Το όνομα του Κωστή Δήμτσα ακουγόταν συχνά τα τελευταία τριάμισι χρόνια για τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους, από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε (ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) την Ιερά Αθωνική Κοινότητα. Από τότε δηλαδή που έβλεπε πως ερχόταν στην εξουσία και ήθελε να φανεί αρεστός στην Εκκλησία και στους πιστούς της, αν και άθεος, όπως πολλές φορές ο ίδιος είχε δηλώσει. Και για να το πετύχει αυτό έως και μόνος του ζήτησε τότε να παραμείνει επί δεκάλεπτο με την Πλατυτέρα των Ουρανών.

Ο (δημοσιογράφος) Κωστής Δήμτσας είναι άνθρωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, CEO της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Αποστολή και παρά την πίεση που ασκούσε η Αρχιεπισκοπή για να αναλάβει τη διοίκηση του Αγίου Ορους, η τοποθέτησή του δεν γινόταν κατορθωτή μέχρι πρότινος. Και τούτο επειδή έφερνε σοβαρότατες αντιρρήσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Και όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αντιρρήσεις οι πάντες υπακούουν. Οι πάντες; Οχι βεβαίως, πλην του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με δική του απόφαση και όχι με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπως ο νόμος ορίζει, διορίστηκε ο Δήμτσας πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους. Με δική του απόφαση παύθηκε από πολιτικός διοικητής ο Αρίστος Κασμίρογλου που εδώ και 22 χρόνια βρισκόταν στο Αγιον Ορος, κάποτε ως υποδιοικητής (με διοικητή τον Σταύρο Ψυχάρη) και κάποτε ως διοικητής. Ο Τσίπρας ούτε καν τηλεφώνησε στον Κασμίρογλου να τον ενημερώσει για την απόφασή του να τον παύσει και για λόγους αβρότητας να τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες του. Δεν του τηλεφώνησε ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (βρισκόταν στην Αλόννησο όπου έκανε τα μπάνια του) και έδωσε εντολή σε έναν υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών να του τηλεφωνήσει.

προσεγγιση. Γιατί λοιπόν ο Πρωθυπουργός έλαβε μία τέτοια απόφαση προς έναν άνθρωπο τον οποίο εμπιστεύεται απολύτως ο Αρχιεπίσκοπος; Ποιος ο στόχος του; Οχι βεβαίως να ελέγξει, όπως λένε οι γνωρίζοντες το Αγιον Ορος, τους μοναχούς και τα μοναστήρια. Ούτε βεβαίως επειδή το Αγιον Ορος γινόταν συχνά – πυκνά το θέατρο παρασκηνιακών κινήσεων (άλλων αληθινών και άλλων να κινούνται στον χώρο της φαντασίας). Ο πραγματικός του στόχος ήταν να δημιουργηθούν με την Εκκλησία σχέσεις συνεργασίας και κανονικότητας. Αυτή την περίοδο, που η κυβέρνηση βρίσκεται στη γωνία και ο Τσίπρας απομονωμένος λόγω των πυρκαγιών. Ηθελε να προσεγγίσει και πάλι την Εκκλησία και κυρίως τον Αρχιεπίσκοπο μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησής του (σύμφωνα συμβίωσης, αλλαγή φύλου με μία πράξη και πάνω απ’ όλα η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό κ.ά.) που είχαν αποτέλεσμα να παγώσουν οι σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος που τόσο πολύ διαφημίζουν ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του επέρχεται διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, κάτι που δυσαρεστεί τον Αρχιεπίσκοπο.

Πολλοί ήταν αυτοί που φάνηκαν στο παρελθόν πρόθυμοι να αναλάβουν την πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους, αλλά όλοι τους προσέκρουαν στην άρνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Για παράδειγμα ο Πάνος Καμμένος που συχνά επισκέπτεται το Αγιον Ορος (και τη Μονή Βατοπεδίου και άλλες Μονές) είχε προσπαθήσει να τοποθετήσει έναν δικό του άνθρωπο διοικητή, έναν πρώην πολιτευτή και απέτυχε. Τελευταίως ακούστηκε το όνομα του καθηγητή Χειρουργικής Λινού (συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου) αλλά ούτε κι αυτό προχώρησε. Και έρχεται ο Τσίπρας εν μέσω εθνικού πένθους για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική (με τους 90 και πλέον νεκρούς) με μία απόφασή του να τοποθετήσει τον Δήμτσα διοικητή. Το έκανε παρά το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε και αυτή τη φορά τη διαφωνία για τον Δήμτσα. Και οι αντιρρήσεις του Βαρθολομαίου είχαν εκφραστεί σε ανώτερο επίπεδο στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι δρομολογήθηκαν αλλαγές σε περιοχή της Κανονικής του δικαιοδοσίας χωρίς να υπάρξει συνεννόηση, όπως γινόταν έως τώρα.

Αλλά γιατί να επιμένει τόσο πολύ ο Αρχιεπίσκοπος στην τοποθέτηση του Δήμτσα, ο οποίος να σημειωθεί ζήτησε να είναι άμισθος, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τη θέση τού CEO στην Αποστολής; Μήπως αυτό σχετίζεται με την χρόνια αντιπαράθεση που έχει ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πατριάρχη; Το θέμα των λεγόμενων Νέων Χωρών (των μητροπόλεων πρωτίστως της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου) τις οποίες θέλει να ελέγξει και διοικητικά το Φανάρι είναι ο κύριος λόγος αυτής της… ιεράς αντιπαράθεσης.

Εδώ θα πρέπει να ανοίξει μία παρένθεση και να σημειωθούν και τούτα: Το Αγιον Ορος υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Φαναρίου και συνηθιζόταν τουλάχιστον μέχρι σήμερα ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους να αποτελεί μέλος της Λέσχης Φίλων της Αθωνικής Πολιτείας (όπως οι προκάτοχοι του Δήμτσα, Ψυχάρης, Λούλης και Κασμίρογλου).

Ο Κοτζιάς. Και ο Κοτζιάς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την τοποθέτηση ή την παύση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους; Εμεινε εντελώς αμέτοχος, ούτε καν αντέδρασε με την απόφαση του Πρωθυπουργού που του άρπαξε μια δική του αρμοδιότητα. Αλλωστε ο Κοτζιάς τελευταίως δεν αντέδρασε ούτε όταν του καρατόμησαν στελέχη της Κίνησης Πράττω, της οποίας ηγείται. Ετσι δεν είπε λέξη για την καρατόμηση του Νίκου Τόσκα και του Γιάννη Καπάκη της Πολιτικής Προστασίας, Ηταν βέβαιο πως δεν θα αντιδρούσε και με την τοποθέτηση του Δήμτσα στο Αγιον Ορος, έτσι τουλάχιστον όπως είχε αντιδράσει στο παρελθόν όταν ο Πάνος Καμμένος ήθελε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του για διοικητή.