Δανείζομαι το σχόλιο που έκανε το BBC κατά τη διάρκεια του αγώνα του ΠΑΟΚ με την Τσέλσι: «Μοιάζει με αγώνα προπόνησης για την Τσέλσι – η βασική ενδεκάδα εναντίον της αναπληρωματικής. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει την ατομική ποιότητα για να κοντράρει την Τσέλσι. Οι φιλοξενούμενοι έχουν 73% κατοχή μπάλας και τα δύο σέντερ μπακ έχουν ανέβει ψηλά, κοντά στη μεσαία γραμμή».

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ανάψει μια λαμπάδα στον Αϊ-Δημήτρη, μέχρι το ύψος του Πασχαλάκη, για να τον ευχαριστήσει που ηττήθηκε μόνο με 1-0.

Υπήρχαν στιγμές, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, που νόμιζες πως δεν υπήρχαν παίκτες του Δικεφάλου στον αγωνιστικό χώρο.

Οι ποδοσφαιριστές της Τσέλσι επιτίθεντο κατά κύματα, από αριστερά, από δεξιά, από το κέντρο. Με το ποσοστό κατοχής της μπάλας να φτάνει το 82% για τους Μπλε και οι επιτυχημένες πάσες τους να ξεπερνούν το 90%, διαπίστωνες με θλίψη το χάος που υπήρχε στην ποιότητα των δύο ομάδων.

Αγύμναστοι σε σχέση με τους δεκαθλητές της Τσέλσι, οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν για λύπηση. Αβοήθητοι από τον πάγκο, με τον Πέλκα σε θέση ψευτοεννιάρι να αγγίζει μόλις 26 φορές την μπάλα και την άμυνα να μπάζει από παντού νερά, το παιχνίδι τσαλάκωσε άσχημα την ψυχολογία τους ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Είναι αυτά τα παιχνίδια που αντιλαμβάνεσαι πόσο πίσω είναι το ποδόσφαιρό μας. Πόσο αστήρικτη είναι η προσδοκία μας πως θα ξεκολλήσουμε από τον ποδοσφαιρικό μας βάλτο. Μαλώνουμε για τους τύπους και χάνουμε την ουσία, που είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Η Ευρώπη μπορεί να ρουφήξει αγωνιστικά τον ΠΑΟΚ, να τον στεγνώσει από δυνάμεις και να τον παραδώσει έρμαιο των αντιπάλων του στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η χθεσινή βραδιά στην Τούμπα αποδείχθηκε επίσης ιδιαίτερα διδακτική για όλους μας, καθώς αποδείχθηκε πως υπό τον φόβο βαριάς τιμωρίας από την UEFA οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπορεί να είναι τύπος και υπογραμμός.