΑΟΚ. Οταν αυτός που βλέπει, αν γυρίσει πίσω του, είναι ο Ατρόμητος. Τετέλεσται, λοιπόν, για να είμαστε ρεαλιστές, για τις όποιες ελπίδες είχε η ΑΕΚ να διατηρήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας. ΟΚ. Η ΑΕΚ είχε γκίνια. Είχε τρία δοκάρια. Ηταν όμως και κάποια σημαντικά που δεν είχε. Οσο πέρναγε ο χρόνος δεν είχε ενέργεια. Δεν είχε τα κουράγια να χτυπήσει το παιχνίδι. Κι αυτό δεν ήταν κάτι που προέκυψε χθες. Από την κούραση του παιχνιδιού με την Μπάγερν, που επικαλέστηκε ο Ουζουνίδης. Από κούρέμα και χτένισμα ο Λιβάγια (που δεν έπαιξε στο Μόναχο) έσκιζε. Από μπάλα στο δεύτερο ημιχρόνιο, δεν υπήρχε στο γήπεδο. Σε σημείο να ζητήσει αλλαγή, ενώ είχαν γίνει και οι τρεις. Είναι το θέμα με τη φυσική κατάσταση για την ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν.

Χαιρετίσματα

Από το 70′ και μετά «σβήνει». Το τρίτο δοκάρι του Μπακασέτα έγινε στο 65′. Ποιες φάσεις έβγαλε στα επόμενα 29 λεπτά; Τίποτα. Ο Ουζουνίδης κάνει την πρώτη αλλαγή με Πονσέ αντί Μπογέ. Ποιες είναι οι επόμενες επιλογές για να σπάσει το μπετόν αρμέ του Κάναντι (φωτογραφία κάτω); Βγάζει δεξί μπακ (Μπακάκη) και βάζει δεξί μπακ (Γκάλο). Τρίτη αλλαγή ο Γιαννιώτας. Χαιρετίσματα στις φασκομηλιές. Αν γκουγκλάρεις «ψάχνει η ΑΕΚ για εξτρέμ», θα γυρίσεις τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω. Και τελικά, με το που καβατζωθήκανε τα 20+ εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, ο εξτρέμ που ανευρέθη ήταν ο Γιαννιώτας. Χαίρετε. Η επιλογή των μη μεταγραφών πληρώνεται. Θα μου πείτε τώρα, υπάρχει κι ο Ατρόμητος. Σταθερά δεύτερος και αήττητος. Με όλο τον σεβασμό στη δουλειά του Κάναντι και στην προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, η ομάδα που είδαμε χθες δεν άξιζε να κερδίσει. Το ότι αυτή η ομάδα είναι αήττητη, δείχνει το χαμηλό επίπεδο του πρωταθλήματος.

Σταθερότητα

Αυτό που μετράει στον πρωταθλητισμό είναι το αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός με τον Παναιτωλικό, ζορίστηκε κι είχε μηδέν τελικές στην εστία μέχρι να γίνει το 1-0 στο 63′ με αυτογκόλ του Μαρινάκη. Γρήγορα, ο Ακπόμ το 2-0, πήγε να μπερδέψει ο Καμαρά το ματς μειώνοντας σε 2-1 και τέλος καλό, όλα καλά. Στους 26 βαθμούς πλέον, 28 στα γήπεδα, για να θυμηθούμε τον Λουτσέσκου, και ξαναρχίζοντας το πρωτάθλημα πάει φουλ για καλές γιορτές. Για πρωταθλητής χειμώνα δηλαδή με 14 νίκες και την ισοπαλία στο Περιστέρι. Οι αντίπαλοι στα πέντε παιχνίδια που απομένουν, στον πρώτο γύρο, είναι Ξάνθη, Λαμία, Λάρισα, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα. Τρία παιχνίδια στην Τούμπα, ένα ταξίδι με πούλμαν στη Λαμία σκάρτα 300 χιλιόμετρα και μία εκδρομή στη Λιβαδειά για σουβλάκι. Μπάλα είναι, πολλά έχουν δει τα μάτια μας, αλλά οι πέντε νίκες δείχνουν εφικτές. Στην Ευρώπη μπορεί να απογοήτευσε, αλλά στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκομιδή βαθμών, δείχνει σταθερότητα και αξιοπιστία.

Παλικάρι

Από την Παρασκευή που πέσανε οι υπογραφές, η εθνική ομάδα είναι και επίσημα στα χέρια της Παναγιάς και του Αγγελου. Οι κλήσεις που είναι άγνωστο αν έγιναν σε συνεργασία με τον πνευματικό του ομοσπονδιακού προπονητή έχουν έναν ορθολογισμό. Αφού κλήθηκε και λογικά θα παίξει βασικός ο Βλαχοδήμος, κάποιος θα έμενε έξω. Το παλικάρι ο Πασχαλάκης είναι εδώ, τον βλέπουμε. Ο Καρνέζης ποιος να ξέρει τι κάνει εκεί στη Νάπολι με τους Καθολικούς που έχει μπλέξει; Κλήθηκε ο Κούτρης που παίζει στον Ολυμπιακό, ενώ ο Τσιμίκας που δεν παίζει, θα ενισχύσει την Ελπίδων. Κλήθηκε ο Σάμαρης που δεν παίζει στην Μπενφίκα κι έμεινε έξω ο Τζιόλης που παίζει στη Σαουδική Αραβία. Σωστά κλήθηκε ο Σιόβας αντί του Τζαβέλλα, που έχει προηγούμενα ο Αγγελος. Κλήθηκε ο Μασούρας, αποκλείστηκε ο Λάζαρος. Ο Γιαννούλης που είναι από τις αδυναμίες του ομοσπονδιακού, μάλλον θα ξεκινάει βασικός. Πρεμιέρα την Πέμπτη με Φινλανδία, την Κυριακή ακολουθεί η Εσθονία, κι ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Μαγγανοπήγαδο

Αλλάζει τα δεδομένα για την 5η θέση που βγάζει στην Ευρώπη το διπλό του Πανιωνίου στην Ξάνθη. Στους 14 βαθμούς ο Ιστορικός που υποδέχεται μετά τη διακοπή τη Λαμία. Για την Ξάνθη που κόλλησε στους 18 αρχίζει το μαγγανοπήγαδο: κατά σειρά, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός. Ο Αρης μπορεί να έχει κολλήσει στους 12 βαθμούς, αλλά είναι στο κόλπο. Καθοριστικό και για τους δύο το ματς απόψε στη Ριζούπολη.