Είχε σπεύσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Αθηναίων από τον Φεβρουάριο του 2018 σε κοπή πίτας ενώπιον ενός κοινού όλων των γαλάζιων φυλών. Τελικά όμως την Παρασκευή δήλωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Η εξήγηση που ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης δίνει για αυτή τη «μεταστροφή», είναι πως θέλησε να δώσει τη μάχη για μια θέση ευθύνης. Στα ατού του συγκαταλέγει τα είκοσι χρόνια αυτοδιοικητικής εμπειρίας και αναφέρει ότι τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο.

Πώς αποφασίσατε να απαρνηθείτε την Αθήνα – Πρωτεύουσα Ξανά για την Περιφέρεια Αττικής;

Δεν απαρνήθηκα κανέναν. Επέλεξα να δώσω τη μάχη για τη θέση ευθύνης που θα μου επιτρέψει να είμαι χρήσιμος στους πολίτες της Αθήνας και της Αττικής. Η ψήφιση πριν από λίγους μήνες του «Κλεισθένη» από την κυβερνητική πλειοψηφία, εγκλωβίζει την Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι θα παραμείνουν και στο μέλλον δέσμιοι του συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και χρεοκοπημένου μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Οι αιρετές διοικήσεις τους μετατρέπονται σε «διακοσμητικά» πολιτικά όργανα, με περιορισμένες αρμοδιότητες, πόρους και δυνατότητες, ένα «πουκάμισο αδειανό σε ένα κορμί που γερνά». Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα, είχα δύο επιλογές: η πρώτη, να επιμείνω στη διεκδίκηση του αξιώματος του δημάρχου της Αθήνας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είχα περιορισμένες δυνατότητες να κάνω πράξη αυτά που όλοι μας οραματιζόμαστε για την Αθήνα. Η δεύτερη επιλογή ήταν να επιδιώξω να διεκδικήσω αυτά που η Αθήνα και οι υπόλοιποι δήμοι της Αττικής δικαιούνται, μέσα από ένα άλλο δημόσιο αξίωμα, που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης πολιτικής, μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ο δρόμος του ρεαλισμού με οδηγεί στην απόφαση να κατέλθω στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Αττικής. Γιατί θα έχω περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσω με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, χωρίς κομματικές παρωπίδες, τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των 4.000.000 πολιτών της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο πραγματικός αντίπαλός σας είναι η Ρένα Δούρου ή ο Γιάννης Σγουρός;

Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Αττική. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που σε λίγους μήνες θα μας «πνίξουν». Η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Είναι ο ανεύθυνος κι ανθρωποκτόνος δυστυχώς τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση της ανάπτυξης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τα παιδιά μας στην Ελλάδα. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο κ. Σγουρός ή η κ. Δούρου. Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι η έλλειψη οράματος, η απραξία, η ανικανότητα όσων διοίκησαν την Περιφέρεια όλα τα προηγούμενα χρόνια κι όχι μόνον τα τέσσερα τελευταία, να δώσουν λύσεις. Αντίπαλός μου είναι η λανθασμένη νοοτροπία και η αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίστηκαν από τις αιρετές διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής των προηγούμενων χρόνων οι δήμοι. Είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι ο περιφερειάρχης είναι ένας «μικρός πρωθυπουργός» που μπορεί να διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών λες και είναι προίκα του, με προσωπικά ή κομματικά κριτήρια. Αυτά δεσμεύομαι ότι θα αλλάξουν μετά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Η Πειραιώς λέει συχνά πως όσοι πήραν το χρίσμα της για τις περιφερειακές εκλογές στέλνουν κι ένα πολιτικό μήνυμα. Ποιο είναι αυτό που εκπέμπει η δική σας υποψηφιότητα;

Το μήνυμα της ενότητας, της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Η δική μου υποψηφιότητα δεν θα στηριχτεί στον λαϊκισμό και τα ψέματα. Δεν πάμε για να καταμετρήσουμε κομματικές δυνάμεις. Στη δική μας κάλπη οι πολίτες θα ψηφίσουν για να αναδείξουν μια ισχυρή διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, που θα είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης. Εχω τη βούληση να ενώσω όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας, να συνεργαστώ με όλους τους συναδέλφους δημάρχους, χωρίς να κάνουμε κανενός είδους διάκριση κομματική, ιδεολογική, για να πάμε τις τοπικές κοινωνίες μας μπροστά.

Οι επικριτές σας διατείνονται ότι το προφίλ σας δεν ταιριάζει με εκείνο που θα επιθυμούσαν οι κεντρώοι δυνητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ. Οι υποστηρικτές σας πως διαθέτετε αυτοδιοικητική εμπειρία και έχετε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχετε λάβει μέρος. Τι από τα δυο θα βαρύνει τελικά μπροστά στην κάλπη;

Υστερα από 20 χρόνια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου είχα την τιμή να με εμπιστευτούν πολίτες που ανήκαν σε όλους τους κομματικούς χώρους και με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 55%- 60%, θεωρώ ότι δεν τίθενται τέτοια διλήμματα. Διαφωνώ με τις ταμπέλες «δεξιός – αριστερός – κεντρώος», γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο δρόμος που ακολούθησα όλα αυτά τα χρόνια και στην πολιτική και στην ιατρική και κοινωνική μου δράση. Εχω τη γνώση, την εμπειρία, το σχέδιο και την αποφασιστικότητα για σκληρή δουλειά, για να πάμε όλες τις γειτονιές της Αττικής μπροστά. Ζητώ τη στήριξη όλων των πολιτών για να κάνουμε μια νέα αρχή για την Αττική.