Οπως ίσως γνωρίζετε, στη Φρανκφούρτη άρχισε χθες η μεγάλη Διεθνής Εκθεση Βιβλίου. Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας, υπό την εποπτεία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, γνώστριας της γραφειοκρατίας του βιβλίου, είναι λαμπερή, μιντιακά ελκυστική.

Επίσης, έχει προοδευτικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό το ελληνικό περίπτερο οργάνωσε «ένα τριπλό αφιέρωμα-παρέμβαση στο καίριο ζήτημα της μετανάστευσης και του Προσφυγικού στην Ευρώπη», το οποίο συγκινεί όσους ορκίζονται στην πολιτική ορθότητα και στην, από μακριά, έκφραση της φιλανθρωπίας και των εξαιρετικών αισθημάτων όσων βγάζουν το ψωμί τους στη βιομηχανία (ή στις βιοτεχνίες) της κουλτούρας.

Στον καλά φρουρούμενο χώρο της Φρανκφούρτης όπου διεξάγεται η έκθεση, οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους έχουν να καταθέσουν ότι «στο όνομα της ασφάλειας αμφισβητούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ προτείνουν λογοτεχνία, δοκίμιο και παιδικό βιβλίο που «αναδεικνύουν το πνεύμα ευαισθησίας, φιλοξενίας, ανοχής» των Ελλήνων.

Αν οποιοσδήποτε ψυχοψαγμένος προοδευτικός από απόσταση δει το περιεχόμενο των ελληνικών εκδηλώσεων, θα εκφράσει τον θαυμασμό του. Μα τι καλοί άνθρωποι, τι φιλάνθρωποι, τι προοδευτικοί είναι αυτοί οι Ελληνες, θα αναφωνήσει. Πού να ξέρει ότι η εικόνα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη μετανάστευση στη Φρανκφούρτη είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική.

Η πραγματική εικόνα, το ξέρουμε όλοι, είναι εδώ. Στους καταυλισμούς του ελληνικού κράτους, στις αποθήκες ψυχών όπου έχουν πετάξει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ηταν στην Ειδωμένη και είναι στη Μόρια, που συμβολίζει μια εθνική ντροπή. Εκεί όπου η δυστυχία συναντά την εγκληματικότητα, εκεί όπου κλείνουν οι ορίζοντες, εκεί όπου κακοποιούνται παιδιά κι όπου βιάζονται γυναίκες. Στις σκηνές, στα βρωμόνερα, στις ουρές για το συσσίτιο, στις βίαιες συγκρούσεις. Εκεί όπου διερευνώνται σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, σε τόπους τους οποίους ο Τύπος απαγορεύεται να προσεγγίσει – και όταν οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν μελίρρυτα προπαγανδιστικά κείμενα για την ανύπαρκτη ανοχή και την ανύπαρκτη αλληλεγγύη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα και αντιμετωπίζουν αυτόφωρες κατηγορίες από υπουργούς. Στη χώρα όπου η δίκη της ρατσιστικής Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας έχουν καταδικαστεί για ρατσιστικά εγκλήματα, με προοδευτική κυβέρνηση, σέρνεται – και δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα.

Ξέρω, είναι πολύ ενοχλητικά όλα αυτά. Και δεν ταιριάζουν στο προπαγανδιστικό παραμύθι, στο παράλληλο σύμπαν δήθεν της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης. Στο παράλληλο σύμπαν της προπαγάνδας όλα είναι αισθητικώς άψογα. Κι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δύναμη αλληλεγγύης. Χαμογελάστε να βγει η όμορφη φωτογραφία.