Μέτρησα πάνω από 20 συμμετοχές στη χθεσινή σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης με αντικείμενο «Ρευστότητα της οικονομίας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης» στο πλαίσιο της «κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων και της Attica Bank». Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι η απουσία του υπευθύνου υπουργού για τις τράπεζες, Αλέκου Φλαμπουράρη. Υπενθυμίζω ότι στις αρχές του μήνα πήρε το χαρτοφυλάκιο από τον Δραγασάκη, αλλά χθες ήταν απών. Ισως, μπορώ να εικάσω, επειδή η σύσκεψη είχε να κάνει με ανάπτυξη και ρευστότητα και όχι με εποπτεία. Ας πούμε.

Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι ότι στον κατάλογο των συμμετεχόντων όλοι καταγράφονται με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα με μία εξαίρεση: «…καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος». Ησσονος σημασίας.

Στην ουσία της υπόθεσης τώρα, αυτά τα 7,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ τα οποία θα γίνουν 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας «συμβάλλοντας στη δυναμική βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων», όπως είπε ο αντιπρόεδρος, μου λένε στην αγορά ότι τα ακούνε και τα ξανακούνε αλλά δεν τα βλέπουν πουθενά.