Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται για το εάν θα ενσωματώσει ή όχι τις νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο επιβάλλεται από το Σύνταγμα να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Πράσινο φως για ακύρωση του μέτρου δεν έχει δοθεί από τους δανειστές, το αντίθετο μάλιστα, οι πιέσεις παραμένουν ενεργές προς την κατεύθυνση τήρησης των συμφωνηθέντων, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Οι επισημάνσεις της Moody’ s για τον κίνδυνο ακόμα και υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αν υπάρξουν πισωγυρίσματα στη συμφωνία και τις μεταρρυθμίσεις ή εντάσεις με τους δανειστές «ζυγίζονται» από το οικονομικό επιτελείο, αλλά το ειδικό βάρος των συντάξεων στις κάλπες δεν αποκλείεται να υπαγορεύσει ακόμα και «μονομερείς» ενέργειες, εφόσον τα νούμερα βγαίνουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, με συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, σημειώνοντας πως «δεν θα γίνει μονομερώς, αλλά με βάση τη λογική». Νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα τηρηθούν αλλά η Ελλάδα θα αποφασίσει το πώς.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καν συμφωνία ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς αναφορικά με τις επιδόσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και του χρόνου, πόσω μάλλον για το εάν υπάρχει περιθώριο – δημοσιονομικό και πολιτικό – να μην κοπούν οι συντάξεις. Οι δανειστές έχουν υποδείξει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για τις τελικές αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση καίγεται να κλείσει τον φάκελο νωρίτερα και ελπίζει σε ξεκαθάρισμα του τοπίου μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα έχουν περάσει οι εκλογές στη Βαυαρία και η Κομισιόν θα εκδώσει την ετυμηγορία της για το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα περάσει για πρώτη φορά τη δοκιμασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στο τέλος της ημέρας οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ενώ κρατούν κλειστά χαρτιά για το εάν θα ενσωματώνονται οι περικοπές στο προσχέδιο προϋπολογισμού τη Δευτέρα.

Οι τελικές αποφάσεις, αναφέρουν, θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και αφού έχουν προηγηθεί επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πάντως απέφυγε χθες να αποκλείσει κατηγορηματικά το μαχαίρι στις συντάξεις από τις αρχές του 2019, συνιστώντας υπομονή και επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει το περιθώριο να μην περικοπούν».

Στο μεταξύ στα δημοσιογραφικά γραφεία γίνονταν διαρροές σεναρίων είτε για προϋπολογισμό διπλής ανάγνωσης, τόσο με όσο και χωρίς περικοπές συντάξεων, ή ακόμα και για αναβολή της κατάθεσης του προσχεδίου, με την ελπίδα συγκλίσεων με τους δανειστές στο μεταξύ. Τα σενάρια του προϋπολογισμού «διπλής όψεως» απορρίπτονταν από πηγή του υπουργείου Οικονομικών ενώ στο ερώτημα περί ενδεχόμενης αναβολής η απάντηση ήταν επίσης αρνητική. Η προθεσμία κατάθεσης του προσχεδίου στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους ορίζεται από το Σύνταγμα.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο καθώς η αβεβαιότητα, πολύ περισσότερο εάν μετουσιωθεί σε σκηνικό ρήξης με τους δανειστές, κοστίζει πάντα στην οικονομία.

Ηδη τον Σεπτέμβριο, παρά τις φιέστες εξόδου από τα μνημόνια, το οικονομικό κλίμα κατέγραψε ραγδαία επιδείνωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε από τις 105,2 μονάδες του Αυγούστου στις 101,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο με πληγές τόσο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και στη βιομηχανία, σε αντιδιαστολή με τη βελτίωση που σημειώνεται σε κατασκευές και λιανεμπόριο. Στην ευρωζώνη η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε επίσης πτωτικά (από τις 111,6 στις 110,9 μονάδες), με σαφώς όμως ηπιότερο ρυθμό.