Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη και με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα (καθώς είναι δίπλα στην Εθνική Οδό), ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία εκδρομή το Σαββατοκύριακο.

Αφήστε το αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης και χαλαρώστε απολαμβάνοντας τη θέα από τα παγκάκια στην είσοδο του χωριού. Σε πρώτο πλάνο τα όμορφα σπίτια του που ξεπροβάλλουν από το καταπράσινο τοπίο. Σε δεύτερο, η πολύχρωμη πεδιάδα του Λιτόχωρου και το απέραντο γαλάζιο μπροστά από τις ακτές της Πιερίας. Οι ντόπιοι λένε πως όταν ο ουρανός είναι καθαρός το μάτι «απλώνει» μέχρι το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Ισως γι’ αυτό τούτο το χωριό χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «το μπαλκόνι του Ολύμπου».

Στον «Παραδοσιακό και Διατηρητέο Οικισμό» δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Γι’ αυτό και θα ευχαριστηθείτε την περιήγηση στα σοκάκια του. Το βλέμμα κεντρίζουν οι παραδοσιακές κατοικίες που φτιάχτηκαν από μακεδόνες μαστόρους με πέτρα βγαλμένη από τη γη του Ολύμπου. Ξεχωρίζουν οι προεξοχές των εσωτερικών χώρων (τα περίφημα σαχνισιά) και τα μπαλκόνια, που στηρίζονται σε χοντρά σκούρα ξύλα.

Η καρδιά του Παλαιού Παντελεήμονα χτυπά στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου οι ακτίνες του ήλιου παλεύουν για να περάσουν μέσα από τα φύλα των τεράστιων, αιωνόβιων, πλατανιών. Τις Κυριακές είναι γεμάτη από κόσμο. Πριν ή μετά τον καφέ αξίζει ένας ωραίος περίπατος στο δάσος. Τα μονοπάτια που ξεκινούν στα βόρεια του χωριού και οδηγούν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο.

Αν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο του Πλαταμώνα. Περπατώντας δίπλα στα τείχη του θα απολαύσετε τη θέα στην απέραντη παραλία του Νέου Παντελεήμονα, το Αιγαίο Πέλαγος και τον οικισμό του Πλαταμώνα.