400 εκατ. «καπέλο» για τα F-16

Οσο οι συριζαίοι θα ψάχνονται μεταξύ τους για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τις «περίεργες» απόψεις που εξέφρασε ο Καμμένος υπουργός στις ΗΠΑ περί της συγκρότησης του… ΝΑΤΟ Βαλκανίων ως εναλλακτική της συμφωνίας των Πρεσπών, λέω να αναδείξω ένα ακόμη θέμα από την πολύκροτη, θα τη χαρακτηρίσω, έπειτα από όλα όσα έχουν προηγηθεί, επίσκεψη του Καμμένου υπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφορά την αποκάλυψη, διά στόματος του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, ότι η περίφημη αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 για την οποία έγινε τόσος λόγος πέρυσι, με τον Καμμένο να την υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια, θα μας κοστίσει, όχι ακριβώς όσο έλεγε ο Καμμένος, αλλά καμιά… 400αριά εκατομμύρια δολάρια περισσότερο!

Οπως ίσως θυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες μου, περί του θέματος «πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση, οέο;» είχε προκληθεί σάλος πέρυσι, καθώς ο Καμμένος (Εκ παραδρομής; Σκοπίμως; Αφελώς; Εκ λάθους; Αγνωστο) μπέρδευε τα δολάρια με τα ευρώ, κάποια στιγμή το ξεκαθάρισε στη Βουλή και ησυχάσαμε από αυτό – δολάρια εννοούσε. Ας δούμε τι είχε πει σχετικά στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Οπως ξεκαθάρισα όμως και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής στην προηγούμενη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου, οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατομμυρίων τον χρόνο και μάξιμουμ τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, δεν το είχα ξεκαθαρίσει εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητάμε τώρα».

Μάλιστα, δολάρια ήταν αυτά που εννοούσε ο υπουργός, και εννοούσε, όπως ακριβώς το προσδιόρισε, 1,1 δισ. – τόσο, κατά τους δικούς του, όπως πάντα, σπάνιους από κάθε άποψη λογαριασμούς, θα κόστιζε η αναβάθμιση των F-16.

Φευ όμως, έπεσε, όπως προανέφερα, 400 εκατ. έξω. Δολάρια. Το κακό μαντάτο μάς το έστειλε ο ομόλογός του υπουργός των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς – 1,5 δισ., είπε, θα κοστίσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Αντιγράφω από τη σχετική επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία έδωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος κ. Ντάνα Γουάιτ, αμέσως μετά τη συνάντηση Καμμένου – Ματίς στην αμερικανική πρωτεύουσα:

«Ο Γραμματέας (γραμματείς ονομάζονται οι υπουργοί στις ΗΠΑ) Ματίς επαίνεσε επίσης τον Υπουργό Καμμένο για τη δέσμευση της Ελλάδας για 2% των αμυντικών δαπανών και την πρόσφατη υπογραφή αναβάθμισης (των αεροσκαφών) F-16 ύψους 1,5 δισ. δολαρίων».

Ή, όπως αλλιώς θα λέγαμε στην εύανδρο Ηπειρο με εκείνη την τρομερή προφορά που προσιδιάζει σε αυτήν αγγλόφωνων διπλωματών, «Secretary Mattis also praised Minister Kammenos on Greece’s commitment to 2 percent defense spending and recent signing of a $1.5 billion F-16 upgrade»!

Υποθέτω ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, ο οποίος είχε υποδεχθεί ασμένως και άνευ της παραμικρής αντίδρασης το πλάνο Καμμένου για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, και μάλιστα είχε εκθειάσει και τη φοβερή οικονομία που επετεύχθη με τη συμφωνία (όχι, ότι τους πιάσαμε κορόιδο τους Αμερικανούς απέφυγαν να το πουν, και ο ένας και ο άλλος), σήμερα που αποκαλύπτεται ότι θα πληρώσουμε για την αναβάθμιση 400 εκατ. δολάρια επιπλέον, θα έχει κάποιο σχόλιο. Ή μπα, όχι; Πού να τρέχεις τώρα, άσ’ το καλύτερα, μου φτάνουν τα υπόλοιπα του Καμμένου, και τέτοια…

Χορηγοί των HΠΑ

Δεν θα το θεωρήσω κατ’ ανάγκην… κακό που αυξάνεται η δυναμική επενδυτική παρουσία της Ελλάδας στις… δεινοπαθούσες από τη διεθνή ύφεση ΗΠΑ, αλλά, αν θυμάμαι καλά, και μάλλον θυμάμαι, εμείς ήμασταν εκείνοι που αναζητούσαμε επενδύσεις από τους Αμερικανούς. Πώς βρεθήκαμε να βοηθάμε την αμερικανική βιομηχανία (δεν έχει σημασία που είναι όπλων, βιομηχανία είναι κι αυτή), είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Εχει γούστο να οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος η ΔΕΘ ήταν αφιερωμένη στις ΗΠΑ, και οι δικοί μας, πάντοτε αρχόντοι και κιμπάρηδες (με τα λεφτά μας…), αποφάσισαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ, οι οποίες, όσο να πεις, ζορίζονται – έτσι εξαναγκάζεται και ο κύριος Τραμπ και επιβάλλει δασμούς σε Κινέζους και Ευρωπαίους.

