Θα ακολουθήσουν δύσκολες ημέρες. Θα εξαπολυθούν άγριες επιθέσεις, θα ακουστούν βαρείς χαρακτηρισμοί. Ολόκληρα φεστιβάλ υποκρισίας θα στηθούν. Αλλά είναι συνηθισμένη αυτή η χώρα από τέτοια, η ομόνοια δεν ήταν ποτέ το φόρτε της. Οσο προλαβαίνουμε, ας απονείμουμε μερικά βραβεία.

Βραβείο αναξιοπιστίας στον Πάνο Καμμένο, που επέμενε ότι η συμφωνία θα σκοντάψει στα Σκόπια. Τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμασία, άλλαξε γραμμή και καταγγέλλει ότι οι προδότες λαδώθηκαν. Πού το ξέρει; Ηταν μπροστά; Του το είπαν αυτόπτες μάρτυρες; Εχει ζήσει ανάλογες διαδικασίες και γνωρίζει τα χαρακτηριστικά τους; Κι αυτοί που επαναλαμβάνουν μαζί του τον ίδιο ισχυρισμό δεν αισθάνονται λίγο άσχημα για τη συμπόρευση;

Βραβείο μεθοδικότητας στον Ζόραν Ζάεφ. Ρεαλιστής, ήπιος, αποφασιστικός, διαλύει μύθους (ότι το δημοψήφισμα απέδειξε την αντίθεση των συμπατριωτών του στη συμφωνία), απαντά στους εθνικιστές εσωτερικού και εξωτερικού και προβαίνει σε κινήσεις που υπηρετούν το συμφέρον της χώρας του και των Βαλκανίων γενικότερα.

Βραβείο καλοτυχίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο μεγαλύτερος φόβος του αρχηγού της ΝΔ είναι μήπως κληρονομήσει την καυτή πατάτα του Μακεδονικού. Οσο οι διαδικασίες για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, εκείνος θα μπορεί και να κολακεύει το εθνικιστικό του ακροατήριο με κορόνες για εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας και να ελπίζει ότι θα αναλάβει την εξουσία με έναν σοβαρό πονοκέφαλο λιγότερο.

Βραβείο καλύτερου τρολαρίσματος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε την οργή του για την «πέρα από κάθε όριο» παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων. Η χώρα που επηρέασε καθοριστικά με τις παρεμβάσεις της το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, που επιχειρεί να χακάρει από το Φόρεϊν Οφις μέχρι τον οργανισμό για την παρακολούθηση των χημικών όπλων, που χρησιμοποίησε όλα τα δυνατά όπλα για να οδηγήσει σε αποτυχία το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, διαρρηγνύει τώρα τα ιμάτιά της για τις παρεμβάσεις της Δύσης.

Βραβείο μεγαλορρημοσύνης στον Νίκο Κοτζιά. Εξοργισμένος που δεν μπορούσε να πανηγυρίσει το αποτέλεσμα της περασμένης Παρασκευής ως υπουργός Εξωτερικών, έριξε στο τραπέζι το πυροτέχνημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί στην Ιστορία ένας πρώην υπουργός να ανακοινώνει παρουσία του πρωθυπουργού μια τόσο σοβαρή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής, μέσω της οποίας δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα «μεγαλώνει» ενώ στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται το δόγμα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Βραβείο κυνισμού στον Αλέξη Τσίπρα. Είπε ότι δεν θα ανεχθεί άλλη διγλωσσία κι έφαγε στα μούτρα το τουιτ του εταίρου του. Υποδύεται τον φιλευρωπαίο και παίζει ταυτόχρονα στο αμερικανικό και ρωσικό ταμπλό. Διαμαρτύρεται για τους χαρακτηρισμούς που στολίζουν τον δημόσιο διάλογο, αλλά εκείνος τους εισήγαγε πρώτος. Πουλάει αριστεροσύνη, αλλά θα παραμείνει στην εξουσία όσο του το επιτρέψει η Ακροδεξιά.