Πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών και στο γραφείο του σε χαλαρή διάθεση και χωρίς γραβάτα. Εμεινε για να χαιρετήσει τους συνεργάτες του. Δήλωση δεν έκανε. Για τον Νίκο Κοτζιά ο λόγος, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο την άλλη εβδομάδα. Υπάρχει βέβαια εδώ ο μεγάλος γρίφος. Πώς θα κινηθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών από εδώ και πέρα. Θυμίζω πως η πολιτική του κίνηση Πράττω δεν είναι ακριβώς ενιαία. Ο Νίκος Τόσκας από το καλοκαίρι έχει ψυχρανθεί με τον Κοτζιά. Η Γεωργία Γεννιά, που εκλέγεται στον Πειραιά, θέλει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοτζιάς πάλι, ως γνωστόν, είχε διαφορετικές οπτικές για πολλά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Χθες το απόγευμα επιβεβαιώθηκε όλη αυτή η εικόνα μου αφού η Πράττω συσκέφθηκε και τελικώς δεν πήγε ο Τόσκας. Πήγε, ωστόσο, η Γεννιά. Ούτε εδώ κοινή γραμμή.

Εκτιμήσεις

Από συριζαϊκή πηγή μου, πάντως, θα μοιραστώ μαζί σας μια εκτίμηση. Υπάρχει μια ανάγνωση που λέει πως από την παραίτηση Κοτζιά πυροδοτήθηκε μια βραχυπρόθεσμη κρίση, αλλά στρατηγικά θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά. Οπως μου είπε η ίδια (αισιόδοξη) πηγή, ο Κοτζιάς έχει «αριστερή συνείδηση» και δεν θα βλάψει την κυβέρνηση με βέλη και κριτικές ή περαιτέρω διαφοροποιήσεις. Επίσης, ο Πάνος Καμμένος πλέον στερείται εχθρού εσωτερικά. Οπως καταλάβατε, η ίδια πηγή δεν είναι τόσο φιλο-ΑΝΕΛ. Το λέω γιατί έχει αναπτυχθεί εσχάτως μια τάση στο κυβερνητικό στρατόπεδο… υπεράσπισης του Καμμένου. Και προσέξτε: όχι ακριβώς από πασοκογενή στελέχη. Μου είπε επίσης η πηγή πως δεν είναι καλό να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Εγώ πάλι δεν βλέπω τις εξελίξεις έτσι ακριβώς, αλλά απλώς μεταφέρω. Τελειώνω τα συριζαϊκά με ένα κουίζ: ποια στελέχη χάρηκαν πολύ με την παραίτηση Κοτζιά; Οποιος απαντήσει θα λάβει δώρο ένα αντίγραφο πτυχίου από το Ζωγράφειο. Εγώ πάντως συνεχίζω να τα βλέπω σκούρα για τους κυβερνητικούς και εντελώς απρόβλεπτο τον Καμμένο.

Ανεβάζουν στροφές

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, τώρα, ανεβάζουν γκάζια. Λογικό. Και με εντολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που διακτινίζεται παντού πλέον, γνωστός για την εργασιομανία του. Το Σάββατο πιθανότατα θα πάει στην Πύλο, στα Ναυαρίνια, και από κει μετά στην Κεφαλονιά. Γενικά το σχέδιο που καταστρώνει η γαλάζια παράταξη είναι «οργώνουμε την Ελλάδα». Αυτό θα εντατικοποιηθεί και θα μπουν στο παιχνίδι άμεσα και κορυφαία και μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η λογική της Πειραιώς είναι πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταρρέουν και άρα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία. Μιλώντας με γαλάζια στελέχη χθες, αποκόμισα ένα κλίμα τύπου «πέφτουν» και άρα πρέπει να επιταχύνουμε. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνονται υποψηφιότητες πια και επίσημα, όπως του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου στη Β’ Πειραιά, ο οποίος το συνδύασε και με εκδήλωση στην Πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια με παρουσία αρκετού κόσμου, ανάμεσά του και του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο Μαρκόπουλος συγκροτεί κι ένα είδος πειραιώτικης δεξαμενής σκέψης που θα στηρίζει τη ΝΔ.

Διαφορά 11 μονάδων

Εν τω μεταξύ, διχασμένοι με τις αγκαλιές του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 47% κρίνει αρνητικά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και θετικά το 45%. Η εικόνα αυτή αναδεικνύεται, στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά, μέσα από τη νέα δημοσκόπηση της Pulse (για τον Σκάι), σύμφωνα με την οποία παραμένει διψήφια η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται με 11 μονάδες. Η ΝΔ που αύξησε τη δύναμή της κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 22%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 7,5% και το ΚΚΕ με 6,5%. Εκτός Βουλής με ποσοστό 1,5% μένουν Το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Ενωση Κεντρώων, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13%.

Γερουλάνος κάζουαλ

Φορούσε πουλόβερ και λευκό πουκάμισο από μέσα. Κάζουαλ, κοινώς. Σε χαλαρό κλίμα αλλά και αποφασισμένος, ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε χθες στην Πλατεία Κυψέλης και απλά και λιτά ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας. Χαιρέτησε μάλιστα κόσμο, αλλά δεν επιδόθηκε σε κάτι πολύ εντυπωσιακό. Νομίζω πως ξέρει να ανεβάζει στροφές σιγά σιγά. Πάντως η ανακοίνωσή του έγινε λίγο πριν από το καθιερωμένο μπρίφινγκ που κάνει το Κίνημα Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη. Από τα ιστορικά γραφεία, έμαθα, η υποψηφιότητα αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά και αναμένεται η συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ τη Δευτέρα που θα δώσει και επίσημα το χρίσμα. Χθες, πάντως, ήταν η επέτειος της ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981. Ο Παύλος Χρηστίδης κέρασε μάλιστα τους δημοσιογράφους εκλεράκια. Δεν ξέρω αν ήταν από τον γειτονικό Ασημακόπουλο. Πάντως γενικά το κλίμα στο μπρίφινγκ ήταν καλό.

Σήμερα κληρώνει για τον Ζάεφ

Σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η πρώτη ψηφοφορία επί των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Ολοι αποφεύγουν να κάνουν την παραμικρή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα. Στο παρασκήνιο ακούγονται διάφορα σενάρια περί πιέσεων που ασκούνται είτε προς την πλευρά της ψήφισης υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης είτε εναντίον αυτής. Κυκλοφορούν επίσης φήμες για εξαγορά βουλευτών και ακούγονται ακόμη και ποσά που φαντάζουν υπερβολικά. Ισως η μόνη ασφαλής πρόβλεψη να είναι ότι αν δεν βρεθούν οι 80 βουλευτές που απαιτούνται, τότε η χώρα θα πορευθεί προς πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό. «Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα αντλήσει δυνάμεις, ότι οι βουλευτές θα επιδείξουν θάρρος και τόλμη και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…» ήταν χθες η τελευταία παρέμβαση του Ζόραν Ζάεφ – που φάνηκε σαν ύστατη έκκληση.