Σάββατο πρωί

Ξύπνημα, χαλαρό καφεδάκι, ελαφριές δουλίτσες στο σπίτι. Ολοι γύρω σου φοράνε κράνος, είναι διάχυτος ο εκνευρισμός σου. Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα, ο Μαραθώνιος, ο στόχος. Χίλιες δουλειές σκέφτεσαι πως πρέπει να γίνουν. Εντάξει, γελάω που τις σκέφτομαι. Γιατί οι χίλιες δουλειές είναι μόνο να ετοιμάσεις τα ρούχα σου, να φας και να ξεκουραστείς. Και η πιο σημαντική, να προετοιμάσεις το μέσο που θα σε φτάσει στο στάδιο. Εχεις δει πώς καθαρίζουν και περιποιούνται το αυτοκίνητο που πάει τη νύφη στην εκκλησία; Ε, το ίδιο πρέπει να περιποιηθείς τις αρθρώσεις σου και τους μυς σου πριν από τον αγώνα. Κράτα σημειώσεις λοιπόν:

1. Χαλαρό τρεξιματάκι γύρω από το σπίτι σου, έτσι για να

πάρουν λίγο αέρα τα πόδια σου.

2. Κάποιοι ίσως πουν ήπιες διατάσεις. Εγώ θα έλεγα να

σταματήσεις πια το… ξεχείλωμα και να αφήσεις τους μυς σου στην ησυχία τους.

3. Πάγο στις αρθρώσεις δυο-τρεις φορές μέσα στην ημέρα. Κουράγιο, από αύριο θα βάζεις πάγο στο ποτό σου μόνο.

4. Μείνε σπίτι ή όπου μπορείς να έχεις τα ποδαράκια σου ψηλά.

5. Μην ξεπατωθείς στις δουλειές και κυρίως μη φοράς τούτη την ημέρα γόβες ή στυλάτο σκαρπίνι…

6. Πριν κοιμηθείς κάνε μια ευχή να τερματίσεις. Είναι η πιο επιστημονική συμβουλή που μπορώ να δώσω εδώ που έφτασες.

Κυριακή πρωί

Ξυπνάς, αν έχεις καταφέρει να κοιμηθείς. Ακολουθείς όλο το δοκιμασμένο πρωτόκολλο το οποίο εσύ μόνο γνωρίζεις. Φτάνεις στην εκκίνηση και, προσωπική παράκληση, μην κάνεις στο ζέσταμα το ρεκόρ χρόνου σε χιλιάρια και την Κομανέτσι σε διατάσεις. Ξεκινάει ο αγώνας και προχωράς, προχωράς, προχωράς. Οι περισσότεροι δρομείς θα φτάσουν στον τερματισμό χωρίς να τους θυμηθεί ο πόνος ή ο τραυματισμός που τους βασάνιζε πριν από τον αγώνα. Αν όμως είσαι απ’ αυτούς που τους θυμήθηκε, ρίξε τον ρυθμό σου, βγες λίγο και ξεκουράσου, βρες ψυκτικό ή ακόμα και βγες από τον αγώνα. Ενας αγώνας είναι και γίνεται κάθε χρόνο και εσύ να είσαι καλά και θα τον τρέξεις την επόμενη χρονιά. Εσύ που θα τερματίσεις καλό θα είναι, αφού χαρείς και πανηγυρίσεις, να κάνεις ένα μασαζάκι στις τέντες των φυσικοθεραπευτών, αν υπάρχουν, να κάνεις ήπιες διατάσεις και να βάλεις πάγο. Κυρίως απόλαυσε τον πόνο της επιτυχίας.

Δευτέρα πρωί

Ολα τον θυμίζουν. Τον δρόμο, τον κόπο, τον ιδρώτα, τον πόνο. Θυμάσαι που σου είπα ότι μετά τον αγώνα θα είσαι φιγουρίνι για εξώφυλλα; Ε, δεν ισχύει. Φόρεσε και πάλι αθλητικά για να μπορέσουν να ξεκουραστούν τα πόδια σου. Η «Vogue» ας περιμένει. Βγες, περπάτα και κάνε πάλι διατάσεις να φύγει ο μόνιμος φίλος με το όνομα «γαλακτικό οξύ». Φέρτε πάγο για το ποτό και τις αρθρώσεις. Σήμερα καίγονται μια καρδιά και δυο γόνατα. Κανόνισε ραντεβού για μασάζ, σου αξίζει, και είναι η ευκαιρία να δώσεις ένα δώρο στο σώμα σου.

Θα πονάς, θα είσαι πιασμένος, αλλά σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσεις στους δικούς σου τον επόμενο στόχο σου. Γιατί είσαι φτιαγμένος για αθλητικό παπούτσι, πάγο σε αρθρώσεις και διαλειμματικες. Η «Vogue» ίσως περιμένει αιώνια. Γιατί είσαι πλέον Μαραθωνοδρόμος.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι ο αγαπημένος της αγώνας