Ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στον απόηχο του Μάη του ’68, και δέχθηκαν κριτικές για τους απολιτίκ στίχους τους και τη χαρούµενη µουσική τους. Οταν οι ABBA κέρδισαν τη Γιουροβίζιον το ’74 µε το ελαφρύ «Waterloo», η Ευρώπη µαστιζόταν από πληθωρισµό, τροµοκρατία και πετρελαϊκή κρίση και οι ΗΠΑ ζούσαν στον απόηχο του πολέµου του Βιετνάµ και του Ουότεργκεϊτ. Η πρώτη ταινία «Mamma mia» κυκλοφόρησε το 2008 στην αρχή της κρίσης και η δεύτερη τώρα – σε καιρούς που δεν τους λες πολύ καλύτερους. Καµιά φορά η ελαφρότητα µπορεί να είναι το αντίδοτο που χρειάζεται. Απλά.

Είναι η άλλη Ελλάδα. Που ενώ πνιγόµαστε, καιγόµαστε και ποιος ξέρει τι άλλο, ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο. Είναι τα κορίτσια του beach handball που ήρθαν πρώτα στον κόσµο, είναι η Εθνική Γυναικών στο πόλο που ήρθε δεύτερη στην Ευρώπη, είναι ο Αντώνης Μέρλος που αναδείχθηκε παγκόσµιος πρωταθλητής στο άλµα εις ύψος. Είναι ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης στο µήκος Μίλτος Τεντόγλου, είναι η Κατερίνα Στεφανίδη και τόσοι άλλοι. Που µας θυµίζουν ότι αυτή, η άλλη Ελλάδα, υπάρχει.

Στην πρωτεύουσα των διαρροών και των ανώνυµων πηγών, την Ουάσιγκτον, τους τελευταίους 19 µήνες ο πιο διάσηµος αµερικανός δηµοσιογράφος συνέλεγε µυστικά πληροφορίες. Το βιβλίο του «Φόβος: ο Τραµπ στον Λευκό Οίκο» κυκλοφορεί στις 11 Σεπτεµβρίου. Σε αυτό ο 75χρονος Μποµπ Γούντγουορντ αποκαλύπτει µε λεπτοµέρειες την «τροµακτική», όπως την αποκαλεί, ζωή µέσα στον Λευκό Οίκο και τον «αδιανόητο» τρόπο µε τον οποίο λαµβάνονται οι αποφάσεις. Από αυτά που δεν είσαι σίγουρος ότι θέλεις να ξέρεις…

Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για τον Νότο, δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και µαλάρια. Ή κάπως έτσι. Μια βάρδια µπορεί να είναι όλη η ζωή. Μια βάρδια µπορεί να είναι µια θητεία στην Περιφέρεια, σύµφωνα µε τη Ρένα Δούρου. Μόνο µη σου κάτσει «η στραβή», αν αντέχεις να αποκαλέσεις έτσι δεκάδες νεκρούς. Για τον Νίκο Καββαδία η πιο δύσκολη βάρδια, «το πιο δύσκολο ταξίδι, το πιο επικίνδυνο», ήταν «στην άσφαλτο, από το Σύνταγµα έως την Οµόνοια». Για άλλους, έως το Μάτι.

Θεωρείται ως το ρωσικό Γούντστοκ. Το καλοκαιρινό φεστιβάλ heavy metal Νασέστβι, όπου εµφανίστηκαν αυτή την εβδοµάδα 150 συγκροτήµατα. Πολλά άλλα, όµως, αποσύρθηκαν. Οπως η πανκ µπάντα Pormofilmy, καταγγέλλοντας την έκθεση στρατιωτικών οχηµάτων που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στο ίδιο µέρος, τις ίδιες µέρες. Ενα άλλο είδος heavy metal. «Δεν δεχόµαστε τη µετάλλαξη» λέει ο τραγουδιστής Βλαντίµιρ Κοτλιάροφ. «Δεν θέλαµε να παίξουµε µπροστά στα τανκς. Το ροκ είναι εναντίον του µιλιταρισµού».

Τώρα που απολαµβάνουµε τις θάλασσες, ίσως ακούσουµε µε µεγαλύτερη προσοχή. Παρότι οι ωκεανοί όλου του κόσµου καλύπτουν το 70% του πλανήτη, µόλις το 13% της συνολικής επιφάνειάς τους δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν υπάρχει θάλασσα στον κόσµο µας που να µην έχει υποστεί σηµαντική υποβάθµιση της ζωής που φιλοξενεί κάτω από την επιφάνειά της, σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Κουίνσλαντ. Μια σκέψη πριν από την επόµενη βουτιά. Για να υπάρξουν πολλές βουτιές ακόµη…