Η μάχη των επόμενων εκλογών έχει ανάψει για τα καλά και είναι ξεκάθαρο, από τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ποιον δρόμο έχει επιλέξει να ακολουθήσει το Μαξίμου έως τις κάλπες. Το παιχνίδι αυτό, άλλωστε, το γνωρίζει άριστα η κυβέρνηση από τον τρόπο με τον οποίο άσκησε αντιπολίτευση πριν ανέβει στην εξουσία το 2015. Οταν έταξε τα πάντα και αναγκάστηκε μετά να κάνει κωλοτούμπα, φέρνοντας το τρίτο Μνημόνιο και έναν βαρύ λογαριασμό για τον ελληνικό λαό.

Το ίδιο και τώρα. Η μία φαραωνική υπόσχεση διαδέχεται την άλλη. Η εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις, που δήθεν θα προκύψουν από τον δήθεν διαχωρισμό του τρόπου πληρωμής του κλήρου αν προχωρήσει η συμφωνία με την Εκκλησία, ξεπερνά σε φαντασία τις διαβεβαιώσεις  περί καθαρής εξόδου της ελληνικής οικονομίας. Και συναγωνίζεται ευθέως το αλήστου μνήμης σύνθημα «θα καταργήσουμε με έναν νόμο τα Μνημόνια». Τα ανέκδοτα διαδέχονται το ένα το άλλο: προς τους ένστολους και τους άλλους δημόσιους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων ότι η κυβέρνηση το «κανόνισε» να πάρουν τα αναδρομικά και όχι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Για αυτό ψηφίστε μας». Προς τους οικονομικά αδύνατους αλλά και προς τους απανταχού φοροφυγάδες που εμφανίζονται με εισοδήματα 5.000 έως 10.000 ευρώ να περιμένουν μέρισμα και φέτος τα Χριστούγεννα γιατί η οικονομία υπεραποδίδει. «Ψηφίστε μας και εσείς».

Παροχολογία και… άγιος ο Θεός, η οποία δεν δημιουργεί μόνο νέες αυταπάτες σε μια μερίδα του ελληνικού λαού που δεν πήρε το μάθημα από την πρόσφατη περιπέτεια της χώρας ή σε όσους προτιμούν απλά να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Ακόμη χειρότερα, στρώνει το έδαφος και τροφοδοτεί μια πλειοδοσία διεκδικήσεων, δίκαιων και μη, που βρίσκονται πέρα και έξω από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Ενα κύμα που όσο μεγαλώνει δημιουργεί αδιέξοδα στη λήψη ορθών αποφάσεων για το αύριο και απειλεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τη χώρα. Η επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους που κόπηκαν από τα Μνημόνια είναι ένα δίκαιο αίτημα. Ωστόσο η εκπλήρωση του αιτήματος αυτού σήμερα θα έριχνε τη χώρα ξανά στα βράχια φέρνοντας νέα βαριά μέτρα λιτότητας και για τους ίδιους τους συνταξιούχους.

Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει ήδη στις Βρυξέλλες. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πληθώρα των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τα δώρα αλλά και οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης θα μπουν στη ζυγαριά των δανειστών στην ετυμηγορία τους για το αν τελικά θα περικοπούν οι συντάξεις την 1/1/2019. Πηγές με γνώση των διεργασιών εκφράζουν την ανησυχία τους για τα μηνύματα που οι εξελίξεις αυτές μεταδίδουν αφενός στους κόλπους του Eurogroup, αφετέρου  προς τις αγορές. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που στη Γερμανία η όποια θα γείρει την πλάστιγγα στην ζυγαριά για τις συντάξεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκοί είναι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται για την Ελλάδα μετά και την ανακοίνωση της αποχώρησης της Μέρκελ.

Δυστυχώς, έπειτα από τρία Μνημόνια η σημερινή συγκυβέρνηση εξακολουθεί να τάζει και να υπόσχεται λες και δεν υπάρχει αύριο για τη χώρα. Και ακόμη χειρότερα, υπάρχουν εκείνοι που δεν σώζονται με τίποτα.