Θέλω να ελπίζω ότι μια ανάσα θα την πάρουν οι Αμερικανοί, 1,5 δισ. τα F-16 και 500 εκατ. εκείνα τα Orion του Ναυτικού, τα πιάσαμε τα 2 δισ. – η πτωχή πλην τιμία Ελλάς πάντοτε στο πλευρό τους…

Τώρα κατάλαβαν ή να το ζωγραφίσω;

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, και ειδικότερα τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε στο Συριζαίικο η μεγαλοφυής καμμένη ιδέα να ιδρυθεί… βαλκανικό ΝΑΤΟ, έχω να πω ότι μου προκαλούν έως και ναυτία. Τώρα ανακάλυψαν ότι ο Καμμένος είναι… Καμμένος; Τώρα άνοιξε ο ουρανός μπροστά στα μάτια τους και είδαν περί τίνος πρόκειται; Τέσσερα χρόνια που τους έχει κάνει νοματαίους όλους αυτούς, στηρίζοντας την… ευυπόληπτη ώς και ηθική (πιο ηθική κι από την Αγνή του λιμανιού, δηλαδή…) Αριστερά τους, δεν καταλάβαιναν περί τίνος πρόκειται; Αλλά έτσι είναι – το ξεζούμισαν το ροδαλό αγόρι, τους κράτησε στην κυβέρνηση όπως μπορούσε (και όχι πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο), και τώρα του κουνιούνται – και παράξενο τον βρίσκουν, και επικίνδυνο, και βλαπτικό για τη χώρα.

Εχει σκεφτεί κανείς τους την περίπτωση να έχει καταληφθεί το παχουλό παλικάρι από το «σύνδρομο Σαμψών»; Βλέπει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί στη νέα Βουλή, ακούει εδώ κι εκεί για έρευνες και τέτοια, και σου λέει, έτσι μου είστε, «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των άλλων φίλων» (και όχι των αλλοφύλων, εν προκειμένω).

(Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να μεταφέρω εδώ τον βιβλικό μύθο για τον Σαμψών και τι έκανε, έτσι όπως ήταν αλυσοδεμένος στις κολόνες του ναού – απευθύνομαι σε εγγράμματους και νοήμονες αναγνώστες, όπως πάντα)

Και εσύ, τέκνον Τέρενς;

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο Καμμένος πρόεδρος θα είχε την ομόθυμη συμπαράσταση των δικών του ανθρώπων στην πολυεπίπεδη επίθεση που δέχεται πανταχόθεν (δακρύζω…), φαίνεται πως τον εγκαταλείπουν ακόμη και οι πιο στενοί του φίλοι. Και μπορώ να καταλάβω τη μοναξιά του προέδρου, αυτό το συναίσθημα που σου χαράζει την καρδιά, καθώς (σίγουρα θα) πληροφορήθηκε στα μακρινά τα ξένα ότι τον εγκατέλειψε ακόμη και ο Τερένσιος Ταχύς, ο και Τέρενς Κουίκ ονομαζόμενος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για το Σκοπιανό πλην της συμφωνίας των Πρεσπών.

– Και εσύ, τέκνον Τέρενς; Και εσύ;

Το ‘δαμε κι αυτό!!!

Η απόλυτη παράκρουση. Τις προηγούμενες ημέρες γέλαγε το πανελλήνιο με την απίστευτη απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να αρνηθεί στο Ιδρυμα Μποδοσάκη τη δωρεά για τον εφοδιασμό σχολείων της περιοχής με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υλικό πληροφορικής. Είπαμε οι περισσότεροι, δεν μπορεί, θα έπεσαν πάνω σε τίποτε φανατικούς οι του ιδρύματος και γι’ αυτό συνέβη το πρωτοφανές γεγονός. Και χθες ήρθε η επιβεβαίωση, αλλά από την ανάποδη. «Γραμμή» ήταν. Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, που απασχολήθηκε με το θέμα αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με την οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας που επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και διαφήμισης πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγιών κοινωφελών ιδρυμάτων»!!

Ελλάδα του 2018, Ελλάδα της κρίσης και του θριάμβου της μετριότητας…

Υποθέτω ότι μπορούμε να καταλήξουμε όλοι μαζί στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει σωτηρία», πάει και τελείωσε…