Κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέδειξε ότι ακόμα κατέχει την τέχνη που τελειοποίησε τη δεκαετία του ’80 ως μυστικός πράκτορας της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Τραμπ λύγισε κάτω από το απαθές βλέμμα του πρώην αξιωματούχου της Κα Γκε Μπε. Επειτα από τη σύνοδο ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει τον Πούτιν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν είχε κανέναν λόγο να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Το σχόλιο του αμερικανού προέδρου, το οποίο διαψεύδουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, γρήγορα καταδικάστηκε από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, τους Δημοκρατικούς και από μερικούς Ρεπουμπλικανούς. Μερικοί αποκάλεσαν τον πρόεδρο προδότη. Ο Τραμπ ως συνήθως ανακάλεσε τα λόγια του. Αυτές οι παλινωδίες δίνουν την εντύπωση ότι ο Πούτιν εκβιάζει τον Τραμπ και αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τον ρώσο πρόεδρο.

Στη σύνοδο ο Πούτιν δήλωσε ότι ήθελε να νικήσει ο Τραμπ. Αναμφίβολα πρόκειται για προμελετημένη κίνηση, καθώς έτσι δίνει βάση στις κατηγορίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ υποστηρίχθηκε από το Κρεμλίνο. Αν λάβουμε υπόψη πόσο ωφέλησε τη Ρωσία το χάος που προκάλεσε ο Τραμπ, τότε σίγουρα ο Πούτιν θέλει να προκαλέσει και άλλες εντάσεις. Φυσικά η ιστορία των αμερικανορωσικών σχέσεων είναι μεγάλη και περίπλοκη. Πολλές φορές οι δύο χώρες έχουν αναμειχθεί η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης. Τώρα είναι ο Πούτιν που ανακατεύεται στα πολιτικά της Αμερικής επιχειρώντας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και τον ίδιο τον Τραμπ. Ας το παραδεχθούμε: ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι. Εχει πάρει πολλά ρίσκα (εισέβαλε στη Γεωργία το 2008, προσάρτησε την Κριμαία το 2014, υποστηρίζει τον σύμμαχό του Ασαντ) και μολονότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλει η Ρωσία παραμένει ένας δυνατός παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι μπορεί πάντα να γλιτώνει και παίρνει όλο και μεγαλύτερα ρίσκα. Ωστόσο η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή είναι ίδιος ο Τραμπ που δίνει ευκαιρίες στον Πούτιν να αποδυναμώσει την Αμερική. Ο πρόσφατος εμπορικός πόλεμος του αμερικανού προέδρου έκανε πολλές χώρες να στραφούν προς τη Ρωσία. Η Αμερική θα είναι τυχερή αν της έχει μείνει καθόλου υπόληψη όταν τελειώσει η θητεία του.

Η Νίνα Χρούστσεβα είναι καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο New School