Ηταν μια καθιερωμένη ομιλία, σε ένα καθιερωμένο μέρος. Ομως, φέτος, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας. Παρότι τα δημοσκοπικά ευρήματα του Σαββατοκύριακου δεν προκάλεσαν ενθουσιασμό στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, ο απολογισμός της παρουσίας της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ ήταν μόνο θετικός. Η αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου γέμισε με κόσμο, πολύ περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί εξ αυτών που μαζεύτηκαν για να ακούσουν την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχαν καιρό να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε κομματική εκδήλωση. Παλιά στελέχη από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, εκσυγχρονιστές, διαφορετικές κεντροαριστερές τάσεις – ακόμα και νεολαία, που λειτούργησε ως μια, ανορθόδοξη για την παράδοση της ΔΕΘ, εξέδρα. Ολοι βρέθηκαν εκεί, στηρίζοντας την κεντροαριστερή προσπάθεια. Κι αυτό, εκτιμούν στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, σημαίνει πως υπάρχει ένας κομματικός μηχανισμός που είναι αρκετά ισχυρός, ο οποίος μπορεί να κινητοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή που οι εκλογές μοιάζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Το ίδιο κλίμα εισέπραξαν τα στελέχη σε όλες τις εξορμήσεις τους στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί ο κόσμος που συγκεντρωνόταν να τους ακούσει να μην έφτανε σε αριθμό εκείνο περασμένων δεκαετιών, όμως αυξάνεται όλο και περισσότερο – γεγονός που αποδίδεται και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, που του έχει κοστίσει σημαντικά. Το μόνο που μένει είναι το Κίνημα Αλλαγής να πείσει εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσουν στο κεντροαριστερό τους σπίτι – κι αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν έχουν ακόμα κερδίσει, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως ο μεγαλύτερος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Θα αποτελέσει, ωστόσο, βασικό κομμάτι της τακτικής τους από εδώ και πέρα, ίσως και με παραδείγματα στελεχών που παρότι βρέθηκαν κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γυρίσει πίσω – γιατί βρέθηκαν και τέτοιοι το βράδυ της Δευτέρας στο Βελλίδειο. Η όλη προσπάθεια ερμηνεύεται και ως απάντηση στην προσπάθεια διεμβολισμού του πολιτικού ακροατηρίου τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις. «Στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σήμερα την Ακροδεξιά. Στο εσωτερικό όμως κυβερνά μαζί της» ανέφεραν χθες από το Κίνημα Αλλαγής για την παρουσία Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θυμίζοντας πως ο λαϊκισμός του Πρωθυπουργού στο εσωτερικό δεν έχει καμία σχέση με το μετριοπαθές προσωπείο που παρουσιάζει όταν βρίσκεται σε διεθνές περιβάλλον.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το χειροκρότημα που απέσπασε η Γεννηματά κατά τον επίλογό της – όταν ανέφερε πως η χώρα «δεν θα μείνει ακυβέρνητη», δηλώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως το Κίνημα Αλλαγής προτίθεται να συζητήσει προγραμματικά και με βάση συγκεκριμένους όρους τη συμμετοχή του σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Από τη μια, η Γεννηματά επιβεβαίωσε τη «στάση ευθύνης» που φιλοδοξεί να κρατήσει η δημοκρατική παράταξη. Από την άλλη, ωστόσο, δεν φάνηκε διατεθειμένη να διαπράξει λάθη του παρελθόντος. «Αν δεν θέλουν, εμείς δεν έχουμε πείνα για εξουσία» επισήμανε η Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας πως η οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία δεν θα είναι εύκολη. Οπως επισημαίνουν τα στελέχη του, το Κίνημα Αλλαγής «δεν πρέπει να θεωρείται συμπλήρωμα κανενός και δεν θα λειτουργήσει ως τέτοιο». Το πολιτικό αυτό σημείο, που για πρώτη φορά διατυπώνεται με τόση σαφήνεια, θα αποτελέσει κομμάτι ολόκληρου του προεκλογικού αφηγήματος του κεντροαριστερού φορέα.