«Η ήττα του CSU στη Βαυαρία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αποδυνάμωση της Ανγκελα Μέρκελ» υποστηρίζει η γερμανίδα συμπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κόμματος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, μιλώντας στα «ΝΕΑ» μετά τις εκλογές στη Βαυαρία. Στις βαυαρικές εκλογές οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κατέγραψαν ιστορική ήττα, ενώ οι Πράσινοι αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη, υπερδιπλασιάζοντας το μερίδιό τους. Οσον αφορά τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, η γερμανίδα ευρωβουλευτής θεωρεί ότι κρίσιμο ρόλο θα παίξει η στάση του Εμανουέλ Μακρόν. Εκτιμά, πάντως, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα, ενώ προβλέπει δύσκολη αναμέτρηση για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Πράσινοι αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία. Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας;

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Υπερδιπλασιάσαμε τη δύναμή μας στη Βαυαρία σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Φυσικά πρόκειται για τοπικές εκλογές, αλλά η Βαυαρία έχει ειδικό βάρος και το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν στη βάση ενός θετικού ελπιδοφόρου μηνύματος, που μιλά για αλληλεγγύη, για ενότητα ενάντια στον ρατσισμό και το μίσος. Αντίθετα, τα συντηρητικά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους μετακινούμενα ολοένα και περισσότερο προς τα δεξιά και ακολουθώντας ρητορική που φοβίζει και διχάζει. Η τακτική αυτή οδηγεί σε απώλεια ψήφων.

Αποτελεί έκπληξη το αποτέλεσμα; Βλέπετε αντίστοιχες «νίκες» σε άλλα γερμανικά κρατίδια;

Εχουμε καταγράψει θετικά αποτελέσματα σε αρκετά κρατίδια και συμμετέχουμε ήδη στην κυβέρνηση ορισμένων κρατιδίων, ενώ στη Βάδη – Βυρτεμβέργη κυβερνά Πράσινος πρωθυπουργός. Αλλά στη Βαυαρία οι εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, διότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε διψήφιο αποτέλεσμα και διότι ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση έπειτα από αρκετό καιρό. Η Βαυαρία ήταν πολιτικά σημαντική επίσης, επειδή οι ψηφοφόροι του CSU, του αδελφού κόμματος της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), φαίνεται ότι δεν εκτίμησαν τη στάση του κόμματός τους, που οδήγησε σε αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό κυρίως γύρω από το Μεταναστευτικό. Οι πολίτες στη Βαυαρία δεν ψήφισαν το CSU διότι ασχολήθηκε μόνο με το Μεταναστευτικό και όχι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν προώθησε λύσεις, αλλά προκάλεσε προβλήματα.

Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε πολιτικές αλλαγές στη Γερμανία και σε ενδεχόμενη αποδυνάμωση της Ανγκελα Μέρκελ;

Η ήττα του CSU στη Βαυαρία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αποδυνάμωση της Ανγκελα Μέρκελ. Διότι στελέχη του CSU ήταν αντίθετοι με τη Μέρκελ. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι τώρα η Μέρκελ αποδυναμώνεται πολιτικά. Το σημαντικό ερώτημα είναι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε δύο Κυριακές στις εκλογές στην Εσση, όπου έχουμε τώρα κυβέρνηση μεταξύ των συντηρητικών και των Πρασίνων. Τα μηνύματα δεν είναι θετικά για τους συντηρητικούς ούτε στην Εσση. Φαίνεται ότι παγιώνεται μια τάση που δείχνει ότι οι συντηρητικοί χάνουν ψηφοφόρους σε όλη τη Γερμανία.

Θα οδηγήσει η τάση αυτή σε αλλαγή πολιτικής στο Μεταναστευτικό;

Θα πρέπει να σταματήσουν οι συντηρητικοί να ασχολούνται τόσο πολύ με το Μεταναστευτικό και να ενδιαφερθούν για άλλα θέματα. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τι μαθήματα θα αντλήσει από το αποτέλεσμα στη Βαυαρία το CSU, διότι είναι ξεκάθαρο ότι χάνουν ψήφους τόσο προς τα δεξιά, προς το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όσο και προς τους Πράσινους. Πολλοί ψηφοφόροι του CSU ήταν δυσαρεστημένοι με τη σκληρή γραμμή του κόμματος στο Μεταναστευτικό. Η Βαυαρία είναι αρκετά χριστιανική περιοχή και οι πολίτες θεώρησαν ότι η γραμμή αυτή δεν συνάδει με τις χριστιανικές τους αξίες.

Η αναμέτρηση στη Βαυαρία ήταν τοπική, αλλά αποτελεί ένα σήμα για τις ευρωεκλογές;

Το μήνυμα είναι ότι οι συντηρητικοί κάνουν λάθος κινούμενοι περισσότερο προς τα δεξιά. Δεν θα κερδίσουν ψήφους και δεν θα κερδίσουν ψήφους μιλώντας μόνο για το Μεταναστευτικό. Από την άλλη, ένα μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης μπορεί να κερδίσει ψήφους. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι το συμπέρασμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης στις ευρωεκλογές;

Τα μηνύματα για τους Πράσινους είναι θετικά. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, οι Πράσινοι κατέγραψαν σημαντικές νίκες σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο. Μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πορεία των Πρασίνων σε όλες τις χώρες, αλλά γενικότερα είμαστε σταθεροί και έχουμε καλά αποτελέσματα. Οι συντηρητικοί, το ΕΛΚ, καταγράφει απώλειες σε ορισμένες περιοχές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη. Οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν σημαντικές ήττες και θα έχουν μια δύσκολη αναμέτρηση στις ευρωεκλογές. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει τελικά ο Μακρόν και οι Φιλελεύθεροι. Θα ενώσουν τις δυνάμεις τους; Οι εξελίξεις θα κριθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι ο Μακρόν είναι αντίθετος με το σύστημα του επικεφαλής υποψηφίου των κομμάτων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ενα από τα βασικά ερωτήματα στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι «πώς στέκεται κανείς έναντι της Ευρώπης, είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης;». Τα κόμματα που δεν είναι τόσο υπέρ της Ευρώπης θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην προεκλογική περίοδο.

Το αποτέλεσμα στη Βαυαρία μπορεί να επηρεάσει έστω και έμμεσα ζητήματα, όπως η παραμονή του Ορμπαν στο ΕΛΚ;

Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η συζήτηση αυτή είναι ανεξάρτητη από τις εκλογές στη Βαυαρία. Φυσικά, τα μέλη του ΕΛΚ θα μπορούσαν να δουν ότι, αποδεχόμενα τον Ορμπαν, αποδέχονται έναν δεξιότερο προσανατολισμό, κάτι που οδηγεί σε απώλειες ψήφων, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα γίνει ο συσχετισμός αυτός εντός της συντηρητικής παράταξης.